Fejlcitering. ”Så lad dem spise kage.” Ironisk nok er det citat, som den franske 1700-tals dronning Marie Antoinette bedst kendes for at have sagt, aldrig blevet sagt af Marie Antoinette selv. Det er en skam, for citatet indrammer perfekt den aversion, som de franske revolutionsfolk dengang, omkring 1789, nærede mod kongehuset. Det viste i al sin enkelthed, hvor verdensfjerne regenterne var over for de sultende bønder, når en dronning sådan kunne mene, at de jo bare kunne spise kage, hvis ikke der var mere brød. Citatet figurerer første gang i oplysningsfilosoffen Jean-Jacques Rousseaus værk ”Bekendelser”, hvor det tilskrives ”en stor prinsesse”, og sidenhen spredte det sig som en steppebrand i de gængse folkefortællinger. Selvom Rousseau i første omgang var citatets ophavsmand, fremgår koblingen til Antoinette dog ikke noget sted i revolutionsfolkenes kampskrifter, og faktisk er det først i 1843, det tilskrives Antoinette. Ak ja, c’est la vie.
Det brænder. Nogle gange er en historie nemlig så god, at taktiske tænkere simpelthen ikke kan dy sig for at løbe med den, uanset om den så er sand eller ej. Det var således tilfældet i Venezuela for et par uger siden, da en video begyndte at cirkulere, der syntes at vise, hvordan de facto diktator Nicolas Maduros sikkerhedsstyrker satte ild til en nødhjælpslastbil ved en af landets grænseovergange. Det var intet mindre end den perfekte pendant til Antoinettes kageanbefalinger, for ikke nok med, at Maduro længe har nægtet, at kriseramte Venezuela skulle have brug for nødhjælp, så brændte han den nu også af. Af samme årsag blev videoen anvendt af både USAs vicepræsident Mike Pence og præsident Trumps nationale sikkerhedsrådgiver John R. Bolton til at fordømme Maduro. Der var bare et problem i den sag: Som New York Times i går kunne afsløre, er der er klippet hele 13 minutter ud af videoen, hvormed det skjules, at det faktisk var en demonstrant, der ved at uheld fik sat ild til lastbilen med en vildfaren molotovcocktail.
Nødsituation. Fadæsen illustrerer perfekt, hvor politiseret og betændt selve spørgsmålet om nødhjælpen ved Venezuelas grænser er blevet. Den seneste måned har oppositionsleder Juan Guaidó i samarbejde med USA arbejdet hårdt for at få nødhjælp ført ind i Venezuela, alt imens Maduro hårdnakket har blokeret de mange lastbiler fra at komme ind. Begge parter har sine bevæggrunde. Guaidó håber, at indførslen af nødhjælp vil kunne understrege hans rolle som Venezuelas retmæssige præsident, alt imens Maduro frygter, at tilgangen af amerikansk nødhjælp vil give USA en undskyldning for at intervenere i landet. De store tabere i det magtspil er selve Venezuelas borgere. Både FN og Røde Kors har således advaret mod at gøre nødhjælpen til et politisk instrument, alt imens tilstandene i Venezuela fortsat forværres – bare siden i torsdags har store dele af landet eksempelvis været uden strøm. At sige at det hele er gået i kage, ville være noget af en underdrivelse. /David Dragsted