12. september 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Børn på gule plader

Der findes tre typer af løgne: Løgn, forbandet løgn og statistik. Men pudsigt nok findes der også tre beslægtede typer af sandheder: Sandhed, omvæltende sandhed – og statistik. VLAK-regeringen må i disse dage forbande Danmarks Statistik langt væk, helt derud, hvor kragerne vender. For de mange reformforslag, som Venstre, Liberal Alliance og Konservative har fremlagt, […]

Læs mere

Døgneren

2

FN indfører nye sanktioner mod Nordkorea. Som følge af Nordkoreas seneste atomprøvesprængning har FN’s Sikkerhedsråd vedtaget nye sanktioner mod landet. Sanktionerne rammer blandt andet Nordkoreas import af råolie. USA’s FN-ambassadør, Nikki Haley, udtaler, at ”det uden sammenligning er de hårdeste tiltag, der nogensinde er pålagt Nordkorea”.

Nyhedsanalysen

Kødder du? Fem lærestreger fra det norske valg

Med den mindst mulige margen har Norges konservative statsminister Erna Solberg genvundet magten. Det handler nemlig ikke altid om at vinde, blot om ikke at tabe for meget. Oppositionen fik flere stemmer, men for få mandater i det nye Storting. Her er de fem vigtigste lærestreger.

Norway's Prime Minister and leader of the Conservative Party, Erna Solberg, kicks a football ball at an election campaign event in Oslo, on September 9, 2017. / AFP PHOTO / NTB scanpix / Cornelius POPPE / Norway OUT

Af Lars Trier Mogensen
Valgnatten blev en nærdødsoplevelse for de blå-blå kvinder, men til allersidst og kun på grund af valgteknik blev status quo bevaret i Norge ved gårsdagens Stortingsvalg. Med tilbageholdt åndedræt skiftede magtbalancen ellers løbende aftenen igennem. Men den høje spærregrænse på 4 procent reddede på målstregen den borgerlige regering i Norge – på det yderste mandat. […]
Læs mere

Føljetonen

Maleri fra udstillingen Blinde Vinkler på Den Sorte Diamant. Kunstner: C.A. Lorenzen (Foto: Andreas Terp)

I bevidstheden er Danmark stadig en kolonimagt

Da Danmark for 100 år siden afgav De Vestindiske Øer til USA, sluttede Danmarks tid som kolonimagt. Eller gjorde den? Måske eksisterer kolonimentaliteten stadig i Danmark som en fantomsmerte, der fortsætter, efter legemet er skåret af. Sammen med kunstneren La Vaughn Belle fra De Amerikanske Jomfruøer er Føljetons journalist taget på en rejse ind i kunsten for at finde ud af, om den danske bevidsthed stadig er farvet af kolonitiden.

Det bedste vi har set

Rumsonden Cassinis liv og levned – illustreret

Rumsonden Cassinis liv og levned – illustreret

Det her er en ret mageløs visualisering fra National Geographics hånd. For 13 år siden gik rumsonden Cassini i kredsløb om Saturn, og siden har den sendt oplysninger hjem til NASA på Jorden, som på gode dage ikke er længere end en milliard og et par hundrede millioner kilometer væk. Snart slutter Cassinis liv, når den under NASA’s kontrol suser ind i Saturns atmosfære og går til grunde. Okay, så hellere et liv i almindelighed nede på Jorden.

Stephen Bannon-komplekset

Stephen Bannon-komplekset

Stephen Bannon, som Donald Trump fyrede som politisk rådgiver for nogle uger siden, har givet et stort interview til ’60 Minutes’ (her video og udskrift) på amerikansk fjernsyn. Han kalder sig en streetfighter og erklærer krig mod republikanerne. Mange har hæftet sig ved, at han har to skjorter på – det er ligesom hans signaturmundering, og ingen ved hvorfor. Men hvis du har læst Føljetons portræt af Bannon, så kender du jo alt til ham og hans dystopiske livssyn.

+ The Guardian: Hvorfor har Stephen Bannon to skjorter på?

++ NPR tjekker fakta: Var 1800-tallets Forenede Stater virkelig sådan, som Bannon påstår, de var?

+++ Washington Posts analyse af interviewet.

++++ George Clooney: Stephen Bannon er en forsmået og elendig manuskriptforfatter.

REFILE - CORRECTING TYPO A detail from artwork "The Sum of All Evil" by artists Jake and Dinos Chapman is seen at the Jerwood Gallery in Hastings, southern England October 24, 2014. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY)

Lad Chapman brødrene vurdere din kunst

Lad Jake og Dinos Chapman vurdere din kunst

Har du en lille kunstner i maven, og kunne du godt tænke dig at få kritik af de internationalt kendte britiske kunstnere Jake og Dinos Chapman? Det tilbud giver Time Out London sine læsere. Man skal bare sende et billede af sit værk ind til emailadressen [email protected]. ”Men vær advaret, det kan godt være, at de ikke siger noget pænt om det.” Jake og Dinos Chapman er brødre, og de er lidt nogle hårde nitter. David Bowie var ikke så vild med dem (”jeg nægter at tage dem seriøst,” sagde han i 1998), og den store australske kunstkritiker Robert Hughes syntes, at de var irriterende og ligegyldige. Her på Føljeton kan vi nu godt lide dem – faktisk så meget, at vi lavede et interview med dem i Politiken i 2014: ‘Hitler kan være en oplagt icebreaker’.

Foto: Vice

Min mormor er en giftmorder

Min mormor er en giftmorder 

Her på Føljeton går vi ikke af vejen for en god fortælling. Jo flere slibrige detaljer, desto bedre. Derfor faldt den her Vice-artikel, der godt nok har et par år på bagen og er oversat fra engelsk, i vores smag. Det er en velfortalt historie om en mormor, der angiveligt har forgiftet venner og familiemedlemmer i årtier. Hendes barnebarn, historiens fortæller, mener dog ikke, at mormoren mente noget ondt med det: ”Personligt er jeg sikker på, at mormor ikke var ude på at gøre nogen ondt. Hvis hun lige smuglede noget i din drik, var det, fordi hun ikke ville have, du skulle tage afsted – hun elskede at få folk til at komme for sent til toget. ‘Bliv natten over, bliv natten over,’ kurrede hun.” Vi kan ikke helt sætte fingeren på, hvad det er, men det er et eller andet ved fortællingen, der minder os om Morten Ramslands geniale slægtsroman Hundehoved. Begge dele er bestemt en læsning værd.

Gucci Mane

Hvilken musik skal du høre, når du smækker med døren?

Hvilken musik skal du høre, når du smækker med døren?

Måske er det ved at være længe siden, du var teenager, måske er det ikke, men uanset hvad kan du nok godt huske, hvordan det føles at smække med døren, når du er rigtig teenagerasende. Det kan de unge, gæve folk ovre på Sein i hvert fald, og de har lavet en podcast, der giver dig soundtracket til forskellige livssituationer. I det her afsnit handler det om vrede, og de ni stykker musik rammer rimelig spot-on på emnet. Som den ene af de to unge herrer siger: ”Jeg kom til at tænke på det her nummer, fordi når man smækker med døren, så larmer det.” Amen. Larm, for dælen. Og ras ud!

Føljeton-arrangement

Føljeton, fyraftensøl og Bertel Thorvaldsen

Føljeton, fyraftensøl og Bertel Thorvaldsen

På torsdag 14. september klokken 16-17.30 er Føljeton vært ved et lille, intimt arrangement, der bærer titlen ‘Frihedshelt og fyraftensøl’. Den gode nyhed er, at der stadig er enkelte billetter tilbage, og den endnu bedre nyhed er, at en billet kun koster 50 kroner. Over en øl taler vi om Danmarks store skulptør Bertel Thorvaldsen, og for at kvalificere samtalen har vi inviteret Thorvaldsen-eksperten Jonas Bencard fra Thorvaldsens Museum. Der vil blive uddelt Thorvaldsen-goodiebags! Læs mere om arrangementet på vores Facebook-side. Eller gå direkte til billetkøb her.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12