Nyhedsanalysen
Våbenkapløb i rummet: Verdens stormagter er på vej ud i virkelighedens Star Wars
Star Wars-projektet. Det er ingen hemmelighed, at Donald Trump har hentet megen inspiration fra den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan. Det umådeligt populære og indflydelsesrige udtryk ”Make America Great Again” er slet ikke en Trump-opfindelse. Det blev nemlig allerede brugt som politisk slogan tilbage i 1980, da Reagan i præsidentvalgkampen fuldstændig smadrede sin demokratiske modstander Jimmy Carter. Men det er ikke det eneste, de to har til fælles. Udover at Reagan var showman med stort S, så var koldkrigspræsidenten også fortaler for et rumbaseret missilforsvar, der med lasere skulle kunne tilintetgøre Sovjetunionens atommissiler i tilfælde af et angreb. Projektet, der dengang virkede meget futuristisk, blev af modstandere latterliggjort og fik kælenavnet ”Star Wars.” Nu har Trump genoplivet tanken om, at USA skal have et missilforsvar i rummet. Tanken om at militarisere rummet er ikke længere science fiction. Så sent som i denne uge førte det overjordiske våbenkapløb til diplomatiske spydigheder mellem to af verdens stormagter.
Houston, vi har et problem. Allerede sidste år snakkede Trump om, at rummet var den nye kampplads, og at USA måske ligefrem skal have en form for rumflåde. Men det var i januar, at Donald Trump lancerede sine planer om et missilforsvar i rummet. Ideen er at have et detektionssystem i rummet, der ifølge Trump selv kan ”sikre, vi kan opdage og ødelægge ethvert missil sendt mod USA – uanset sted og tidspunkt.” Trump retfærdiggjorde udviklingen af det nye rumbaserede missilforsvar med, at lande som Kina og Rusland har udviklet nye supervåben. Blandt andet synes USA at bruge som argument, at de bliver nødt til at opruste i rummet, fordi andre gør det: Mandag offentlige det amerikanske ”Defense Intelligence Agency” en rapport, der konkluderede, at Rusland og Kina er i gang med at militarisere rummet med sofistikerede ”energi-våben,” ”anti-satellit missiler,” og ”overvågningssystemer.” En talsmand fra Kinas udenrigsministerie kaldte amerikanernes beskyldninger ”grundløse” (hvilket er et sjovt ordvalg i denne sammenhæng) og forklarede, at ”Kina længe har advokeret for et fredeligt ydre rum og er i mod enhver form for militarisering eller våbenkapløb i rummet.” Udenrigsministeriet meddelte samtidig amerikanerne, at ”det ydre rum tilhører hele menneskeheden. Det ejes ikke eksklusivt af ét land, og det er især ikke USA’s private ejendom.”
Jura i rummet. Men hvad er der egentlig af love for den slags i rummet. Det siger sig selv, at det er et komplekst spørgsmål, men der findes faktisk en række rumlove eller aftaler, der fx prøver at komme territoriale uenigheder i forkøbet. Allerede året efter russerne nåede rummet første gang med Sputnik i 1957, nedsatte FN ”komiteen for fredelig udnyttelse af rummet,” der stadig eksisterer i dag. Her har man blandt andet lavet en traktat, der siger at rummet er frit for alle, og at våben ikke må bruges, placeres eller sendes igennem rummet. Men som altid er den slags internationale traktater en usikker størrelse, og der er absolut ingen garanti for, at hverken USA, Rusland eller Kina har planer om at overholde den. /Andreas Terp Kønig