Nyhedsanalysen
Pigtråd, der funkler i solen
Europas nye grænser
Fotografen Rasmus Degnbol blev nysgerrig på de store forandringer flygtningepresset har skabt i Europa det seneste år. Derfor besluttede han sig for at følge krisens konkrete aftegninger på Europas landkort, ved blandt andet at gøre brug af en specialbygget kameradrone, der har overfløjet en lang række af Europas nye grænser. Det er der kommet denne billedserie ud af. Rasmus Degnbol har arbejdet for danske og internationale medier som The New York Times, The Guardian og så altså også Føljeton.
Som barn af 80’erne husker jeg ferieturene i vores grå Audi 80 til Spanien med familien. Jeg sad på passagersædet ved siden af min far med kortet, der dækkede hele forruden, når det blev foldet ud. Når vi holdt pauser viste min far mig grænserne på kortet og fortalte om de forskellige lande og byer.
Næsten på millimeter, når man krydsede grænsen, føltes det som en ny verden, når man som barn pludselig hørte tyske, franske og spanske ord for første gang.
Jeg fik en sjælden gang imellem lov til at række vores pas frem til grænsebetjenten. 26. marts 1995 var det slut med at vise pas ned igennem Europa, da Schengen-traktaten blev implementeret, næsten 10 år efter den første gang var blevet underskrevet. Europa virkede pludselig lidt mere forenet.
Grænser er noget, som er svært definerbart for os, der aldrig har oplevet krig eller uvenskab mellem de centraleuropæiske lande, og med både Schengen-aftalen og EU-udvidelsen i 00’erne er grænserne kun blevet mere og mere udviskede i vores bevidsthed – indtil 2015. Indtil nu.
Rasmus Degnbol
Rasmus Degnbol er fotograf og arbejder for en række danske og internationale medier som The New York Times, The Guardian og Føljeton. Degnbol blev nysgerrig på de store forandringer, Europa går igennem på grund af flygtningepresset, og besluttede sig for at følge, hvordan krisen aftegner sig i Europa som på et landkort. Det har han blandt andet gjort ved hjælp af en specialbygget kameradrone, der har overfløjet en lang række af Europas nye grænser.
Europas nye grænser
Nu er hegn, pigtråd og bevæbnet grænsepoliti pludselig blevet den nye standard i Europa, og da jeg i forsommeren 2015 sad og så alle de fysiske manifesteringer for noget, jeg troede hørte fortiden til – besluttede jeg mig for at fotografere, hvordan disse nye Europæiske grænser så ud, og hvilke konsekvenser de har og får for Europa og de hundrede tusindvis af flygtninge og migranter, der i disse måneder kommer til vores grænser.
For at kunne komme tættere på at forstå skalaen af disse ændringer og konsekvenser er projektet fotograferet med en speciallavet drone bygget til formålet. Jeg har de sidste otte måneder rejst gennem Europas nye græseland og fotograferet projektet.
(Læser du på en vertikal mobil, kan du med fordel vende din telefon horisontalt til en afveksling.)
Lesbos
En lille gummibåd ankommer til kysten på den græske ø Lesbos. De bliver mødt af to hollandske frivillige. Øen modtog i 2015 flygtninge og migranter i hundredetusindvis.
Over 100.000 redningsveste og gummibåde ligger i en næsten 10 meter høj bunke på øen Lesbos, Grækenland. I 2015 modtog Grækenland over 800.000 flygtninge og migranter på deres øer, hvoraf størstedelen kom til øen Lesbos med båd fra Tyrkiet.
En gruppe Syriske flygtninge fra Aleppo går på grusvejen langs kysten på den græske ø Lesbos. Gruppen er netop ankommet i gummibåd fra Tyrkiet.
Flygtninge og migranter hviler sig i den privatdrevne lejr OXY udenfor byen Molivos på Lesbos. Øen har set hundredetusindvis af ankomme, men havde den 1. november endnu ikke modtaget nogen officiel hjælp udefra eller fået etableret et modtagecenter på nordkysten, hvor størstedelen ankommer med båd fra Tyrkiet. Denne privatdrevne lejr sørger for, at flygtningene ikke skal gå de næste 60 km til et modtagecenter udenfor Mytilini, en tur der tager to-tre dage for de fleste.
Evros
En flygtninge- og migrant-massegrav på grænsen af Grækenland og Tyrkiet langs floden Evros. Der findes ingen officiel dokumentation på, hvem eller hvor mange her er begravet, men estimeringer lyder på ca. 450. De fleste er uidentificerede.
Kireevo
I denne skov døde fire afghanske asylansøgere af kulde i november 2014. De fire mænd blev fundet på grænsen mellem Bulgarien og Serbien udenfor byen Kireevo. De fire mænd havde søgt asyl i Bulgarien, men valgte at prøve at krydse grænsen, og i det hårde vejr og den stærke tåge farede de vild og frøs ihjel. Den bulgarske regering har nægtet at lave en fyldestgørende undersøgelse af dødsfaldene til trods for kritik fra UNCHR.
Sredets
D. 13 oktober 2015 blev en afghansk mand skudt og dræbt af Bulgarsk grænsepoliti nær en bro i byen Sredets. Grænsepolitiet fandt efter et tip en gruppe på ca. 40 afghanske flygtninge og prøvede at anholde dem. Da de prøvede at stikke af, skød politiet varselsskud, der rikochetterede og dræbte manden. Igen har den bulgarske regering nægtet at undersøge hændelsen, og betjenten er efterfølgende blevet tildelt en medalje for sit mod.
Makedonien / Serbien
En gruppe unge afghanske mænd og kvinder går langs grænsen af Makedonien og Serbien.
En afghansk familie krydser grænsen mellem Makedonien og Serbien.
Ungarn / Kroatien
Grænseovergangen imellem Ungarn og Kroatien med det funklende nye pigtrådshegn nær byen Torjanci, Kroatien.
Ungarn / Serbien
Ungarnsk grænsepoliti patruljerer langs det nyligt opsatte grænsehegn til Serbien. D. 14. september så Ungarn over 10.000 flygtninge og migranter krydse deres grænser, og næste dag blev hegnets sidste etape færdig, og grænsen til Serbien blev lukket. Herefter har politiet slået hårdt ned på enhver, der ulovligt krydser grænsen. Idag er antallet nede under 100 krydsende pr. dag.
Grækenland / Makedonien
Afviste marokkanske migranter sidder i deres lejr ved siden af det nye hegn på grænsen mellem Grækenland og Makedonien. De er blevet afvist at krydse grænsen efter Makedonien, ligesom deres nordlige naboer kun tillader syriske, irakiske og afghanske flygtninge. Sidenhen er de afghanske flygtninge også blevet nægtet videre rejse.
Makedonsk militær bevogter deres pigtrådshegn mod den græske grænse. De er bevæbnede med kalashnikovs og maskingevær på mandskabsvognen.
Serbien
En fire kilometer lang buskonvoj venter udenfor modtagecentret i Presevo, Serbien. Busserne kommer fra alle de Serbiske grænser og er privatdrevne. Buschaufførene tager oftest overpris for billetterne. Nu venter de på at fragte flygtningene længere nord på.
Ungarn / Kroatien
Grænseovergangen imellem Ungarn og Kroatien med det nye pigtrådshegn nær byen Torjanci, Kroatien.
Slavonski Brod
Et tog med 1000 flygtninge og migranter på vej mod den kroatiske transitlejr i Slavonski Brod. Det serbiske og kroatiske politi besluttede i slutningen af september, at fire tog pr. dag med 1000 flygtninge i hver kunne krydse grænsen fra Serbien til Kroatien. Det satte en stopper for for lange ventetider i det stadig koldere vintervejr.
Flygtninge og migranter i den kroatiske vinterlejr Slavonski Brod marcherer mod toget, der vil tage dem videre nord på til Slovenien. De har været i lejren i 5-6 timer, hvor de har haft adgang til varme telte, mad og lægehjælp.
Lesbos
Redningsbåde, gummibåde og redningsveste ligger på kysten af den Græske ø Lesbos, hvor der fortsat ikke er en løsning på det stigende antal flygtninge og migranter, der krydser havet.
I 2015 var der dage med over 10.000 nye ankomster til øen. Ca. 10 døde på havet hver dag hele året rundt.
Alle fotos er taget af Rasmus Degnbol med hans fotodrone. I alt har han fotograferet i 12 lande i en periode på over 6 måneder med start i juli 2015.
Dronen vejer 3 kg og er hjemmebygget, så Degnbol havde præcist de samme muligheder som på jorden – han kunne zoome ind og ud, dreje og vinkle som han ville. To lande har nægtet ham flyvetilladelse: Danmark og Bulgarien. I alt har han skudt 12.749 billeder.