Den gode forklaring: Officielt er det en ren kommerciel beslutning, at TDC nu har valgt det svenske Telefonaktiebolaget LM Ericsson til at stå for opbygningen af det danske 5G-mobilnet: ”I det forløbne år har TDC forhandlet med adskillige leverandører om den forestående udrulning af 5G. TDC har forbundet hele Danmark i næsten 140 år, og i dag er jeg glad for at kunne meddele, at TDC har valgt Ericsson til at bygge og udrulle 5G-netværket og dermed indlede et nyt og spændende kapitel med trådløse forbindelser for Danmark og Skandinavien,” siger TDC’s skotske topchef Allison Kirkby. Og det lyder jo tilforladeligt. Og super-heldigt, for dermed slipper Danmark for det kontroversielle kinesiske firma Huawei, som har været under mistanke for at ville misbruge det nye 5G-mobilnet til spionage; som en form for trojansk hest, der kan rejse dyt ind i danskernes mobiltelefoner. Den politiske gevinst er tilmed dobbelt, for nu slipper Danmark samtidig for at måtte lægge sig officielt ud med Kina, som en lang række vestlige lande ellers har gjort her i de seneste måneder. Flere regeringer har valgt at boykotte Huawei efter indstilling fra deres efterretningstjenester. Men herhjemme kan politikerne nu fromt og åbent henvise til, at det kinesiske firma – som er verdens førende udbyder af 5G-netværket – er blevet overvejet grundigt og helt efter bogen, men blot fundet ikke-konkurrencedygtig, skønt Huawei er kendt for markedets laveste priser.
Den onde forklaring: Storpolitik overlades sjældent til private firmaer alene. Efterretningstjenesterne vil altid have deres besyv med. Også i Danmark. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ved flere lejligheder udtrykt skepsis over for at lade et ikke-vestligt firma opbygge 5G-mobilnet, samtidig med at han diplomatisk har udelukket et egentligt forbud mod den kinesiske gigant: ”Vi skal naturligvis kunne være helt trygge ved de udenlandske selskaber, som leverer til det danske telenet. Vi har brug for konkurrence, så vi får de bedste løsninger til gavn for danskerne. Det gælder også på telemarkedet, hvor den nye 5G-teknologi snart bliver introduceret i Danmark. Men vi skal heller ikke være naive”. Bemærk de sidste tre ord: ”ikke være naive”. Center for Cyber Sikkerhed under Forsvarsministeriet har således været i tæt dialog med TDC for at finde en mindelig løsning, der på den ene side forhindrer, at Huawei blev valgt som leverandør, og som på den anden side også ville forhindre en diplomatisk krise med Kina. De hemmelige forhandlinger mellem TDC og Forsvarsministeriet bekræftes af tele-direktøren: ”Vi er altid i en løbende dialog med sikkerhedsmyndighederne, fordi vi driver kritisk infrastruktur,” siger Allison Kirkby. Etableringen af det nye 5G-mobilnet er tydeligvis for vigtig en beslutning til at blive overladt til TDC, som i dag primært ejes af en australsk kapitalfond, og derfor er Huawei blevet sorteret fra på forhånd af politiske grunde. Dét tør regeringen bare ikke sige offentligt.
Den grusomme forklaring: Teknologi er ikke altid til at forhandle med. Den mobil-infrastruktur, som Danmark har i dag med 3G- og 4G-nettet, er opbygget af, ja, af kinesiske Huawei, og i opgraderingen til 5G-nettet, som svenske Ericsson altså nu skal stå for, vil den gamle teknologi – i første omgang – følge med over. Rent teknisk vil de kinesiske myndigheder dermed have en direkte linje ind i danskernes mobil-kommunikation, skønt svenskerne formelt overtager opgaven. Men kun i kort tid: ”Alt Huawei-udstyr vil blive erstattet med udstyr fra Ericsson,” siger den nordeuropæiske chef for Ericsson, Jenny Lindkvist. Vupti, så skulle frygten for spionage da være manet i jorden, ikke? Nej, ikke helt, for som småstat kan Danmark ikke undgå at være sårbar over for spionage: ”Reelt set tror jeg ikke, at der er nogen mulighed for, at et land som Danmark kan gøre sig forhåbninger om, at vi ikke kommer til at lide under overvågning og spionage fra andre lande,” siger André Ken Jakobsson fra Center for Militære Studier på Københavns Universitet, som peger på, at USA nu i stedet vil have fri adgang til 5G-nettet. Fravalget af Huawei er dermed ingen garanti for, at danskernes mobiltelefoner ikke vil blive systematisk overvåget fremover, snarere tværtimod, men har snarere karakter af en kapitulation over for stormagtens aggressive våbenkapløb på den nye, globale tele-geopolitiske scene. /Lars Trier Mogensen