12. januar 2018

Næste udgave 03:20:08

FILE PHOTO: Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg speaks on stage during the annual Facebook F8 developers conference in San Jose, California, U.S., April 18, 2017. REUTERS/Stephen Lam/File Photo

Kære læser

Afhængig af algoritmer

Facebook er en ret stor butik. Hver gang de sidder i hovedkvarteret ovre i Menlo Park i Californien og ændrer lidt på deres algoritme – og det gør de oftere, end man skulle tro – berører det to milliarder brugeres nyhedsfeed. I nat varslede Facebook-stifteren Mark Zuckerberg endnu engang nogle forandringer. I 2018, skrev han […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Trump aflyser Storbritannien-tur. I et tweet, skrevet tidligt i morges dansk tid, skriver USA’s præsident, at han har droppet en planlagt tur til Storbritannien, fordi den amerikanske ambassade i London er blevet rykket til en ny adresse, som han ikke finder tilfredsstillende. I tweetet giver Trump sin forgænger Barack Obama skylden.

3

Præventionsapp er blevet meldt til den svenske lægemiddelstyrelse. Det drejer sig om app’en Natural Cycles, der efter sigende skulle beskytte mod graviditet ved hver morgen at give brugerne en melding om eventuel ægløsning og dermed et svar på, om en graviditet er mulig eller ej. Meldingen er baseret på kvindens kropstemperatur, men metoden er tilsyneladende ikke sikker nok, for mindst 37 brugere er blevet gravide alligevel, og app’en er derfor blevet meldt til de svenske myndigheder.

Analyse

Uagtsomt brud på ministeransvarsloven?

Udlændingeministeriet administrerer ulovligt. Ikke bare i ét tilfælde, men i mindst to større forløb har ministeriet ignoreret gældende danske ret. Normalt ville ministeren Inger Støjberg for længst være blevet vippet. Hvorfor sker det ikke? Eller kan den seneste sag blive den sidste for Venstres kontroversielle værdikriger?

ARKIV. Folketingets Finansudvalg har finansminister Kristian Jensen (V), ministeren for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i åbent samråd om udviklingsbistanden, tirsdag den 30. maj 2017. PET tog affære, da der var ved at opstå tumult i forbindelse med, at Støjberg besøgte et udrejsecenter, skriver Ritzau fredag den 3. november 2017.. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017)

Af Lars Trier Mogensen
Inger Støjberg er ikke alene. Gennem de seneste 30 år har skiftende borgerlige regeringer haft næsten en form for tradition for at administrere udlændingelovgivningen ulovligt. I går på det såkaldte Paposhvili-samråd i Folketinget måtte Inger Støjberg erkende, at syge asylansøgere er blevet udvist i strid med en retspraksis, som Danmark selv har tilsluttet sig. Igen […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Hvad bruges forhuden til?

Hvad bruges forhuden til?

Med faste taktslag er der debatter, som kommer igen og igen. Vinter efter vinter. Sommer efter sommer. I de seneste døgn har de sociale medier raset, efter at den tidligere SF’er Özlem Cekic har udgivet en børnebog – med offentlig støtte og som omdeles på 1.300 skoler – der mere end forklarer, hvorfor det slet ikke er så problematisk at skære den yderste hud af små drenges tissemænd. Reaktionerne er enten dogmatiske eller rituelle, så lad os i stedet høre, hvad en af landets førende eksperter, Morten Frisch, overlæge i epidemiologi på Statens Serum Institut, har at sige: ”Først og fremmest beskytter forhuden jo penishovedet, altså glans på penis. Glans er i virkeligheden et indre organ, og derfor skal den beskyttes – ellers tørrer den ud. Vores krop er så smart, at den selv forsøger at kompensere for den manglende forhud for at beskytte den blotlagte glans med et nyt lag hud. Men det nye lag hud er hårdt, og så reduceres følsomheden betydeligt. Uden forhuden er manden nødt til at støde hårdere for at opnå samme stimulation, og det opleves af nogle kvinder som smertefuldt.”

Det mørke liv bag skærmen

Det mørke liv bag skærmen

Siden forbrugerelektronik blev hvermandseje fra 1980’erne og frem, har der ophobet sig enorme bjerge af defekte dimsedutter og sammenbrudt skrammel. Overvej engang hvor mange blinkende skærme, gadgets og minimaskiner som du og din nærmeste familie har købt, brugt og kasseret gennem årene. Og hvor mon det hele ender? Genbrug, vel? Nej, langt størstedelen af det elektroniske affald ender i fattige lande, hvor børn, kvinder og de laveste kaster forsøger at banke de sidste værdifulde materialer ud af skrottet. Magasinet Wired har sammensat en fotoserie, der risikerer at blive hængende, også når du slukker for den skærm, du sidder med lige nu.

De perfekte vidner

De perfekte vidner

83 personer er tilsammen blevet idømt 220 års fængsel i det, som kaldes danmarkshistoriens største retssag mod pushere – i kølvandet på en mangeårig politiindsats med kodenavnet ’Operation Nordlys’. På overfladen har det danske retssystem vundet en symbolsk sejr over de stadig mere forråede og mafialignende hashsælgere, der har forskanset sig i Pusher Street på Christiania bag camouflagenet, ishockeymasker og små kulørte overdækningsvimpler. Men er selve retssagen overhovedet en sejr for retssamfundet? DR Dokumentar har optrevlet den spegede sag og afslører, hvordan anklageren aftalte med politiets vidner, hvad de præcist skulle sige i retten. Se den rystende dokumentar og vurdér selv, om de anklagede kan siges at have fået en fair rettergang.

Til forsvar for kværulanterne

Til forsvar for kværulanterne

Du kender sikkert typen? De kontrære anmeldere og professionelle kværulanter, som altid er ætsende vrede og dybt skuffede over alle de album, film og bøger, som opnår hurtig stjerneberømmelse. Herhjemme er Ekstra Bladets musikanmelder Thomas Treo eksemplet par excellence. Han kan ikke siges at være i lommen på hverken musikindustrien eller tidens flygtige smag. Og dem skal vi faktisk være glade for, altså de sure anmeldertyper. Sådan lyder den ligeledes lettere forbitrede pointe hos Ben Yagoda, der ser de professionelle anmeldere som det sidste bolværk mod flokmentaliteten og fordummelsen på digitale medier. Verden har brug for hårdere, mere brutal og gerne nådesløs kritik.

Preikestolen, Lysefjord.

Et fremragende norsk nyhedsbrev om alt det digitale

Et fremragende norsk nyhedsbrev

Hvis du interesserer for digitale medier, sociale medier, digitalisering, innovation og teknologi, kan vi varmt anbefale det norske nyhedsbrev Helt Digitalt, som udkommer hver fredag morgen. Os bekendt er det en nordmand ved navn Marius Karlsen, der flikker det hele sammen selv, og han gør det overskueligt og letlæseligt med masser af fantastiske links. Og så er det rart at læse norsk engang imellem.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12