Hvor kom vi fra? Hvad der for få dage siden lignede en rutineret sejr for Stefan Löfven blev i løbet af mandagen forvandlet til en dødskamp. I dag skulle den svenske Riksdag have lukket den måned lange kamp om regeringsdannelsen og stemt for (eller ikke stemt imod) socialdemokratiets Stefan Löfven som statsminister, efter det langt om længe lykkes ham at samle et seriøst bud på en regering hen over midten. Med et regeringsforlag på 73 punkter stykket sammen af Socialdemokraterne (S), Centerpartiet (C), De Liberale (L) og Miljøpartiet (M), var der kun socialdemokratiets tidligere trofaste støtteparti Vänsterpartiet (V) tilbage, men allerede mandag stod det klart, at partiets leder Jonas Sjöstedt ikke lod sig spise af med alene udsigten til ikke at få en borgerlig statsminister. Han vil naturligt nok betales.
Hvad slås de om? Talmannen gav derfor Löfven og Sjösted 48 timer ekstra til at blive enige om et grundlag, og klokken 10.15 i dag stod det klart, at det kunne de godt. V vil nu støtte Löfvens midter-koalition, men hvor langt, han er gået, er stadig uklart. Klart er det dog, at den direkte anti-V-klausul, som Centerpartiets Annie Lööf ville have med for at sætte V helt uden for indflydelse, ikke kommer til at fungere i praksis, da Sjösted har sikret sig ”at når Löfven danner regering, kommer Vänsterpartiet til at få politisk indflydelse.” Det betyder også, at fjernelse af topskat og den øgede privatisering i velfærden, som C, L og M har lagt op til, bliver svær at få igennem.
Hvad koster det? Har Löfven så generobret S’ krav på folkhem-tronen i mange år fremover? Tja, liberaliseringerne ville jo nok være blevet gennemført under alle omstændigheder, og Löfvens manøvre virker snedig og rutineret, selv om den ikke er køn. Og så igen: Svenskerne kan også have en anden reaktion på Löfvens magtspil. Som den svenske historieprofessor og politiske kommentator Lars Trägårdh sagde i weekenden. ”I et magtperspektiv er det lykkedes Socialdemokraterna og Stefan Löfven at slå den borgerlige Alliansen sønder og sammen. Men på længere sigt kan det vise sig at skade partiet. Löfven har låst sig til en ny alliance, som på mange måder kan blive endnu mere ekstrem, fordi man samarbejder med Centerpartiet, som har et meget opskruet ideologisk toneleje. Det kan skabe en ny dynamik i svensk politik.” Konsekvensen kan blive, at endnu flere vælgere føler sig svigtet og fortsætter flugten til enten det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. I så fald bliver det Löfvens og sossernes sidste omgang. En dødedans. /Lasse Lavrsen