”Alle skuffer over tid”
Minds of 99
Man kan godt mærke, at partierne i Folketinget begynder at ruste sig til et folketingsvalg. I går satte regeringspartiet Venstre for eksempel sin indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen fra bestillingen. Man kan vel godt kalde Jan E. Jørgensen for klassisk liberal, og han har på det seneste markeret sig ved at gå imod partilinjen i diskussionen om, hvorvidt folk skal give hånd for at få dansk statsborgerskab. Jan E. Jørgensen ruster sig også til folketingsvalget på egne vegne – han har i hvert fald en bog på vej med titlen En ægte liberal, som angiveligt roder rundt i nogle af de store diskussioner, der splitter Venstres folketingsgruppe.
En person i gruppen, som Jørgensen formentlig er uenig med om det meste, er den nationalliberale Marcus Knuth, som indtil i går var udlændingeordfører. Men Knuth røg også i rokaden – ifølge DR’s politiske analytiker Christine Cordsen, fordi de to ”hele tiden kunne komme med meldinger, der gik i hver sin retning og dermed udstille, at der er uenigheder i Venstre om politikken og især om stilen i udlændingedebatten”.
Løsningen hedder så Mads Fuglede. Den tidligere USA-ekspert gone Venstre-politiker og folketingsmedlem har overtaget både indfødsret- og udlændingeordførerskabet. Fuglede er åbenbart mere partisoldat, end Jan E. Jørgensen er for tiden, og fremstår i hvert fald mindre kuk-kuk udadtil end Marcus Knuth.
Og Fuglede har allerede været i gang med at redde kastanjer ud af ilden. Tidligt i går morges – endnu inden rokaden i Venstre var offentliggjort – havde radioudsendelsen P1 Morgen et indslag om, at generalsekretærerne fra Mellemfolkeligt Samvirke, Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet, CARE Danmark og Amnesty International Danmark i en kronik i Berlingske slår til lyd for, at Danmark atter skal begynde at tage imod flygtninge. Siden 1989 har Danmark set det som en international forpligtelse at tage imod gennemsnitligt 500 kvoteflygtninge om året, men den praksis satte regeringen med støtte fra Socialdemokratiet en stopper for i 2016 – helt uden for nummer.
Men eftersom 65 millioner mennesker er på flugt i verden i dag, at Danmark har det laveste asyltal i ti år, og at Integrationsministeriet har været ude at sige, at det går rigtig godt med integrationen, så kunne man måske godt komme op på hesten igen. P1 Morgen havde så Mads Fuglede igennem; det var ham, der skulle stå på mål for Venstres politik på området. Beslutningen ligger hos integrationsminister Inger Støjberg, sagde Fuglede partisoldat-agtigt og fortsatte: ”Der er to faktorer, der gør sig gældende, før man vil åbne for kvoteflygtninge igen – som er et system, vi er meget glade for, og et system, vi gerne vil tilbage til. Det ene er, at vi skal have styr på antallet, der søger ophold i Danmark – og det er lavt – og så skal den anden faktor være på plads, og det er, at integrationen skal være på plads, sådan at de, der har søgt ophold her, bliver integreret ordentligt i Danmark. Den sidste del, selv om det går bedre med det, er der stadigvæk øh en del udfordringer med på det område.”
Selv om det er et frygteligt udtryk, har man nogle gange lyst til at sige til folk, man godt kan lide: Skomager, bliv ved din læst. Mads Fuglede har altid været ret god som USA-ekspert i medierne og ligger inde med det nørdede, lidt ensomme barns spøjse encyklopædiske viden om amerikanske forhold og uafhængighedserklæringen og den slags. I de seneste har år har Fuglede dog haft én alvorlig brist: Det kan være, at det er begyndt at løje lidt af, men han har længe – også ”for” længe – været Donald Trump-apologet. Han har talt om, at den amerikanske præsident har to sider. Det vil sige, at der inde bag den sygelige narcissisme skulle være en stor politisk strateg. Måske synes Fuglede også, at Donald Trumps idé om, at Spanien bør bygge en mur langs Sahara for at holde migranter væk fra Europa, er god.
Spaniens udenrigsminister, Josep Borrell, synes, det er noget af det skøreste, han har hør. Sahara er også ret bred. Det vil tage noget tid at bygge sådan en mur. Men måske kunne det løse nogle sandfygningsproblemer. Ja, i virkeligheden skulle man måske teste det i Danmark. Vi har jo vandreklitten Råbjerg Mile oppe i Nordjylland, som bevæger sig 15 meter om året og om 100-200 år vil ligge hen over hovedvejen til Skagen. Ideen er hermed givet videre. Venstre kan jo samle den op. /Oliver Stilling