Valggyser. Finland kan nu se frem til lidt af et parlamentarisk puslespil, efter et utroligt tæt valg søndag. Godt nok løb Finlands Socialdemokratiske Parti (SDP) i sidste ende med sejren med sammenlagt 17,7 pct. af stemmerne, men det højrenationale parti De Sande Finner ånder dem lige i nakken med 17,5 pct., ligesom det tredjestørste parti Samlingspartiet fik, ja, samlet 17 pct. af stemmerne. For første gang i mere end 100 år kom intet parti op over 20 pct., og vejen er dermed banet for nogle benhårde forhandlinger om regeringsmagten den kommende tid. Alt i alt kan SDP’s leder Antti Rinne dog juble højest over resultatet.
En rosenrød udvikling. I en tid, hvor tendensen ellers er, at socialdemokratiske partier i Europa bliver slået tilbage ved stemmeurnerne, blev SDP nemlig det største parti i Finland for første gang i to årtier. Her har de utvivlsomt været godt hjulpet på vej af valgkampens vigtigste emne, navnlig velfærd og ældrepleje, der kort fortalt er landets største udfordring i øjeblikket. Ligesom mange andre europæiske lande står Finland med en aldrende befolkning på deres hænder, der i fremtiden forventes at ville lægge et massivt pres på økonomien. I et forsøg på at imødekomme denne problemstilling lancerede den afgående statsminister Juha Sipilä fra Centerpartiet en række spareplaner, samtidig med at han varslede om øget privatisering på sundhedsområdet. Dette viste sig imidlertid så upopulært, at han i marts måtte meddele, at han ville træde tilbage som statsminister. Som modsvar til dette har Antti Rinne blandt andet kørt valgkamp på højere skatter og styrkelse af sundhedssektoren foruden en foreslået forøgelse af statspensionen på 100 euro om måneden. Den plan synes nu at have resulteret i en for socialdemokraterne kærkommen sejr i et ellers politisk polariseret Europa.
Halli Halla-aho, og lige et øjeblik. Dermed ikke sagt, at populismen er blevet sendt på retræte i det finske. Snarere tværtimod. Med den kontroversielle Jussi Halla-aho i spidsen var partiet med det semi-ildevarslende navn ”De Sande Finner” således kun 5.100 stemmer fra titlen som Finlands største parti. I valgkampen har Halla-aho, udover den for højrenationale populister så obligatoriske indvandrerkritik, i særdeleshed haft held med at gøre klimapolitikken til et omtvistet emne. Som et modsvar til alle øvrige partiers konsensus om at holde temperaturstigningen fra den globale opvarmning under 1,5 grader, har De Sande Finner med relativt stort succes lanceret skræmmekampagner kredsende om, hvordan andre partiers klimatiltag vil resultere i alt fra dyrere biler til vegetarisk hundemad. Meget tyder på, at populisterne i lyset af immigrationspolitikkens mistede relevans i højere grad må ty til klimafjendtlige midler. /David Dragsted