11. oktober 2018

Næste udgave 03:20:08

Taylor Swift presents the Video Vanguard Award to Kanye West at the 2015 MTV Video Music Awards in Los Angeles, California, August 30, 2015. REUTERS/Mario Anzuoni

Kære læser

Tiden er løbet fra apolitisk kunst

”I know Obama was heaven sent / But ever since Trump won, it proved that I could be President” ”Bruh, I never ever stopped fightin’ for the people / Actually, wearin’ the hat’ll show people that we equal” ”See that’s the problem with this damn nation / All Blacks gotta be Democrats, man, we ain’t […]

Læs mere

Døgneren

1

Integrationsydelsen lever ikke op til grundlovens krav om eksistensminimum. Det viser en ny rapport udarbejdet af Institut for Menneskerettigheder. Nogle af de familier, der lever på integrationsydelsen, har ikke penge nok til både mad, bolig og medicin. Det bryder med grundlovens paragraf 75, hvor det står, at den, der ikke kan ”ernære sig og sine,” er berrettiget hjælp fra det offentlige, skriver Information.

2

Jyske Bank stopper udbetaling af 1000-krone-sedler. Det er et led i bekæmpelsen af hvidvask, oplyser banken i en pressemeddelelse. Jyske Bank er fra dags dato stoppet med at udlevere de store sedler i kasserne, men man vil dog stadig kunne hæve dem i pengeautomaterne, indtil teknikerne har fået dem alle omkodet. Det forventes at tage et par måneder.

3

Orkanen Michael har raseret i Florida. Det er den kraftigste orkan, der har ramt USA siden Andrew i 1992, skriver The Guardian. På nuværende tidspunkt er to personer omkommet og en halv million er uden strøm. Michael bevæger sig nu videre til nabostaten Georgia og kategoriseres ikke længere som en orkan men som en tropisk storm.

4

Ny europæisk alliance på vej. Den franske præsident, Emmanuel Macron, og hollandske premierminister, Mark Rutte, har indgået et nyt samarbejde, der skal være ny storspiller i europæisk politik. De to statsledere vil forene Macrons La République En Marche!-bevægelse med Alliancen for Liberale og Demokrater i Europa (ALDE). Det forventes, at partnerskabet formelt vil træde i kraft efter Europaparlamentsvalget i maj næste år.

5

Aktiedyk. Aktiekurser verden over har taget et voldsomt dyk. Store navne som Amazon og Nikes aktier er faldet med tre-fire pct., og USA’s præsident, Donald Trump, beskylder den amerikanske centralbank, Federal Reserve, for at bære ansvaret. Men chefstrateg i Bloomberg Intelligence Gina Martin Adams vurderer, at udviklingen på aktiemarkedet kan skyldes, at investorerne frygter for, hvor indbringende de respektive aktier vil være fremover.

Nyhedsanalysen

Fængslet er der, hvor de voksne er

En stille torsdag i oktober bliver Rentemestervej Bibliotek, et nybygget bibliotek, hvis ydre mure er viklet ind i et slags gitterhegn, midtpunkt for en særlig debat omkring ungdomskriminalitetspakken. Denne dag var i den pædagogiske sags tjeneste og handlede mere om at oplyse end at rykke meninger. Føljeton deltog.

De massive prisstigninger på ejerlejligheder i Hovedstaden har sat turbo på gentrificeringen af først Nørrebro, og nu også Nordvest og Brønshøj, hvor priserne det seneste år er steget 13-14 procent. Men hvad er det, der sker med et område, når først de unge og kreative rykker ind og priserne begynder at stige? Reportage om gentrificering fra Nordvest. Biblioteket på Dortheavej

Af Jakob Kjøgx Bohr
…”Hvor mange her har gjort noget kriminelt?” I en sal malet sort som kul, er vi kun oplyst af blændende lysstofrør, der hænger i loftet måske fire meter over publikums hoveder. Et vilkårligt placeret vindue, der strækker sig fra gulvet og to meter op, er på den side af salen, når man træder ind i […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Storpolitisk skak

Skak har i mange år haft en mystisk plads i storpolitik. Under den kolde krig kæmpede USA og Sovjetunionen på skakbrættet i stedet for på slagmarken, da Boris Spasskij og Bobby Fischer mødtes i 1972 til VM-finalen i skak på neutral grund i Island. Men i dag bruger russerne og amerikanerne stadig skak som en strategisk brik i deres kamp mod hinanden. Formanden for det internationale skakforbund (FIDE), Kirsan Ilyumzhinov, blev i 2016 forment adgang til en skakduel i USA, fordi han blev beskyldt for at have hjulpet den syriske diktator Assad, og generelt mener kritikere, at Ilyumzhinov har lidt for tætte bånd til den russiske regering. Ilyumzhinov går om få dage af som formand for FIDE, og i den forbindelse har FiveThirtyEight tegnet et portræt af den omdiskuterede russer på toppen af skakverden.

This summer has been exceptional not just in Denmark but in most of Europe and it seems the high temperatures and lack of rain will never end. End of July 2018 has brought even more heat to Denmark with temperatues now reaching heat wave proportions over 30 degrees Celsius. Naturally it is not only humans feeling the unusual heat, animals do as well. Danish free-range pigs are given mud-baths to help cool them down and protect their skin. Cows are suffering from flies looking for a moist environment as their normal habitats are drying out. And man's best friend the dogs cool down with a swim in the sea. . (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

[Torsdag] Akademiske hundehoveder 

Findes der en voldtægtskultur blandt hunde? Det spørgsmål kunne læsere af tidsskriftet Gender, Place, and Culture se forsøgt besvaret i et bidrag fra tre amerikanske forskere, som brystede sig af at have foretaget sammenlagt 1000 timers observationer i hundeparker i byen Portland. Det lyder næsten for skørt til at være sandt; og det var det også. For studiet var en del af 21 forfalskede videnskabelige artikler, som de tre forskere havde sendt ind til humanvidenskabelige tidsskrifter for at undersøge, hvor tidsskrifternes grænse gik. Norske Morgenbladet har en god analyse af den spegede sag.

Litteraturen diagnosticerer nutiden

Hos danske Atlas Magasin kan man læse en samtale mellem de to forfattere Mikkel Rosengaard og Kenneth Goldsmith. De er mødtes på en café i  New York for at snakke om løst og fast, og hvad der begynder med et simpelt spørgsmål til den enes bog, udvikler sig lynhurtigt til en dyb snak om det samfund, vi lever i. ”I dag kommer den historie, du digter om dig selv, før den fysiske virkelighed,” siger den ene, ”Især efter valget af Trump, der føltes som kulturens endeligt, som kunstens undergang,” svarer den anden. Det er spændende læsning!

French President Emmanuel Macron delivers a speech as he visits Station F startup campus in Paris, France October 9, 2018. Ludovic Marin/Pool via Reuters TPX IMAGES OF THE DAY. (Foto: POOL New/Ritzau Scanpix)

Hvad gik der dog galt for Monsieur le Président?

Vi har været omkring det før: Hvordan kan det dog være, at franske Emmanuel Macron kunne gå fra politisk stjerneskud til den mest upopulære politiker i franskmands minde? Tirsdag gik hundredetusinder af borgere i Frankrig på gaden mod Macron og hans reformer, og i den senere tid har flere og flere støtter forladt Macrons side. Den korte forklaring på nedturen er, at Macron er for elitær og mangler folkelig gennemslagskraft. Den lidt længere forklaring kan man læse hos Politico.

Hvorfor floppede New York Times’ kæmpehistorie?

Der var en giganthistorie, der landede på forsiden af New York Times sidste onsdag. Avisen havde lavet en historie om Trumps fortidige skatteforhold, der beskyldte præsidenten for at have begået bedrageri. Historien var baseret på i omegnen af 10.000 dokumenter, masser af interviews og tonsvis af aktindsigter. Mere end 18 måneder havde historien været undervejs, men det tog den ikke meget mere end 18 timer at fise lidt ud igen. Hvad i alverden skete der?

Et sidste ord

Vi startede dagens Føljeton med Taylor Swift og Kanye West, men vi vil ikke være sådan et medie, der kun skriver om pop- og populærmusik. Så vi slutter med en god gammeldags punkkoncert. Vi håber, de har det sjovt!

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12