14. december 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Erkendelsens døre

Forestil dig, du sidder i en båd på en flod, med mandarintræer og marmeladeskyer. Nogen kalder på dig, du svarer ret langsomt. En pige med kalejdoskopøjne. Gule og grønne cellofanblomster knejser over dit hoved. Du leder efter pigen med solen i øjnene. Og hun er væk. Ja, og for den opmærksomme Beatles-kender kommer så omkvædet, […]

Læs mere

Døgneren

1

Mindst 9.000 Rohingyaer døde mellem august og september. Det viser en ny rapport fra Læger uden Grænser. Rapporten er baseret på interviews med de overlevende flygtninge og giver et overblik over situationen i den første måned af det, der af FN er blevet kaldt en ‘etnisk udrensning’ i Myanmar. Ud af de 9.000 døde er mindst 6.700 døde som et resultat af vold, herunder mindst 730 børn under fem år.

Tove Ditlevsen

Til lykke og i hundene, Tove!

Arbejderforfatteren og korsetdigteren Tove Ditlevsen, som har tilbragt årtier i et kurvemøbel i et falmet sommerhus forvist fra litteraturhistoriens seriøse hylder, ville være fyldt 100 år i dag, 14. december 2017. Og det virker som et passende tidspunkt at fylde så rundt, nu hvor Tove-feberen efterhånden har været over os noget tid, og de fleste fungerende mennesker ligesom Tove har indset, at man ikke kommer særligt langt med lykke.

Forfatterinden Tove Ditlevsen

Af Sille Kirketerp Berthelsen
Ingen går i hundene som Tove, der kunne være fyldt 100 år i dag, hvis ikke hun altså som varslet i fx sin sidste roman, Vilhelms værelse (1975), havde gjort det forbi i en alder af 58. Selvmord 7. marts 1976. Egentlig er det en uskik at være på fornavn med forfattere, navnlig fordi vi har en kollektiv […]
Læs mere

Julekalenderlågen

14. december

En behjertet sjæl har tidligere i år lagt adskillige afsnit af DR2’s hedengangne succesprogram Den 11. time ud på YouTube. Her er det den feterede amerikanske filminstruktør David Lynch, som er Mikael Bertelsens gæst. Lynch, hvis mangeårige dyrkelse af transcendental meditation er velkendt, var i Danmark for at besøge Højskolen for Bevidsthedsudvikling i Rørvig, og desværre var det ligesom højskolen, der ‘ejede’ ham, mens han var her, og de krævede, at han udelukkende talte om meditation. Hvad værre var: Højskoleforstander Ole Blenkov insisterede på at være med i udsendelsen, også selv om det var åbenlyst for enhver, at han var en dybt uinteressant personage i forhold til Lynch. Men Blenkov var hverken til at hugge eller stikke i, da rammerne for interviewet skulle forhandles på plads. Bertelsen fik imidlertid den idé, at han under udsendelsen ville prøve at ‘slukke for’ Blenkov ved at bede ham vise seerne, hvordan transcendental meditation virker i praksis. Blenkov hoppede på limpinden, faldt ind i sit eget Blenkov-univers og forholdt sig totalt passivt i næsten 20 minutter, mens kameraerne rullede. Spol evt. frem til cirka 06:00. Det er genialt tv, når man kender historien bag, og den er vist ikke blevet fortalt før.

Det bedste vi har set

Martin Støjberg

Martin eller Støjberg?

Fænomenet hedder Faceswaps og er som sådan ikke nyt. Så længe der har eksisteret saks og papir, har man kunnet bytte rundt på ansigtstræk af folk og derved skabe bizarre klon-agtige portrætbilleder. Men tidens digitale tegneprogrammer har gjort gimmicken til noget nær en kunstart – og sociale medier spreder med lynets hast: Grafikeren Mikkel Petersen har fornøjet sig med at sample en række folketingspolitikere her op til jul, mest spektakulært med en skræmmende klovne-fusion mellem Dansk Folkepartis Martin Henriksen og Venstres Inger Støjberg. Faceswap’et med Johanne Schmidt Nielsen og Kristian Thulesen Dahl kan bestemt også noget.

Hayek: Weinstein er et monster

Hayek: Weinstein er et monster

I et hudflettende og hårrejsende debatindlæg retter den mexicanske skuespiller Salma Hayek en ny byge af anklager med den 65-årige filmproducent Harvey Weinstein. Hun kalder ham for et monster, der har truet med at slå hende ihjel, da hun afslog at have sex med ham i forbindelse med indspilningen af filmen om kunstneren Frida Kahlo: ”Han havde taget en chance med mig – en nobody. Han havde sagt ja. Lidet vidste jeg, at det nu var min tur til at sige nej. Nej til at åbne min dør for ham alle nattens timer, hotel efter hotel, lokation efter lokation, hvor han ville komme på uventet besøg. Nej til at tage et bad med ham. Nej til at lade ham se på mig bade. Nej til at lade ham give mig massage. Nej til at lade hans nøgne ven give mig massage. Nej til at lade ham give mig oralsex. Nej til at være nøgen sammen med en anden kvinde. Nej, nej, nej, nej, nej.”

Masterplan for Nationalmuseet

Masterplan for Nationalmuseet

Rane Willerslev tiltrådte som ny direktør for Nationalmuseetfor et halvt år siden og er nu så småt ved at være klar til at kunne sætte gang i sin planlagte omkalfatring af museets hovedsæde i København – Prinsens Palæ, som bygningen i Ny Vestergade hedder. Antropologiprofessoren vil lave ”en total makeover”, fortæller han i et interview hos Zetland: ”For før man får ombygget og skabt nye principper for, hvad udstillinger er her i huset, så vil det være meget svært at rykke ved befolkningens opfattelse af, at det her er et kedeligt sted. Og jeg ryster rimelig meget på hånden, når jeg gør det, for det er jo ligesom politikere og jernbaner: De får dem aldrig bygget, for det er så langstrakt, at det risikerer at gå ud over deres embedsperiode. Men jeg er nødt til at sætte det i gang.”

Synd-skat på kød?

Syndsforladelse for kød?

Det er sjældent, at de frommeste kommer først. Således også i kampen om kloden, hvor det nu ganske overraskende er en investerings-tænketank, der  forudsiger, at der inden for 10 år vil komme markant øgede afgifter på kød – nøjagtig som det er sket for tobak og alkohol. Dyreopdræt står allerede i dag for over 15 procent af udledningen af drivhusgasser, og med velstandsstigningerne i en række tidligere udviklingslande står kødforbruget til at eksplodere. Farm Animal Investment Risk and Return (Fairr) Initiative vurderer derfor, at der ikke er nogen vej uden om den skat, som de selv er imod, og som de kalder for en ‘syndsforladelse’.

Nasar Khader har skrevet bogen 'Hanan Syrien', som handler om Hanan Al-Daher. BT mødte begge til et interview om deres møde, tilblivelsen af bogen, og om Hanans kår i Syrien, der blandt andet betød, at hun måtte give afkald på sine to børn. Portræt af Nasar

Nye trusler fra Khader

Nye trusler fra Khader

Jalousidramaet og sagaen om Naser Khaders klemte følelser over for den kvindelige imam Sherin Khankan synes at være ustoppeligt. Det konservative folketingsmedlem er netop blevet afsløret i en ny korrespondance i sagen, hvor han angiveligt truer en dansk kunstner: ”I øvrigt har jeg gemt en besked, hvor Sherin undrer sig over, at du flere gange dukker op på hendes adresse på Amager, efter midnat, efter foredrag,” skriver Naser Khader, gengivet i Ekstra Bladet, og fortsætter: ”Hvis ikke du stopper dine løgne, offentliggør jeg beskeden på min Facebook”. Læs også Føljetons opsamling på første runde i Khaders vendetta.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12