12. december 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Giv os selvcensuren tilbage

Nå, her kommer et upopulært synspunkt: Der er generelt alt for lidt selvcensur i Danmark. Der er generelt alt for få, der lægger bånd på sig selv. Ikke bare de småfascistoide hyggeracister har svært ved at lægge bånd på sig selv, men sgu også de venstresnoede røde feministiske lejesvende skulle tage at slappe lidt af […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

”Kim Jong-un’s Nordkorea er værre end nazisternes koncentrationslejre.” Det siger Thomas Buergenthal, der er tidligere Auschwitz-fange og en del af et panel på tre jurister, der skal undersøge forholdene for nordkoreanske fanger og vagter. Ifølge panelet er Kim Jong-un’s politiske fængselslejre skyldige i 10 ud af 11 internationalt anerkendte krigsforbrydelser, herunder mord, slaveri og seksuel vold. Den eneste forbrydelse, den nordkoreanske regering endnu ikke er fundet skyldig i, er faktisk apartheid.

 

3

Læger og sygeplejersker på Akuttelefonen har et stigende sygefravær. Siden Region Hovedstadens udskældte Akuttelefon 1813 blev indført for fire år siden, har de ansattes sygefravær ellers været faldende, men det seneste år har Akuttelefonens personale været markant mere syge end ellers. Fra 2016 til 2017 er fraværet steget fra fem til seks procent, hvilket svarer til et 20 procent højere fravær. Region Hovedstaden har en målsætning om at holde sygefraværet under 4,5 procent.

4

USA har haft 12 ISIS-inspirerede terrorangreb siden 2014. Ifølge ny research lavet af The New America Foundation har seks af de 12 voldelige angreb været dødelige og er skyld i 82 menneskers død. Selv om angrebene er inspireret af ISIS’ metoder, regnes ingen af dem for direkte at være organiseret eller udført af den islamiske organisation selv. Senest forsøgte en mand at bombe sig selv og en busterminal i New Yorks undergrund i går, angiveligt for at hævne USA’s bombardementer mod ISIS i Mellemøsten.

5

Donald Trump vil sende amerikanere til Månen og senere til Mars. I et direktiv til NASA beordrer præsidenten, at rumagenturet skal sende mennesker derhen, hvor ingen før har været. Befalingen om en rejse til Månen, og senere Mars, kommer på baggrund af en anbefaling fra rådet National Space Council, der efter at have været nedlagt siden 1993 er blevet genskabt af den amerikanske præsident.

'Oumuamua

Goddag og farvel, ‘Oumuamua

Et objekt fra det ydre rum er på vej gennem vores solsystem. ‘Oumuamua, som det er blevet døbt, blev opdaget af et kæmpeteleskop på Hawaii i oktober, men Føljeton har først hørt om det her til morgen. Oliver Stilling ser på, hvad astronomerne ved om ‘Oumuamua, og vurderer i de sidste linjer af sin analyse, om der er grund til ængstelse og paranoia nede på Jorden.

Af Oliver Stilling
I 1973 udgav science fiction-forfatteren Arthur C. Clarke en roman med titlen Rendezvous med Rama. Den foregår i sagens natur ude fremtiden, i 2130’erne, og handler om et 54 kilometer langt og 20 kilometer bredt cylindrisk objekt, som pludselig kommer ind i vores solsystem med 100.000 kilometer i timen. Situationen er mærkværdig og også en […]
Læs mere

Kalenderlågen

Model Kate Moss (R) and photographer Mario Testino arrive for the Burberry Autumn/Winter 2015 collection show at London Fashion Week in London February 23, 2015. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN - Tags: FASHION)

12. december

I vores fortløbende kalenderleg skal vi også runde modeverdenen. Den 63-årige peruvianer Mario Testino er en meget berømt modefotograf. Han har taget mange gode billeder, og han bliver feteret som modefotografiet Andy Warhol, men hvis man leder efter videoklip, hvor han siger noget interessant, også selv om han virkelig forsøger, så må man lede forgæves. Se for eksempel den her omgang pop, hvor han fortæller, hvordan han lader sig inspirere af mesterværker fra billedkunstens verden. Og så til det gode: Forleden var den tidligere fotomodel Oliver Bjerrehuus gæst i sladderprogrammet ‘Det vi taler om’ på Radio24syv. Helt i begyndelsen (fra 00:00 til 06:00)  fortæller han om sit første møde med Mario Testino i dennes studio. Bjerrehuus er 19 år, og Testino beder ham smide alt tøjet. Det gør han så modvilligt. I næste øjeblik mærker han Testinos hånd på sine nosser. Hvad gør Oliver Bjerrehuus?

(Sæt kryds)

☐ Han lader Testinos klamme hånd kærtegne sine nosser uden at kny.

☐ Han kaster sig over den berømte fotograf, tager kvælertag på ham med begge hænder og  råber, ”hvad fanden laver du?”

Og som Bjerrehuus også får sagt: ”Masser af dem, Mario Testino har lavet kampagner med, har haft en vis legemsdel af hans i munden.”

Det bedste vi har set

Skabelsen af den nye nazist

Skabelsen af den nye nazist

Hvordan kan man udvikle sig fra at være en antiracistisk veganer til pludselig at springe ud som en af de mest aggressive hadprædikanter på den yderste højrefløj i USA? Det er grundlæggende ikke til at fatte, og derfor er det en fængslende historie, som magasinet The Atlantic udruller om den 32-årige Andrew Anglin, der i dag udgiver ‘The Daily Stormer’, det største nazistiske website. Han brød igennem i den globale offentlighed, da han hyldede valget af Donald J. Trump som ny præsident med de befængte ord: ”Hail Trump!” Han regerer over en hær af internettrolde, der chikanerer alle amerikanere, der har mod og civilcourage til at stå op imod hans drøm om et nynazistisk og racerent imperium. Det er uhyggelig og stærkt ubehagelig læsning, men den velskrevne longread udstiller, hvor faretruende tæt på fascismen egentlig lurer.

NATO skal kæmpe for kvinder

NATO skal kæmpe for kvinder

Umiddelbart er de et odd couple, men hver for sig har de altså noget for sig: Den 42-årige amerikanske skuespiller Angelina Jolie har en stolt historie som forkæmper for humanitær hjælp, og den 58-årige Jens Stoltenberg, som i dag er generalsekretær for NATO, må og skal aldrig glemmes for de kloge og forsonende ord, han sagde efter massakren på Utøya i 2011. Derfor er der grund til at lytte, når de to nu har fundet sammen om en ny fælles sag: NATO-alliancen skal fremover bruges til at beskytte kvinder mod overgreb, seksuel fornedrelse og forsvar for basale rettigheder. Ja, det kan måske lyde mærkeligt at ville sætte soldater ind i den globale kvindekamp, men i deres fælles kronik i den britiske avis The Guardian får de det faktisk til at lyde mere end påtrængende.

Afrofuturisme i Trump-æraen

Afrofuturisme i Trump-æraen

Fremtiden tilhører sorte superhelte. Sådan lyder det sjældent i nogen historier, men så meget desto mere inciterende er universet i den Pulitzerprisvindende amerikanske forfatter og journalist Ta-Nehisi Coates’ nye tegneserieunivers. Hør bare her, hvordan magasinet Atlas præsenterer ‘Black Panther‘ i Marvel Comics-udgaven: ”I Afrikas hjerte, gemt væk mellem høje bjerge og store søer, omkranset af fattige nabolande, ligger kongeriget Wakanda – klodens mest videnskabeligt avancerede nation bygget på stolte traditioner og enorme forekomster af verdens stærkeste metal vibranium. Wakanda bliver regeret fra den gyldne by Birnin Zana af en enevældig hersker, hvis trone og titel som Black Panther – halvt konge, halvt superhelt – er gået i arv fra generation til generation.” Der er fuld smæk for skillingen i den nyklassiske afrofuturisme.

+ Læs også Ta-Nehisi Coates’ føljeton om Barack Obama, som Føljeton bragte på dansk på denne tid sidste år.

Derfor er Danmark bedre end USA

Derfor er Danmark bedre end USA

For udlændinge, og særligt amerikanere, er det danske sygehusvæsen et mysterium: For hvordan kan vi nøjes med at bruge halvt så mange penge på sundhed som i USA? En amerikansk gæsteforsker, Justin C. Matus, der er gæstelektor ved Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet, har sat sig for at knække koden. Og svaret er hverken teknologi eller hurtigere læger, men derimod noget så afgørende som kultur: ”Mit indtryk af danskere er, at de ikke nødvendigvis ser livet som et nulsumsspil, hvor en person kun kan opnå noget attraktivt, ved at andre mister noget tilsvarende. I USA beskriver både demokrater og republikanere hinandens planer som henholdsvis ‘vindere’ eller ‘tabere’,” skriver Justin C. Matus i et tankevækkende indlæg på Videnskab.dk. Og fordelene ved den danske kultur rækker langt videre end til sygehusvæsnet.

Christian Friis Bach tiltræder som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, onsdag den 1. november 2017. Han overtager efter Andreas Kamm.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017)

Vi kan løse migrationskrisen

‘Vi kan løse migrationskrisen’

65,3 millioner mennesker er drevet på flugt lige nu, og for hver uge stiger antallet af flygtninge og fordrevne. Det er så håbløst, deprimerende og desillusionerende, at udviklingen kan tage modet fra selv de bedste. Men heldigvis kommer nye til – folk med fornyet gejst og vilje: Christian Friis Bach, som er tidligere udviklingsminister og undergeneralsekretær i FN, har netop overtaget jobbet som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, og han har i hvert fald ikke opgivet håbet: ”Det man bør gøre – den langsigtede løsning – er, at man hjælper landene i Afrika til selv at få etableret ordentlige asylprocedurer, så man kan søge om asyl i de enkelte lande,” udtaler Friis Bach i et stort interview i magasinet Ræson.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12