Desværre når USA’s præsident ikke at deltage hverken i dagens diskussioner om ligestilling eller klimaforandringer. Donald Trump er kun på en fransk visit ved G7-topmødet, som i disse dage afholdes i La Malbaie i Quebec, Canada. Han kom sidst og er hurtigt videre.
Trump gider tydeligvis ikke at sidde på det ellers imposante hotelslot Manoir Richelieu og høre på de to pretty boys, Frankrigs præsident Emmanuel Macron og Canadas egen premierminister Justin Trudeau. Og da slet ikke høre dem tale om kvinder, grøn teknologi og økologi. På fransk.
Nej, Donald Trump skal videre til et endnu vigtigere møde: På tirsdag mødes han efter den hyppigt omskiftelig plan med Nordkoreas diktator Kim Jong-un i Singapore, nærmere bestemt på det endnu dyrere luksushotel The Capella Resort, som den britiske arkitekt Norman Foster har redesignet. Her har Trump demonstrativt vigtigere gøremål end at færdiggøre diskussionerne med de andre ledere af verdens frie markedsøkonomier.
De har ellers nok at tale om, lederne af verdens syv største økonomier. Trump har netop indledt en handelskrig, som kan få vidtrækkende konsekvenser, hvis både EU-landene, Storbritannien, Japan og Canada optrapper konflikten i samme skala, som USA’s præsident lægger op til. Men glem det klassiske diplomati og mappemænd, der hvisketisker i krogene: Truslerne fra det mægtige Amerika skal jo ikke afmonteres, før de overhovedet er kommet til at virke.
Ingen forberedelse
Trump har svært ved at skjule sin kedsomhed ved alle teknikaliteterne. Handelskrigen må andre tage sig af. Trump nåede dog at skabe ballade, da han lige fik foreslået, at det sanktionerede Rusland skal genindlemmes i G7, og dermed omdøbes tilbage til G8. Forslaget er stærkt kontroversielt, helt uden for dagsordenen og næsten på linje med USA’s udmelding af Iran-atomaftalen.
Forslaget om at tage Rusland til nåde efter annekteringen af Krim vandt bestemt ikke opbakning blandt verdenslederne i La Malbaie. Tværtimod understregede Tysklands kansler Angela Merkel, at Rusland ikke kommer tilbage i det gode selskab, før præsident Putin respekterer international lov og orden. Merkel afviste åbent Trumps bøllemetoder. Og så kunne det hele være helt lige meget.
I stedet gør Trump en dyd ud af, at han slet ikke behøver at forberede sig til tirsdagens topmødet i Singapore: ”Jeg tror ikke, jeg behøver at forberede mig meget. Det handler om attitude. Det handler om villighed til at få tingene gjort,” sagde Trump på et pressemøde inden afrejsen.
Få tingene gjort. Det lyder herligt handlekraftigt. At ingen ved, hvad ”tingene” mere præcist er, betyder mindre i den trumpske verdensorden. Det er dog 100 pct. sikkert, at Trump og Jong-un ikke skal tale om kvinder, grøn teknologi og økologi. I Singapore handler det alene om attitude.
Dømt til at gå helt galt
Tankevækkende nok er det ikke længere kun Angela Merkel og Justin Trudeau, som har miste tålmodigheden med Donald Trumps attitude. I et interview i dagens Jyllands-Posten lægger selv Anders Fogh Rasmussen sig ud med USA’s præsident:
”Vi har en amerikansk præsident, der helt tydeligt ikke gør noget forsøg på at samle sig venner, men tværtimod mener, at det er en fornuftig amerikansk strategi at lægge sig ud med stort set alle. Der er stor risiko for, at Trumps ageren giver langsigtede skader på det transatlantiske forhold,” siger den tidligere generalsekretær i Nato, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, som i dag arbejder som lobbyist for Ukraines regering:
”Det har altid været russernes store fejl, at de tror, man kan true sig til magten. På samme måde prøver Trump at true europæerne til at betale mere til forsvaret, for ellers vil han ikke beskytte os eller true sig til indrømmelser med toldsatser. Det er dømt til at gå helt galt.”
Dømt til at gå helt galt. Det er en hård dom fra en mand, som USA’s tidligere republikanske præsident George W. Bush opfatter som en personlig ven. Anders Fogh Rasmussen er kendt for at være krigerisk loyal over for USA, og derfor er det et tegn på, at den første lange fase af ‘lad-os-nu-se-om-han-ikke-bliver-mere-normal’-forventninger blandt borgerlige toppolitikere nu er slut.
Ved symbolsk at forlade G7-topmødet før tid er Trump tjekket ud. Hans nærmeste allierede kan ikke længere skjule, at de opfatter hans attitude som komplet kamikaze-agtig. /Lars Trier Mogensen