Hund mod kat! Det emmede af dårlig stemning foran den britiske premierministerbolig i går. Stakkels Larry (huskatten i Downing Street 10, der har overlevet tre premierministre) kunne ikke gøre andet end at se hjælpeløst til, mens Boris Johnson fik bragt sin nye hund ind i embedsdomicilet. Hvis vi kender Larrys humør ret, så er husfreden nu forbi og splittelsen total i number 10. På den måde blev Larry og hunden et fint billede på det, der foregik ude foran huset. Her holdt Boris Johnson en tale, hvor han gjorde det klart, at brexit ”under ingen omstændigheder” vil blive udskudt på hans vagt. Samtidig opfordrede han medlemmerne af det britiske underhus til ikke at modsætte sig ”no deal” i parlamentet, fordi det vil give EU indtryk af et splittet Storbritannien, hvilket vil gøre det vanskeligere for briterne at forhandle en aftale hjem. EU har dog nok luret, at briterne er splittede, eftersom Boris’ tale næsten blev overdøvet af de tusindvis af demonstranter, der råbte, at han er en kupmager. Og når parlamentet i dag har første møde efter sommerferien, skal Boris heller ikke forvente, at der ikke er splittelse. Faktisk kan dagen meget vel ende med, at Boris må udskrive valg.
Underhusets muligheder. Johnson har ellers gjort, hvad han kunne for at få sat parlamentet ud af spil. Han har suspenderet parlamentet fra næste uge og fem uger frem (en suspendering er ikke i sig selv unormal, men selvfølgelig svært kontroversiel i denne sammenhæng, fordi parlamentet dermed ikke er manøvredygtigt frem mod brexitdatoen d. 31. oktober). Derfor bliver der i disse timer rykket hurtigt i parlamentet for at stoppe Boris Johnsons kurs mod ”no deal.” En tværpolitisk gruppe af parlamentsmedlemmer har lavet et udkast til en lov, der skal tvinge premierministeren til at anmode EU om tre måneders udsættelse af brexit. De vil gerne have den til afstemning i parlamentet hurtigst muligt. Normalt er det regeringen, der sætter dagsordenen i parlamentet, men underhusets speaker, John Bercow, kommer i løbet af dagen til at skulle afgøre, om medlemmerne kan stemme for at tage kontrol over parlamentets dagsorden. Hvis der bliver givet grønt lys til det, kan medlemmerne i morgen stemme udsættelsesloven igennem. Hvis der er flertal for aftenens afstemning, vil der med al sandsynlighed også være det for morgendagens afstemning.
Hellere valg. For at oprøret i Underhuset kan få flertal, kræves det, at en lille gruppe fra Johnsons parti deserterer og bryder partilinjen. Det er Johnson selvsagt ikke begejstret for, og han har derfor truet de rebelske konservative med at udskrive nyvalg til afholdelse d. 14. oktober. Her vil Johnson forsøge at samle et konservativt flertal for sin brexit-linje. Kilder siger til The Guardian, at Johnsons regering anser dagens afstemning for et mistillidsvotum, og alligevel er der lige nu op mod 17 konservative, der ser ud til måske at vende Johnson ryggen trods truslerne. Og et nyvalg kan ende med at være en god idé for Johnson, for lige nu ligger de Konservative klart bedst i meningsmålingerne, og derfor ser det ikke ud til, at Larry slipper af med Johnsons hund foreløbigt. /Andreas T. Kønig