13. december

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

No Moore: Nederlag til Trump-støtte

Han ankom til valgstedet i Gallant, Alabama på sin krikke ‘Sassy’ iført cowboyhat: Højrefløjskandidaten Roy Moore skulle virkelig gøre meget dumt for at tabe senatspladsen i Alabama, som Republikanerne har haft 25 år i streg. Og det gjorde han så, altså dummede sig. Monumentalt og skæbnesvangert. Roy Moore tabte i går et ellers sikkert republikansk […]

Læs mere

Døgneren

1

DR: Kriminelle bander i København stopper krigen. På et møde mandag aften indgik toneangivende personer fra Nørrebro-banderne Loyal To Familia og Brothas en aftale om ikke at bekrige hinanden. Det oplyser den ene part i konflikten samt kilder uden tilknytning til bandemiljøet til DR Nyheder.

3

39 dræbt i angreb mod politibase i Yemens hovedstad. Angrebet skal være udført af koalitionen, som bekæmper houthi-oprørerne. Den ledes af Saudi-Arabien. Houthierne – som er shiamuslimer – erobrede hovedstaden Sanaa i 2015, og Yemens præsident Hadi flygtede til sunnimuslimske Saudi-Arabien. FN har kaldt krigen i Yemen for verdens største humanitære krise. Knap 9000 er ifølge WHO dræbt siden 2015.

5

Anmeldere roser kraftfuld og storslået ny Star Wars-film. Både Berlingske, Jyllands-Posten, Ekstra Bladet, BT og Politiken giver den næsten topkarakter, mens Informations Christian Monggaard, der ikke giver karakterer, kalder den ”fremragende” og ”noget nær et mirakel”.

Palæstinenser

”Jeg skelner ikke mellem, om du bor på Vestbredden eller i Vanløse”

I portrætserien ‘Palæstinenser’ undersøger journalist Amalie Schroll Munk, hvorfor danske palæstinensere, som lever flere tusinde kilometer fra Palæstina, føler, at de alligevel tager del i en frihedskamp. I dag: 30-årige Sali, der fortæller om at være barn af politiske flygtninge, og hvorfor det er blevet sværere at være ung “bindestregsdansker”.

Af Amalie Schroll Munk
Dansk-palæstinensiske Sali bor i Vanløse. Hendes far kalder hende provokerende og mener, hun har svært ved at tie stille, hvis hun bliver sat i en situation, hvor hun gør klogest i netop det. Hendes venner fortæller mig, at hvis jeg vil tale om palæstinensisk identitet, så skal jeg tale med Sali ”fordi hun godt tør […]
Læs mere

Julekalenderlågen

13. december

Nu skal vi en tur til Frankrig i vores kulturinternetjulekalender. Louis de Funès var hjertepatient fra midt i 70’erne og døde af et anfald i 1983, 68 år gammel. Men inden da opnåede han i en periode status som fransk films mest populære skuespiller. Og den her oplysning fra Wikipedia vil måske interessere dig: I de tidlige 1940’ere levede han af at spille klaver i klubber, for han troede ikke, at nogen havde brug for en lille (1,63 meter), skaldet skuespiller. Og så var han bange for afslag. Men hans kone hjalp ham og styrede hans karriere, og pludselig var der hul igennem. Det her er en forrygende scene med de Funès fra filmen Knald i desserten (1966). Hitler bliver man aldrig træt af at lave sjov med, men det har nu alligevel krævet et komisk talent at trække den hjem. ”Muskatnuß, Herr Müller!!”

Det bedste vi har set

#MeToo Lucia

#MeToo Lucia

Så er det i dag, at alle landets søde børn skal gå med brændende lys i håret gennem landets skoler og daginstitutioner. Men hvor mange kan lige huske historien bag den svenske tradition, der først kom til Danmark i 1944? Det kan de på Videnskab.dk, hvor de kan minde os om, at Lucia blev solgt til et bordel omkring år 300, derefter forsøgt mordbrændt for til sidste at få stukket et svær gennem halsen af sin forsmåede forlovede, der synes, hun gav for meget til de fattige. Det var før hele det der #MeToo.

The New York City Ballet have suspended their 71-year-old Danish Ballet Master Peter Martins from all teaching. This comes after accusations of sexual harassment in connection with his weekly teaching spot at the American Ballet School writes New York Times. The accusations have come in the form of an anonymous letter without many specifications but the NYC Ballet have chosen to suspend Martins to as they say protect their students and secure a safe environment. The suspension comes in the wake of a massive focus on and increase in public awareness of sexual harassment in the culture and arts industries following the Harvey Weinstein scandal and the #meetoo campaign. Peter Martins has refused to comment on the accusations. He has been sole head of the NYC Ballet since 1989. . (Foto: Nanna Kreutzmann/Scanpix 2017)

Forulempelser og overgreb i ballettens verden

Forulempelser og overgreb i ballettens verden

Så er det Peter Martins, 71, New York City Ballets danske balletmester gennem tre årtier, som er kommet i fedtefadet. I New York Times anklager fem af kompagniets dansere ham for ”verbalt og fysisk misbrug”: ”I danseverdenen er Mr. Martins en gigant, som kontrollerer så godt som alle aspekter af City Ballet – fra koreografi til casting – hvilket gør det næsten umuligt for dansere at sige, hvad de mener, uden at det får professionelle konsekvenser. Alina Dronova, en danser i balletkorpset gennem 17 år, fortæller, at Mr. Martins rutinemæssigt får lov til at være aggressiv. ‘Han kunne finde på at tage fat i nakken på mig og smide mig ud af sit kontor,’ siger hun. ‘Det kunne han gøre mod næsten alle.’”

+ Læs også i Dance Magazine: New York City Ballets forhenværende solodanser Wilhelmina Frankfurt gjorde opmærksom på problemerne i balletverdenen i 2012, og hun fortæller i dag, at de ”involverer George Balanchine, Peter Martins og utallige stjerner i New York City Ballet. Det står smertefuldt klart, at min historie er den samme, som har fundet sted tusind gange over hele verden”.

A doctor hold a syringe as part of the start of the seasonal influenza vaccination campaign in Nice, France October 24, 2017. REUTERS/Eric Gaillard

Måske er mandeinfluenza ikke skaberi

Måske er mandeinfluenza ikke skaberi

Også her på Føljeton er der et persongalleri af mandlige medarbejdere, som fra tid til anden og i hvert fald fire-fem gange om året må lægge sig med feber eller snue. (Hvad blev der af den stolte sætning ”Jeg har arbejdet i den her virksomhed i 32 år, og jeg har aldrig haft en sygedag”?) Men nu kommer videnskaben mændene til undsætning. En artikel i British Medical Journal argumenterer for, at mænd faktisk ”oplever” værre symptomer end kvinder, når de rammes af influenza, skriver The Guardian. Ser man nærmere på artiklen gør den nu ikke så meget andet end at se nærmere på den videnskab, der ligger til grund for begrebet mandeinfluenza, og The Guardian bruger da også det herlige britiske udtryk tongue-in-cheek om den. Her er et direkte link til British Medical Journals artikel, hvor der også er en podcast på 20 minutter om det ømfindtlige emne.

The Atlantic leverer kræs for kendere

The Atlantic leverer kræs for kendere

The Atlantic, som vi ret tit henviser til, er et af de amerikanske magasiner, som har klaret overgangen til internettet virkelig godt. Ligesom det var tilfældet for The New Yorker, tog det lidt tid at få en ordentlig digital tilstedeværelse, men nu er de frontløbere (for at bruge et lidt slidt 90’er-ord). The Atlantic Monthly er grundlagt i 1857, og på denne her Twitter-tråd finder du én vigtig artikel fra hvert år i bladets historie. Det er virkelig kræs for kendere.

Blæret skiløb

Blæret skiløb

Vil du se noget fedt og vinterligt? Det er godt nok en reklame, men det er også en utrolig vellykket kortfilm med den amerikanske freestyle-skiløber Tom Wallisch. Det ser totalt fedt ud.

Et sidste ord

Det her er nok iscenesat, men moralen er ikke til at tage fejl af: Man skal ikke forulempe folk, der sidder bag rattet i en gravko, og slet ikke hvis man er bilejer. Og overhovedet ikke i Rusland.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12