20. maj 2023

Næste udgave 03:20:08

Demonstration til 40-året for den frie abort. Bent Midstrup/Ritzau Scanpix

Kære læser

Et spørgsmål om liv

Der er ikke nogen, der får en abort for sjov. Og der er ikke nogen, der bruger abort som en form for prævention. Alligevel synes den forestillede laissez-faire-tilgang til at få foretaget en abort at dukke op hver gang, emnet skal diskuteres. Måske kun lige overhalet af den kristenkonservative klassiker: At afbrydelsen af en graviditet […]

Læs mere

Ugen

1

Ugen begyndte med en dobbelt-op på valg. Først tog Oliver Stilling sig af søndagens nervepirrende opgør i Tyrkiet, hvor hverken præsident Recep Tayyip Erdoğan eller udfordreren Kemal Kılıçdaroğlu kunne mønstre over 50 pct. af stemmerne – hvorfor de nu skal ud i en ny runde, som Erdoğan er favorit til at vinde. Dernæst tog undertegnede (David Dragsted, i egen parentes) sig af den interessante udvikling i Thailand, hvor 42-årige Pita Limjaroenrat fra partiet Gå Fremad står til at blive ny premierminister – hvis militærjuntaen altså er med på idéen. Begge tekster kunne selvfølgelig læses i Føljeton mandag.

2

Dagen efter var temaet noget så sexet som udenrigspolitik. I anledning af at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) tirsdag præsenterede regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi på Københavns Universitet, tog jeg et kig på Løkkes eksplosive “pragmatiske idealisme”. Den spøgte også i Emma Louise Stenholms nyhedsanalyse, der med udgangspunkt i europarådstopmødet i Reykjavik undersøgte, hvad Løkke mon vil med Europarådet.

3

Onsdag skrev Oliver Stilling om den kortlægning, DR har lavet sammen med norske NRK, svenske SVT og finske YLE over et netværk af personer i Norden, “som nærmest systematisk spreder “disinformation”, der stammer fra russiske aktører, statsmedier og såkaldte troldefabrikker”. Netværket tæller bl.a. en dansk “borgerjournalist” ved navn Jesper Larsen, som i en radioudsendelse på det nye 24syv har sagt, at han slet ikke tror på, at russiske soldater stod bag den veldokumenterede massakre på civilbefolkningen i den lille ukrainske by Butja. Jøsses.

Den faste Føljeton-læser vil allerede vide, at vi pt. er på en ny rundtur i Europa for at skrive om lande, der sidder i EU’s venteværelse. Et af dem er Nordmakedonien, som Emilie Ewald har besøgt. Selvom Nordmakedonien har været kandidatland siden 2005 (og bl.a. har tilføjet “Nord” til sit navn for at løse en strid med nabolandet Grækenland) fortsætter andre nabokonflikter med at spøge; ikke mindst forholdet til Bulgarien. Så vil Nordmakedonien mon nogensinde komme i mål?

4

Efter at have holdt helligdagen, ja, hellig, vendte Føljeton tilbage med fornyet energi fredag. Her så jeg på et slægts- og naboskab, der egentlig burde kunne kaste en alliance af sig. Men selvom den belarusiske oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja har forsøgt at byde sig til, tøver Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij stadig med at omfavne hende. Man kan vel heller ikke kramme alle.

Som reaktion på den nye vejafgift i Danmark, har arrige lastbilschauffører truet med både bål, brand og vejblokader. Da det kom til stykket, endte ugens varslede demonstrationer imidlertid med at blive pænt nedskalerede. Lars Trier Mogensen leverede en god, ond og grusom analyse af dramaet, der ikke bare er et spørgsmål om transport, men også om forfejlet klimapolitik:

“Klimarådet afviser, at klimaeffekten vil være nævneværdig, fordi SVM-regeringen samtidig insisterer på at holde dieselafgiften nede på et niveau, der ligger langt under fx priserne i Tyskland. Derfor er det ikke kun de vognmænd, der slet ikke vil betale mere, som kritiserer forslaget, men i høj grad også flere af de grønne organisationer, som ikke engang betragter vejafgiften som klimapolitik. […] I den grusomme analyse handler vejafgiften slet og ret om at skrabe ekstra penge i statskassen, godt en milliard kroner om året.”

Og på den måde nåede vi til vejs ende. Men bare rolig: Føljeton skal nok også køre videre i næste uge. God weekend! /David Dragsted 

Bedste

Anohni. Linda Nylind/The Guardian

Petrokemi og plastik

“Det er et af de mest misogyne, kvindehadende lande i verden. Det har det været, siden jeg var barn, for jeg kan huske, hvordan det påvirkede min mor, hvordan det påvirkede min søster, hvordan det har påvirket min familie, hvordan det påvirkede mig.” 51-årige Anohni, der blev født som Antony Hegarty, er på vej med nyt album og varsler om et forestående “anti-trans-mareridt” i Storbritannien. Det har hun talt med The Guardian om – og om den “petrokemiske efterkrigstidsboble af plastik-wellness”, som hun kalder den britiske tidsånd.

Michael Downey/The New York Times

På fersk gerning

The New York Times leverer det hidtil mest omfattende bevismateriale på, at den græske regering ikke bare svigter migranter på havet, men også hiver hijabben af kvinderne og berøver mændene, inden de tilbageholdes under fængselslignende forhold. Avisen sammenholder videoer af de flygtende med solen og skyggernes position, og det er journalistik, når det er allerbedst – og vigtigst (blød betalingsmur).

+ Samme avis, anden boldgade: Står inflationen til en blød, hård eller ingen landing?

Energiselskabet Andel, der ikke særskilt nævnes i artiklen, har hovedsæde i Svinninge. Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

Så får man bare stjålet pengene

Endnu en blød betalingsmur: Den her artikel beskriver på en nuanceret og ikke så Not In My Backyard-agtig måde, hvordan banker og realkreditinstitutter behandler naboer til regeringens klimaprojekter. Det interessante er ikke så meget de to Mullan’er – hvis hus pludselig er 600.000 kr. mindre værd, fordi der skal ligge et solcelleanlæg rundt om hjørnet – men snarere, at otte huse på den samme vej “repræsenterer hele spektret”, når det kommer til kompensation. Som naboen, der føler sig stavnsbundet, siger: “Det er jo ikke fordi, energiselskaberne ikke tjener penge på det. De tjener masser af penge. De kunne sagtens kompensere os til fulde.”

Schultz og Latour. Raphaël Yagobzadeh

Eksistentiel svimmelhed

For de fransklæsende: Interview med sociolog Nikolaj Schultz, der sidste år udgav Notat om den nye økologiske klasse med den nu afdøde franske tænker Bruno Latour: “Konkret tager jeg udgangspunkt i en søvnløs nat, jeg havde under hedebølgen for nogle år siden, hvor jeg på en eller anden måde blev fuldstændig ubevægelig, inaktiv, på grund af den manglende søvn i varmen, bevidst om, at netop den teknologi, der tillod mig hvile – blæseren – kun øgede mit energiforbrug og forværrede klimaproblemerne. Det er virkelig en kvalmende oplevelse, når du er fanget i sådan nogle erkendelser.”

Arkivfoto fra den danske tolkeboks i Europa-Parlamentet i Bruxelles. Erik Luntang/Ritzau Scanpix

AI i EU

AI har for alvor gjort sit indtog i Bruxelles. De første til at mærke konsekvenserne: Oversættere. “’Jeg ved allerede, at jeg nok ikke kommer til at oversætte resten af mit liv,’ sagde en ung oversætter for Det Europæiske Råd, der ville udtale sig anonymt, da hun ikke er autoriseret til at tale med medierne.” Politico gennemgår, hvad teknologien betyder for de sprogkyndige i EU’s højborg.

Et sidste ord

Det er weekend, og der er heldigvis masser at tage sig til. Alt andet end det her.

Føljeton er tilbage i din indbakke på mandag.

 

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12