Sæson for åbne breve. I dag er der blot 75 dage til den 29. marts, dagen for Storbritanniens farvel til EU. Og efterhånden som datoen nærmer sig, er det, som om antallet af åbne breve fra toppolitikerne stiger støt. Søndag bragte den britiske avis Sunday Express et indlæg af premierminister Theresa May, hvori hun insisterede på, at den 585 sider lange brexit-aftale med EU, som hun landede i november 2018, er en tiptop leverance. ”Efter at have forhandlet hårdt og forsvaret Storbritannien og fået indrømmelser, som mange sagde var umulige at få, så er det det, jeg har gjort,” lød det. Skrivelsen var formuleret som et brev til den almindelige brite men var klart henvendt til det britiske parlament, som tirsdag skal stemme om aftalen. ”Vi kan ikke – og må ikke – svigte jer. Hvis vi gør det, vil det være et katastrofalt og utilgiveligt brud på tilliden til vores demokrati,” fortsatte hun.
Tak for ingenting. Mandag formiddag sendte EU så et åbent brev ud, som er underskrevet af både Europa-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker og formanden for Det Europæiske Råd Donald Tusk. Brevet skulle være en slags støtteerklæring til Theresa May, men typisk for EU i hele Brexit-processen bliver der ikke givet ved dørene. Brevet slår fast, at brexit-aftalen ikke kan genforhandles, og at det også gælder for ‘bagstopperen’ – nødplanen vedrørende den usynlige grænse mellem Irland og Nordirland.
Hvad kan der ske? Alt tyder på, at Mays brexit-aftale vil blive nedstemt i det britiske parlament. Det betyder, at hun inden for tre dage skal komme med en nødplan. Men hvis hun ikke taber afstemningen for stort, kan hun måske forsøge at få indført nogle småændringer i aftaleteksten, som vil give Storbritannien et tættere forhold til EU, end der lægges op til i den nuværende aftale. Det skal de argeste modstandere af aftalen i hendes eget konservative parti tage med i ligningen. Hvis Theresa May taber afstemningen men overlever politisk, forventer EU-Parlamentet, at hun vil bede om at få forlænget fristen for brexit. Den lader til at kunne rykkes til en gang i juli, men det kræver enstemmighed fra alle 27 EU-lande. Det hele kompliceres af, at der er EU-parlamentsvalg i maj. Åh, der er i øvrigt et åbent brev mere. Det er trykt i The Times og er signeret John Major, som var konservativ premierminister i Storbritannien fra 1990-97. Han synes, man skal droppe hele brexit, hvis det britiske parlament stemmer imod aftalen. ”Det er måske politisk ukomfortabelt, men enhver kortsigtet politisk forstyrrelse blegner i sammenligning med de ødelæggelser, vores land vil blive påført.” Ja, den mulighed er der jo også. /Oliver Stilling