En rigtig gåtur. På torsdag d. 12. september kl. 16-18 er Føljeton vært for en begivenhed i forbindelse med festivalen Golden Days. Årets tema for Golden Days er 1989, og hvis man siger 1989, er det svært ikke at tænke på enten Taylor Swifts spektakulære popalbum af samme navn eller Berlinmurens epokeafsluttende fald d. 9. november det år. Det afhænger nok af alder og interesser. Eftersom Golden Days er en historisk festival, har Føljeton stablet en event på benene, som beskæftiger sig med, om ikke die Mauer, så i hvert fald mure i lidt mere generel forstand. Der er tale om en walk, en tur, vi skal ud at vandre gennem København, og i det tidsrum, der er sat af, skal vi tilbagelægge en nøje afmålt afstand: 1.989 meter. Det er et eksklusivt arrangement; der er kun sat 30 billetter til salg (à 89 kr.), og der er totalt udsolgt, så det her er ikke en reklametekst, men blot en minutiøs gennemgang af, hvad der kommer til at ske.
Mur og rum. Præcis klokken 16 mødes vi på Sønder Boulevard. Lad os sige: ude på midterarealet sådan cirka ud for kiosken Kihoskh. Her vil Føljetons chefredaktør Oliver Stilling stå for at samle tropperne og sikre sig, at alle er kommet, når vi påbegynder turen. Han vil formentlig holde en inspirational talk med henblik på at bringe de fremmødte i den rette stemning. Vi opererer med et ”akademisk kvarter” på maks. fem minutter. Så 16.05 er sidste udkald. Okay? Inden vi går, bliver der udleveret noget spons fra Kihoskh i form af en forfriskning. Det kan være en øl eller en ikke-alkoholisk læskedrik. Hvis det bliver godt vejr, hvad meget tyder på, er det faktisk lidt af en luksus at drikke kvalitetsøl på gaden, og når vi er så mange, virker det ikke pauvert eller ynkeligt, som det nogle gange kan føles, hvis man gør det alene. Vi vil nu bevæge os i retning af Dannebrogsgade, og når vi kommer til Otto Krabbes Plads, som arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg har udformet for kommunen i årene 2001-02, stopper vi. Her mellem de små mure vil digteren og forlæggeren Asger Schnack holde det første af tre miniforedrag. Dette her tager afsæt i digteren Orla Bundgård Povlsens (1918-82) digtsamling Mur og Rum fra 1962. Mindre end 50 meter derfra står en af landets mest imposante mure, Skydebanemuren, som blev tegnet af arkitekten Ludvig Knudsen og opført i 1887. Som udgangspunkt skal vi ikke snakke om den, blot beundre den og røre ved den, inden vi går videre i retning af Vesterbros Torv. Asger Schnacks to andre miniforedrag handler om henholdsvis Per Kirkebys (1938-2018) murværker og den russiske kunstner Wassily Kandinskys (1866-1944) fornemmelse for murkunst. Da turens endestation er Per Kirkebys røde murstensskulptur i Meldahlsgade ved Vesterport, er det oplagt, at Schnack taler om ham dér. Kandinsky-foredraget vil finde sted for enden af den sti, som hedder Svineryggen, så snart ballonklovnen har forladt os.
Hvorfor? Der var han igen, ballonklovnen. Hvorfor skal vi have en klovn med på turen, og hvornår støder han til? Hvis man laver en walk om mure, bliver man nødt til at kunne føle på egen krop, hvad en mur er. Hvis der ikke er en dør i muren, kan den være forbundet med ubehag: ”Hertil og ikke længere!” Siger hvem? En mur kan være et ulideligt obstakel. Vi må gøre vores tur ulidelig – i hvert fald et stykke hen ad vejen, og det kan en lidt anmassende klovn hjælpe med. Vi har derfor hyret en professionel ballonklovn på nettet, som vil følge os fra cirka omkring Vesterbros Torv og hen til enden af Svineryggen, hvorefter han fordufter. Det kan vi godt klare, hvis vi står sammen. Der vil være flere små overraskelser undervejs, men ingen af ubehagelig eller grænseoverskridende karakter. /Oliver Stilling