12. april 2018

Næste udgave 03:20:08

(ARKIV) Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) under et samråd p"å Christiansborg den 14. september 2017. I kampen mod bander skal vidner tilbydes bedre beskyttelse, mener regeringen, som blandt andet vil øge brugen af anonyme vidner. En forsvarsadvokat er kritisk. Det skriver Ritzau mandag den 27. november 2017.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)

Kære læser

Tumlingen Pape tager faldet

Der er en ret sjov artikel i Jyllands-Posten i dag. Den gamle morgenavis har et interview med justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som fortæller, at det næste halvandet døgns tid har enorm stor betydning for regeringen. Danmark sidder frem til maj på formandskabet i Europarådet, og i dag og i morgen er der ministerkonference i […]

Læs mere

Døgneren

1

Amazon rykker ind i København. Den globale techgigant Amazon åbner et brohoved ind på det nordiske marked. Datterselskabet AWS, der leverer it-løsninger, har netop lejet sig ind i toppen af Codan-bygningen tæt ved Planetariet. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er udelt begejstret: ”Jeg er rigtig glad for, at Amazon Web Services har valgt at åbne kontor i Danmark. Amazon er en af verdens største teknologivirksomheder, og Danmark udgør et voksende marked for deres cloud-tjenester.” Næste skridt kan blive etablering af detailhandel, som for alvor vil udfordre butikslivet i Danmark.

2

Danmark frifindes ved EU-domstolen. Der er netop faldet afgørelse i en sag, hvor Danmark var stævnet for at bryde EU’s regler for udenlandske chaufførers fragtkørsel på danske veje. Frifindelsen sker, efter sagen har kørt siden 2014, hvor Danmark blev stævnet af EU. Striden har rod i, at den danske stat tilbage i 2013 strammede reglerne for udenlandske chauffører, fordi man ville undgå piratkørsel blandt lastbilchauffører.

3

Dansk støtte til Trumps angrebsplaner. Venstres udenrigsordfører bakker op om USA’s præsident i forberedelserne til nye angreb på Syrien. Trump skriver på Twitter: ”Rusland sværger, at de vil skyde ethvert missil mod Syrien ned. Gør jer klar, Rusland, for de kommer, fine, nye og ‘smarte’! I burde ikke være partnere med et gas-dræbende dyr, der dræber sit folk og nyder det”. Lidt mere afdæmpet udtaler Venstres Michael Aastrup Jensen: ”Vi støtter varmt, at man ikke bare holder skåltaler, men sætter handling bag ordene”.

5

Unik dansk fisk er ved at uddø. Den sidste bestand af den sjældne fisk nordsøsnæbler er ved at uddø i Vidåen, der løber ud i Vadehavet, advarer danske forskere i tidsskriftet Nature: ”Vi opfordrer de danske myndigheder til at forhindre en fortsat nedgang for denne fisk, før det er for sent”. Der skønnes at være under 3500 voksne snæbler tilbage. Hvis de dør i Vidåen ved Tønder, vil nordsøsnæblen ikke længere eksistere.

Nyhedsanalysen

Det kommunale system er ikke gearet til psykiske lidelser

Thorbjørn Eriksen udviklede paranoid skizofreni ualmindeligt tidligt. Som 12-årig forvandlede hans klassekammerater sig til monstre, og han begyndte at se og høre ting, der ikke sker i virkeligheden. I dag er han 28, i sommer afleverede han sit speciale på universitetet, og siden har han været fanget i jobcentersystemet, og det har forværret hans mentale helbred markant. Han har flere psykotiske anfald end før, men han hører til på arbejdsmarkedet, siger han. Flere psykisk syge borgere bliver sat skakmat i et system, der ikke er gearet til psykiske lidelser, mener psykolog med speciale i systemstress.

Af Amalie Schroll Munk
Han tegner en trappe på et stykke papir. Den har en halv snes trin og er opdelt af tre streger på langs. Uden at løfte den bevæger han kuglepennen opad i små hak. Der er brug for nogle flere trin, siger han og sætter pennen ned for at tegne videre. Trappen er en mentaltilstand, og […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Under dæknavnet ‘Sabina’

Hun er en af litteraturverdenens største stjerner: 71-årige Julia Kristeva står stadig som en af de sidste store nulevende intellektuelle på den parisiske bohème-scene. Men pludselig trænger en dyster fortid sig på. Måske? I det glimrende nordiske kulturmagasin Vagant skriver Christian Johannes Idskov om den nye ‘Kristeva-affære’: ”Det lyder som noget fra en fransk nyroman, en detektivhistorie uden en klar persontegning, med et væld af modstridende oplysninger og et forvirrende, nærmest kaotisk hændelsesforløb. Torsdag i sidste uge kom det frem, at Julia Kristeva, den kendte fransk-bulgarske psykoanalytiker og litteraturforsker, skal have arbejdet for den bulgarske efterretningstjeneste i begyndelsen af 1970’erne under dæknavnet Sabina”. Selv afviser hun alt, hvad der står i en 378 siders rapport fra de bulgarske myndigheder. Læs en tour de force gennem de hovedrystende afsløringer og påstande om mulige dobbeltspil.

Alt hvad der kan krybe og gå af superlativer

Hvis vi havde lidt flere penge her på Føljeton, ville vi åbne et kontor i De Forenede Arabiske Emirater. Nej, det ville vi ikke… men Instagrams algoritme må opfatte os som stenrige, classy og en smule vulgære, for den her brochure for den afdøde ”larger than life-visionær” og stjernearkitekt Zaha Hadids ”skulpturelle og emblematiske” nye bygning The Opus i Dubais Burj Khalifa-distrikt dukkede op i vores feed i går. Sjældent har man set så mange superlativer proppet ind på 88 sider. Men kig nu på det, hvis du interesserer dig for ”fuldstændig genial” arkitektur, der er selve ”levendegørelsen af fremtiden”, ja, ”et landemærke i sin egen ret”.

Overvågning for åben øjne

Deres artikler handler for ofte og for meget om piller, stoffer og syretrips. Men den danske udgave af netmagasinet Vice har også blik for større omvæltninger. Særligt Føljetons tidligere journalistpraktikant Renna Rose Agger, der nu er færdiguddannet og skriver for Vice, er der alle mulige gode grund til at følge. Senest har hun talt med Henrik Chulu fra den uafhængige internetpolitiske tænketank Bitbureauet om Facebook-skandalen. Hvorfor koger indignationen, for reelt er jo intet nyt blevet afsløret: ”Vi ser allerede, at kommuner bruger information fra sociale medier til at skære i økonomisk støtte til enlige mødre, der ligger billeder op af deres kærester – som kommunen så mener, også passer deres børn. Alle de her privatlivsproblematikker rammer altid totalt skævt. Dem, der i forvejen er udsatte, rammes. Men det er først, når det går ud over den øvre middelklasse, folk bliver sure,” siger Chulu.

(Hanover, NH, 01/14/16) Students swarm United States Senator Bernie Sanders, candidate for President after he spoke during a Town Hall Meeting at Spaulding Auditorium on January 14, 2016. Staff photo by Matt Stone

Forandringen kommer vestfra

Det kom som en kæmpe overraskelse, ikke mindst for dem selv, at to aldrende, hvide mænd skulle mobilisere ungdommen i USA og Storbritannien til fornyet  progressiv idealisme: Først kom den nu 76-årige Bernie Sanders og trak millioner af studerende med sig, da han udfordrede Hillary Clinton. Dernæst kom den 68-årige Labour-rebel Jeremy Corbyn og gentog succesen blandt britiske unge. Spørgsmålet er, om og hvornår bølgen af begejstring rammer Danmark? Nogle vil måske mene, at det skete med Villy Søvndal og hurtigt fusede ud igen. Men der kan være mere i gære. Labour-strategen Steve Howell har skrevet en ny bog om den politiske påvirkning vestfra, Game Changer: Eight Weeks that Transformed British Politics, som The Guardian bringer et uddrag fra. Læs om, hvordan venstrefløjen i Europa har fundet inspiration i det vilde Vesten.

Gøgeungerne gør comeback

Ungdomsoprøret er ved at blive spolet baglæns. I hvert fald er unge i USA begyndt at blive hængende længere og længere hjemme i forældrenes skørter. Ifølge en ny undersøgelse fra Pew Research Center bor hver tredje unge i alderen 25-29 år fortsat i deres barndomshjem sammen med mor og/eller far. Det er det højeste niveau i 75 år – altså i tre generationer. Som et kækt modbegreb til den klassiske ‘Baby-Boomer Generation’ har det amerikanske netmagasin døbt den nye ungdomsgeneration for ‘Boomerang-Generationen’. Hvis man lige tænker tendensen lidt igennem, er det faktisk ret vildt, særligt blandt de kortuddannede: ”Der er nu flere unge voksne – uden en videregående uddannelse – som lever sammen med deres forældre, end der er unge voksne, som bor sammen med en partner eller andre jævnaldrende”.

Et sidste ord

Den danske mesterkok René Redzepi har delt det her på sin Instagram. Ænder, der parrer sig på mystisk vis (det er noget med en skruepenis). Hvad bliver det næste på Noma?

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12