14. september 2018

Næste udgave 03:20:08

I Ringkøbing og Horsens Provsti har man gang i et flerårigt projekt: Menighederne synger sig igennem samtlige 791 salmer i Den Danske Salmebog og her torsdag den 24. marts slutter man af med champagne, når den sidste salme er sunget. (Foto: Jørgen Kirk/Scanpix 2011)

Kære læser

Angående salmetempoet i den danske folkekirke

Måske er det den velkendte, almindelige kontornusserudmattelse, som er begyndt at sætte sig på sanseapparatet, men det er som om, nyhederne ude i verden er blevet gradvist mere psykedeliske, som ugen er skredet frem. Vi taler over hele linjen. Torsdag kunne Altinget fortælle, at regeringens store statslige udflytningsprojekt, der jo tæller alt fra Lønmodtagernes Fond […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Financial Times: Danske Bank-chef blev advaret i 2013. Det kunne ligne en rygende pistol, avisen har fået fat i med en række interne mødereferater tilbage fra 2013. På et møde i oktober det år sagde Lars Mørch, der på det tidspunkt var chef for internationale bankforretninger, at aktivitetsniveauet i afdelingen i Estland fra udenlandske overførsler var højere end rivalernes, og at der var et behov for at ”undersøge og potentielt reducere” dem, skriver Financial Times. Thomas F. Borgen, der frem til 2012 var ansvarlig for området, ”understregede behovet for en middelvej og ønskede at diskutere det yderligere uden for dette forum”. Som bekendt skete der ikke mere.

3

De Radikale vil stoppe al dyrkning af afgrøder på hver tredje danske mark inden 2050. Nogle af markerne skal i stedet have græssende dyr, andre skal opkøbes af staten og omdannes til skov og vild natur, og de to resterende tredjedele skal anvendes til ”giftfrit, klimavenligt og cirkulært landbrug”. Sådan lyder ét af i alt 132 forslag i De Radikales valgplan, ”Tør vi, kan vi – FREMAD”, som partiet præsenterer i forbindelse med sit landsmøde i weekenden.

4

Millioner evakueret: Farlige kæmpestorme nærmer sig USA og Asien. Indbyggerne i delstaten North Carolina på den amerikanske østkyst er begyndt at mærke orkanen Florence, som lige nu ligger tæt ved kysten. Orkanen, der begyndte som en såkaldt kategori 5 med vindstyrker på over 250 km/t, er siden blevet nedgraderet, senest til kategori 1, men er dog stadig en ekstremt farlig storm med vindstyrker langt over 100 km/t. Samtidig advarer meteorologerne om, at den bringer meget regn med sig, ligesom den vil udløse stormfloder. Og imens amerikanerne ruster sig, forventes en såkaldt supertyfon om få timer at krydse den nordlige del af en af Filippinernes største øer, Luzon, hvor blandt andet hovedstaden Manila ligger.

5

Veganere anholdt for angreb på slagterbutikker. Seks veganske aktivister er blevet varetægtsfængslet i den nordfranske by Lillem, da de er blevet mistænkt for at stå bag voldsomt hærværk på en række franske slagterbutikker. Frankrig oplever en regulær bølge af veganske angreb på fiskehandlere og slagterbutikker overalt i landet. Ifølge sammenslutningen af franske slagtere (CFBCT) har der fundet 50 angreb sted alene i første halvår af 2018

Interview

Danh Vos far er lige her

”Jeg siger altid, at hvis jeg har tilført kunsten noget, så er det det arbejde, jeg har lavet med min far,” siger Danh Vo. Og det er ganske rigtigt. Hans far, Phung Vo, 70, er ofte involveret i hans udstillinger og spiller en afgørende rolle i flere af hans værker. Vi fangede Phung Vo på Statens Museum for Kunst.

Af Oliver Stilling
Danh Vo taler en del om sin far. Phung Vo er Danh Vos nærmeste medarbejder, siger han til Føljeton. Men han er mere end det: ”Jeg siger altid, at hvis jeg har tilført kunsten noget, så er det det arbejde, jeg har lavet med min far.” Mens Danh Vo går og instruerer folkene, som sætter […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Sut min…

Sut min …

Det er ikke ligefrem, fordi seksuelt eksplicitte rap-sange er en mangelvare i dansk musik. ”Sut den op fra slap,” synger rapgruppen Suspekt fx på nummeret af samme navn. Det har taget samtlige analytiske kapaciteter på redaktionen, men vi er nået frem til, at den sætning udgør en form for seksuel antydning. Nu er der ikke noget galt i at rappe om sex. Men det bliver lidt trættende, at kvinder nærmest altid bliver omtalt som ludere, ho’s og vi ved snart ikke hvad. Derfor vil vi gerne varmt anbefale rapperen Nikolines nye musikvideo til nummeret ”sut min klit,” hvor hun får givet den mandsdominerede rap-verden lidt igen. Hold da kæft …

Hope Brown sits in a classroom at Woodford County High School in Versailles, KY on August 31, 2018. Brown works full time as a teacher, and has also taken on part time jobs as well as selling her plasma to pay the bills.

Lærerne er working poor

Lærerne er working poor

Hvad laver du? Hvad er dit job? Sådan kan vi ofte finde på at spørge hinanden som det allerførste spørgsmål i Danmark. I USA må stadig flere hårdtarbejdende folk spørge, hvad er dit andet job? Hvad er dit tredje job? Hvad er dit fjerde job? Millioner af veluddannede amerikanere tjener i dag så lidt på deres fuldtidsjob – men skylder stadig så meget i studiegæld – at de er nødt til at arbejde både før og efter, de går på arbejde. Eksempelvis lærere, der også arbejder som servitricer, chauffører, billetkontrollører, lagerarbejdere og parkeringsvagter – eller sågar rugemødre og plasma-donorer. Magasinet Time portrætterer en stribe amerikanske skolelærere, der får så lidt i løn, at de må arbejde døgnet rundt med småjobs for at få hverdagen til at hænge sammen. Det er en vild og rystende fortælling, og klik dig endelig videre til portrætterne af de enkelte lærere.

Bagsiden af billige rejer

Bagsiden af billige rejer

De ser eksotisk lækre, indbydende og påfaldende billige ud, de der kæmperejer, der efterhånden faldbydes i mange danske supermarkeder. Sandheden er desværre også, at de er for billige. 190.000 tons rejer blev sidste år importeret til Danmark. En stor del af kæmperejerne bliver produceret under uhyrlige forhold i Vietnam, afslører Danwatch i en omfattende journalistisk dokumentation: 17 timers-vagter ved samlebånd og klorindampe giver arbejdere kroniske, fysiske lidelser, og for at det ikke skal være løgn, så er kæmperejerne også pumpet med medicin. Fødevarestyrelsen har fundet antibiotika i Coop’s ‘Kæmperejer’, ‘Planets Pride Vannamei Rejer’ (solgt i Meny) og ‘Crown Seafood’s Ocean Delight’ (solgt på Nemlig.com). Velbekomme.

RB plus. I Nordkorea vokser generationskløften Den politiske passion, som tidligere generationer af nordkoreanere har følt, viger i stigende grad blandt de yngre for noget andet: pengenes magt. Arkivfoto: FILE PHOTO: North Korea's leader Kim Jong Un watches a military drill marking the 85th anniversary of the establishment of the Korean People's Army (KPA) in this handout photo by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) made available on April 26, 2017. KCNA/Handout via REUTERS/File Photo ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE.NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. (Foto: KCNA KCNA/Scanpix 2017)

Nordkoreas digitale bankrøvere

Nordkoreas digitale bankrøvere

Sidste år blev verden ramt af det største såkaldte ”ransom-ware”-angreb nogensinde. Tusinder og atter tusinder af computernetværk blev infiltreret af hackere, der krypterede systemernes filer og krævede løsesum for at frigive dem til deres retsmæssige ejere igen. Angrebet blev døbt WannaCry, og efterhånden blev man mere og mere sikker på, at det var Nordkoreanske hackere, der stod bag. Modsat andre efterretningstjenester, der hovedsageligt bruger hackere til at anskaffe sig hemmelige oplysninger eller ødelægge infrastruktur, bruger Nordkorea deres hacker-hær til at skaffe penge til deres hårdt plagede økonomi. Bloomberg har fået et unikt indblik i regimets hackerenhed.

Nov 22, 2016; Atlanta, GA, USA; Recording artist Gucci Mane reacts with Keshia Kaoir after being engaged during a time out during the New Orleans Pelicans and Atlanta Hawks game during the second half at Philips Arena. The Pelicans defeated the Hawks 112-96.Mandatory Credit: Dale Zanine-USA TODAY Sports

Det er bare Gucci

Det er bare Gucci

Rigtig meget af den musik, som i dag bliver spyttet ud fra populære navne som Drake, Cardi B, Migos og Post Malone står i gæld til den såkaldte Atlanta-trap (en form for hip hop). Og rigtig, rigtig meget af Atlanta-trappen står i gæld til rapperen Gucci Mane. Ikke nok med at Mane er ualmindeligt produktiv (tag bare et kig på mandens diskografi), så er han også ekstremt svær at indkapsle. Mane var afhængig af stoffet lean i 10 år og har været inde og spjælde den i flere omgange. Men i dag er han et forbedret, sjovt og positivt forbillede for arbejdsmoral og kunstnerisk stabilitet. Magasinet GQ giver et vellykket portræt af rapperen lige her.

Et sidste ord

Har De et nært familiemedlem, der ikke kan stoppe med at snakke om ”diskurser.” Ja, måske har De endda selv oplevet, at De ved en ellers hyggelig middagssamtale kommer til at snakke om sammenhængen mellem magt, subjekt og viden og benytter en fransk accent, når De siger ”som Foucault skrev …”? Så lider enten De eller Deres kære af den studentikose syge kaldet post-strukturalisme. Ring straks efter hjælp!

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12