13. marts 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Mere eller mindre raffinerede røgslør

De lignede narkomaner, som de sad med himmelvendte øjne og fråde om munden. 66-årige Sergej Skripal og hans datter Yulia blev sidste søndag fundet livløse på en bænk foran et indkøbscenter i den sydengelske by Salisbury. De var ofre for et giftangreb og befinder sig fortsat i en kritisk tilstand. Briternes premierminister, Theresa May, kalder […]

Læs mere

Døgneren

1

Ingvar Kamprads testamente er offentliggjort. Den halvdel af Ikea-grundlæggerens formue, som ikke går til hans fire børn, skal doneres til den svenske landsdel Norrland, fremgår det af testamentet. Ifølge Per Heggenes, der er chef for Ikea Foundations og tidligere talsperson for familien Kamprad, skal de mange milliarder bruges på forskellige initiativer, som skal gøre den nordlige landsdel attraktiv for unge, så de ikke behøver at flytte. Ingvar Kamprad efterlader sig efter sigende aktier til en værdi af 750 millioner svenske kroner (samt en Volvo 240 fra ’93, der er værdisat til 15.000 kroner).

3

Arla mister milliarder på at halse efter sin største konkurrent. Siden 2013 har det kostet mejerigiganten næsten 10 milliarder at være kronisk bagud i forhold til deres absolut største konkurrent, hollandske Royal Frieslandcampina, RFC. Ifølge Finans.dk har Arla i snit haft en indtjening pr. liter mælk, der er 17 øre lavere end RFC’s, og det løber altså op i milliardstørrelser på ganske få år. Ifølge Arlas koncernfinansdirektør er forklaringen blandt andet, at RFC klarer sig bedre på det asiatiske marked.

4

Kvinder rammes oftere af psykiske problemer end mænd. Kvinder er mere stressede og ulykkelige end mænd, og de går også oftere til psykolog og søger behandling for deres lidelser. De lytter til faresignalerne, hvorimod mænd i højere grad ignorerer dem – hvilket også ses i selvmordsraterne, der er højest hos mænd. ”Jeg plejer at sige, at kvinder er syge, tror de. Men mænd er raske, tror de,” siger en seniorforsker og speciallæge i samfundsmedicin til Politiken.

5

16 masseskyderier i Australien er forhindret siden indførelsen af strengere våbenlove. Det viser en ny analyse, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Annals of Internal Medicine. Siden 1996, hvor en gerningsmand skød og dræbte 35 mennesker i Tasmanien, har de australske myndigheder konfiskeret flere end en million ulovlige skydevåben, og siden indførelsen af en strengere våbenlov har der ikke været et eneste masseskyderi i Australien.

Nyhedsanalyse

Venstre fifler med valgløfte

Under valgkampen i 2015 lovede Venstre at ville skære i kontanthjælpen, for det skulle kunne betale sig at arbejde. Og sådan er det også sket. Regeringen står bare til med ét problem: Stik modsat de officielle paroler virker nedskæringen slet ikke. Kontanthjælpsloftet får stort set ingen i arbejde.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) fotograferet ved uddannelses- og forskningsministeriet tirsdag den 27. oktober 2015 i anledning af Novo Nordisks angreb på regeringens besparelser på forskning.

Af Lars Trier Mogensen
Regeringen forsøger at sløre den fulde sandhed om konsekvenserne af de nedskæringer, som i de seneste år er blevet gennemført over for landets arbejdsløse. Officielt hævder statsminister Lars Løkke Rasmussen, at de seneste nedskæringer over for ledige har virket motiverende: ”Jeg glæder mig over, at kontanthjælpsloftet har betydet, at der er 16.700 færre danskere på […]
Læs mere

Følje:DOX

Føjeton på DOX – hver dag kl. 17

I morgen starter en af verdens største og mest prestigefyldte dokumentarfilmfestivaler CPH:DOX over hele landet. Føljeton er selvfølgelig med på første (eller syvende) række, og under hele festivalen viser vi film, præsenterer og debatterer med os selv, indbudte gæster og selvfølgelig dig, hvis du vil komme. Første show er på torsdag, hvor Lasse Lavrsen taler om sin nye bog Rotter og Skilsmisse som oplæg til den smukke og fantastiske film Rat Film. Det er i Empire på Nørrebro kl. 17, men faktisk har vi hver dag under festivalen nye arrangementer. Vi holder dig opdateret under denne rubrik gennem det hele. Det bliver en fest!

Det bedste vi har set

A man wears a T-shirt, with an image of Venezuela's opposition leader Leopoldo Lopez and sign that reads: "Force and faith", as opposition supporters gather in front of the United Nations offices in Caracas, Venezuela March 12, 2018. REUTERS/Marco Bello

Leopold Lopéz sidder i husarrest

Leopold Lopéz sidder i husarrest

Mandag handlede hele New York Times’ mere og mere populære daglige podcast The Daily om den venezuelanske oppositionsleder Leopoldo Lopéz, 46, som sidder i husarrest uden for hovedstaden Caracas. Han er en vild fyr. Journalisten Wil S. Hylton, der portrætterede Lopéz i avisen i sidste uge, fortæller stille og roligt om hans situation, og hvad der har bragt ham i den. Lopéz blev arresteret i 2014 for at opildne til voldelig kamp mod regeringen, men hans midler har hele tiden været fredelige. God at lytte til.

FILE PHOTO: French fashion designer Hubert de Givenchy is applauded by the models after he presented his last High Fashion collection Autumn/Winter 1995 in Paris July 11. REUTERS/Stringer/File photo

Det er Hubert de Givenchy, der er død

Det er Hubert de Givenchy, der er død

Ja, så døde mode-titanen Hubert de Givenchy, 91 år gammel. Han var så gammel,  at der var folk her på kontoret, som troede, at han bare var et brand og ikke et menneske. Men det var han! Det var ham, som gav os pret-a-porter. Givenchy var det første store luksusmodehus, som begyndte at lave stangtøj, så almindelige mennesker kunne ligne stjernerne. Det var Givenchy, der klædte Audrey Hepburn på i Pigen Holly (Breakfast at Tiffany’s) i 1961. The Guardian har et fint potpourri af billeder fra Givenchys liv; Vogue viser Givenchys kreationer og tegninger, som de har været præsenteret i magasinet gennem årene; og New York times leverer den lange, smukke nekrolog.

Hattemoden i Osmannerriget

Hattemoden i det ottomanske imperium

Der ligger fantastiske ting i New York City Public Librarys offentligt tilgængelige digitale afdeling. De her vandfarveillustrationer af moden i Osmannerriget i anden halvdel af 1700-tallet blev angiveligt givet til til Alexander III af Rusland i 1867. Kig på dem, og læg mærke til hattene. Måske ville verden være et bedre sted, hvis alle skulle vælge én hat. Vi fandt tegningerne i Public Domain Review, men der er flere af dem i en højere opløsning, hvis du klikker her.

Abemanden Terry Notary slår til igen 

Abemanden Terry Notary slår til igen 

Han brillerede som abemanden Oleg i Ruben Östlunds fabelagtige Oscar-taberfilm The Square, og nu udfolder den amerikanske skuespiller og stuntmand Terry Notary igen sine abetalenter i filmen The Beautiful Escape, der er instrueret af Naomi Itkes og Annika Aschberg. I filmen spiller Notary atter karakteren Oleg, som nu aber sig rundt i et galleri fyldt med samtidskunst.

Rotter, race og skilsmisse

Rotter, race og skilsmisse

Vi har vist nævnt det, men Føljeton er altså stærkt repræsenteret ved verdens bedste dokumantarfilmfestival CPH:DOX, der buldrer igennem hovedstaden og resten af landet fra i morgen aften. Torsdag starter vi med et fyraftensarrangement kl. 17, hvor Lasse Lavrsen fortæller om rotternes kulturhistorie som et oplæg til den underskønne og fantastiske film Rat Film om rotter og race i Baltimore. Filmen bliver anbefalet af kulturmagasinet Soundvenue som en af de 15 bedste film på festivalen.

Et sidste ord

Forestil dig, at du bor og arbejder i et lille samfund, hvor der ligger et museum lige i nærheden, som du under ingen omstændigheder ønsker at blive associeret med. Hvad gør du så? Op med en seddel på døren: ”Gå efter logoet.” Jo, de har deres at slås med i Island.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12