Der findes en god, en ond og en grusom forklaring på det besynderlige tweet, som Ruslands ambassadør i Danmark netop har udsendt. Mikhail Vanin, der har været russisk ambassadør i København siden 2012, har flere gange gjort sig bemærket med ganske udiplomatiske udtalelser, men følgende ord tager alligevel prisen som de hidtil mest omvæltende:
”Da der alligevel ikke er nogen forskel på den russofobiske indstilling mellem den danske regering og oppositionen, så giver det ingen mening for Rusland at blande sig i danske valghandlinger”.
I en længere udtalelse uddyber ambassadøren, hvorfor Rusland alligevel ikke har tænkt sig at ville manipulere og hacke det kommende danske folketingsvalg: ”Tidligere har vi hørt russofobiske meldinger fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen om Ruslands påståede indblanding i valgresultater og spredning af falske nyheder. Nu kan vi konstatere, at også chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Johan Findsen har sluttet sig til det anti-russiske hysteri”.
Illegitim påvirkning
Anledningen til det opsigtsvækkende tweet var, at chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste i går udtalte til Berlingske: ”Vi er bekymret for de illegitime påvirkningskampagner, hvor man fra centralt hold forsøger at påvirke andre landes beslutningsprocesser og offentlige opinion. Vi ser uden for Danmark, at Rusland også benytter sig af netværk af personer – også med vesterlændinge – som man bruger som mellemmænd til at fremme forskellige dagsordener rundt omkring i Europa. Og der er aktiviteter, vi kan føre tilbage til Rusland”.
Danmarks chefspion er kort sagt bekymret for, at Rusland vil forsøge at påvirke udfaldet af det kommende folketingsvalg, på nøjagtig samme måde som de amerikanske myndigheder har kunnet dokumentere, at russiske agenter gjorde ved præsidentvalget i 2016, hvor Kreml aktivt arbejdede for at få Donald Trump valgt og Hillary Clinton miskrediteret. Det samme skete under bl.a. Brexit-afstemningen.
FE-chefen fremhæver særligt kampagner, der fremmer anti-establishment-holdninger: ”Det er interessant for Rusland at arbejde med sådanne strømninger og give dem momentum og gøre dem større, end de i virkeligheden er. Det kan de gøre ved hjælp af de sociale medier. Man kan også påvirke sin modstander ved at få borgerne til at stille spørgsmålstegn ved landets institutioner, underminere deres legitimitet og få ting til at gå lidt op i fugerne på en måde, der reducerer et lands sammenhængskraft. Ud fra en russisk nul-sums-tænkning er det ting, der styrker Ruslands position”.
Officielt frygter de danske myndigheder altså, at Rusland vil forsøge at vildlede og manipulere det kommende folketingsvalg. Om ikke andet så for at destabilisere det danske samfund.
De tre forklaringer
Tweetet fra ambassadør Mikhail Vanin åbner stort rum for fortolkning, så tilbage til de tre mulige forklaringer om betydningen af de umiddelbart provokerende ord.
Den gode: Ordene skal bare læses for sjov. Den tidligere øverste chef for toldmyndighederne i Rusland er ikke en trænet propaganda-spion, og her midt i sommervarmen har den midaldrende Mikhail Vanin blot følt trang til at drille den danske offentlighed lidt med en (selv-)ironisk kommentar til den omsiggribende frygt for russisk indblanding. Ingen forventer, at en russisk ambassadør kan være morsom, og derfor rammer vittigheden så meget hårdere.
Den onde: Ordene skal tages helt bogstaveligt. Ambassadøren erkender, at Rusland systematisk forsøger at påvirke politikere og partier til at have en mere positiv holdning til russiske magtinteresser, nøjagtig som det også skete under den kommunistiske sovjet-æra. Men disse sindrige og virtuelle påvirkningskampagner, som udføres af både den officielle efterretningstjeneste og para-militære hackergrupper, sættes primært ind i betydningsfulde lande, hvor det er praktisk muligt at forskubbe det politiske landskab. Da Danmark er en ligegyldig spiller på den globale scene, og mulighederne for at svinge stemningen begrænset, har Rusland reelt neddroslet aktiviteterne forud for folketingsvalget.
Den grusomme: Ordene skal skabe forvirring. Nu er det pludselig ude i det åbne, at Rusland ville kunne påvirke folketingsvalget. Men gør de det nu også? Ingen ved det med sikkerhed. Og netop sådan fungerer Putin-doktrinen, der har til formål at fremkalde uklarhed, skabe uberegnelighed og gøre folk så rundtossede, at de til sidste ikke længere ved, hvad der er falsk og ægte. ”Forvirrede mennesker er manipulerbare mennesker,” som én af den russiske præsidents rådgivere, Vladislav Surkov, har formuleret magtteknikken. Ambassadøren leger dygtigt med vores frygt. Forbered dig på mange flere tvetydige angreb fra øst.
Den sidste forklaring er – desværre – både den mest fortvivlende og den mest sandsynlige. At de to andre ikke kan udelukkes, gør netop kun dette tredje scenario så meget desto mere effektivt. I Rusland er det for længst lykkedes at skabe mistro og mistillid til alt og alle, og vores vestlige lande har vist sig ikke at være meget mere robuste over for sådan manipulation, afledningsmanøvre og digitalt forvrængede virkeligheder.
Vælgernes stemmer er ikke længere de eneste stemmer, der afgør valgene i Danmark. Det store autoritære eksperiment med folkestyrets svagheder synes netop at være blevet sat i gang. /Lars Trier Mogensen