1. december 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

#ThemWho?

Vi kan ikke mindes en debat og et hashtag, som har haft så bred og vedvarende en appel som det lille #MeToo, der har væltet store konger, på de sociale medier gennem de sidste par måneder og det ser ud, som om det ikke har tænkt sig at dø ud lige foreløbig. Måske kunne det […]

Læs mere

Døgneren

3

Twitter vil til at holde øje med sine brugere ‘i den virkelige verden’. Det fremgår af det sociale netværks nye ændringer i deres brugerbetingelser. Formålet med ændringerne er at mindske antallet af krænkende opslag. I de nye betingelser fremgår det, at Twitter vil slå ned på brugere, der bryder reglerne både ”på og uden for Twitter”. Formuleringen møder kritik fra brugere, der frygter, at det sociale netværk nu vil til at udføre global censur.

5

Sydkorea vil afskrive op mod 1,6 millioner borgeres gæld. Den sydkoreanske præsident Park Geun-hye søsatte i 2013 en såkaldt Happiness Fund, som skal forsøge at lette den finansielle byrde for lavindkomstpersoner, der skylder mindre end 60.000 kroner væk. ”En unik form for konfuciansk kapitalisme,” siger direktøren for anaylyseinstituttet Asia-Pacific Global Research Group til BBC.

Finanslov 2018

Det ultimative 00’er-hit

Deadline nærmer sig for finansloven for næste år. Ja, den formelle deadline er faktisk tæt på at være overskredet, og fronterne i de forsinkede forhandlinger er efterhånden trukket så hårdt op, at kun en ultimativ 00’er-model – med både skattelettelser til de rigeste og grænsesøgende stramninger af udlændingereglerne – vil kunne forløse alle partiers krav.

Portræt af Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

Af Lars Trier Mogensen
Tilbage i 00’erne havde Kristian Thulesen Dahl en lettere og lidt mere fjedret gang på jorden, end han har i dag, hvor Dansk Folkeparti er blevet landets største borgerlige parti: Hvert efterår kunne han i ro og mag indgå en finanslov med Venstres statsminister Anders Fogh Rasmussen. 00’erne var en guldalder for det højrenationale Danmark. […]
Læs mere

Kalenderlågen

1. december

Yes, så er det jul, du gamle – igen! I den anledning har vi samlet en kurv med lidt ekstra godter, som vi vil dosere med løs hånd det meste af december (i hvert fald frem til omkring juleaftensdag). Bare fordi vi i det daglige nyhedsbrev for det meste henviser til hot stuff på nyhedsfronten, betyder det ikke, at vi ikke orienterer os i internettets mere historiske afdeling. Det gør vi også. Bag første låge gemmer der sig et pragtfuldt sort-hvidt klip fra en meget tidlig koncert med i 1970. De har sgu været fremme i skoene, de unge beatnikker, som sad og lyttede med på det tidspunkt.

Det bedste vi har set

: Strøget, udenfor, gå, spadsere, drøm, travlt, fremmedgørelse, storbyen, gågade, julepynt, jul, forretning, shopping, juleshopping, juletid, december, advent, forbruger, forbrug

Vesten er en junkie

Vesten er en junkie

… Og vores drug er vækst. Uanset hvordan man taler om vækst – om man er fan eller tilstræbt alternativ forbrugsfornægter, som bare lige vil sige, at ikke kun økonomi kan vækste, relationer kan også… og kultur – så er det bare, som om vi har talt om det hele før. Men det er der nok en grund til. Ifølge den tyske økonomiske historiker Matthias Schmelzers, som Zetland har talt med, har Vesten i det 20. århundrede udviklet et vækstforbrug, som i begyndelsen i 1950’erne var godt og behageligt, men så satte bivirkningerne ind, og det viste sig som misbrug. Og nu står vi så med abstinenser og taler og taler om det drug, vi ikke må få.

 

Badass boss ladies og manden på gaden om orgasmer

Badass boss ladies og manden på gaden om orgasmer

Hvad har Ingrid Dahl (Rejseholdet), Sara Lund (Forbrydelsen) og Birgitte Nyborg (Borgen) til fælles, udover at være karakterer i DR’s bredtfavnende dramasøndagsserie? De er alle badass boss ladies med styr på deres karriereshit og et sejlende privatliv med svigtede unger, som lider under deres mødres ambitioner uden for hjemmet. Og det er bare et eksempel på en stereotyp, som gentages igen og igen på film og i serier. Danske Dramatikere har lavet et manifest eller ”en guide” til de mest succesfulde kønsklichéer – eller de mest brugte forsøg på at udstille ‘problemer mellem kønnene’. Fx den her:  ”Husk, at hvis nogen dyrker heteroseksuel sex, så tror manden altid bagefter fejlagtigt, at kvinden fik orgasme, for sådan noget har mænd ikke forstand på, og sådan noget lyver kvinder også altid om. Det er tankevækkende og udfordrer mænds selvopfattelse.

+ Det sidste fik os til at tænke på en artikel fra Formatformat, hvor skribenten opfordrer kvinder til at kræve deres orgasme. (Her på redaktionen mener vi, at man skal prioritere samkvem med personer, hvor det ikke er nødvendigt). Men i artiklen linker de til en rigtig fin video, hvor en kvinde konfronterer en række mænd på gaden med deres egen… skal vi sige indsats.

ARKIV. Klokken 2.48 på valgnatten meddeler John Dyrby Paulsen (A) på Slagelse Rådhus, at han bliver ny borgmester efter regions- og kommunalvalget 2017, onsdag den 22. november 2017. John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) får to år hver som borgmester i Slagelse Kommune skriver Ritzau torsdag den 28. november 2017.. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2017)

Borgmesterdrama i Slagelse gone wild

Borgmesterdrama i Slagelse gone wild

I Slagelse har der mildest talt været en del palaver om borgmesterposten den seneste uges tid. En boksekamp mellem den socialdemokratiske John Dyrby Paulsen og Villum Christensen fra Liberal Alliance, der begge vil regere i den vestsjællandske by. I går kom de så endelig frem til en aftale – de to vil deles om posten ved at få to år ved magten hver. I sin analyse skriver Jakob Nielsen fra Altinget, at den usædvanlige borgmesteraftale vil gå over i den kommunale danmarkshistorie. Analysen retter stærk kritik mod Villum Christensen, der ellers før valget hårdnakket påstod, at han ”aldrig kommer til at give magten til Dyrby og rød blok”. Men man har vel et standpunkt, til man tager et nyt…

epa06356316 (FILE) - A photo released by the North Korean Central News Agency (KCNA), the state news agency of North Korea, shows an intermediate-range strategic ballistic rocket being launched during a drill at an undisclosed location in North Korea, 29 August 2017 (reissued 28 November 2017). According according to media reports on 28 November 2017, North Korea has fired another ballistic missile, the South Korean news agency Yonhap reported that the missile flew eastward from Pyongsong, South Pyongan province. Tokyo news reports stated that the missile was fired eastwards from the hermit state and landed about 210km west of Japan's Kyurokujima island. EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY *** Local Caption *** 53769370

Hvis Nordkorea trykker på knappen

Hvis Nordkorea trykker på knappen

Nordkoreas nylige missiltest har igen fået dommedagsklokkerne til at kime. Deres nye missil skulle efter sigende være i stand til at ramme amerikanerne med et atomsprænghoved, og det har skabt bekymrede miner i hele det internationale samfund. Men hvad vil der egentlig ske, hvis Kim Jong-un en dag skulle beslutte sig for at trykke på knappen og sende en atombombe mod den amerikanske kyst? Heldigvis er USA ikke uforberedt. De har et missilforsvar stående klar til at skyde fjendtlige a-våben ned. Men indtil videre har det kun virket i fire ud af ti tests. Washington Post har lavet en grafik, der forklarer, hvordan det (forhåbentlig) virker.

Street poet Allan Andre, who writes impromptu poems on an old typewriter, works on a composition on the sidewalk in New York City, New York, U.S., August 1, 2017. REUTERS/Carlo Allegri

Kunsten at kaste folk op i luften, så de slår sig selv

Kunsten at kaste folk op i luften, så de slår sig selv

Hvordan laver man et journalistisk portræt af et menneske? New Republic-skribenten Josephine Livingstone ser her på et par eksempler af nyere dato. Hun fremhæver et portræt i The Guardian af britisk Vogues tidligere chefredaktør Alexandra Schulman, hvor journalisten ligesom lader Schulman grave sin egen grav med dumme udsagn (det var vel det, Dagbladet Informations grundlægger og chefredaktør Børge Outze kaldte at kaste folk op i luften, så de kunne falde ned og slå sig selv). Men det, hun vil frem til, er et portræt af en afsindig hvid racist, som man kunne læse i The New York Times forleden. Her lykkedes det journalisten at normalisere den portrætteredes liv ved at beskrive hans kat osv. Godt stof for journaliststuderende.

Et sidste ord

Du tror det næppe, men jul, børn og (sang)terapi kan sagtens harmonere. Se den her hver dag hele december, lad dig inspirere og bliv et bedre, mere frigjort, mindre tynget væsen. Ja, forløs dit potentiale…

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12