15. marts 2018

Næste udgave 03:20:08

TOPSHOT - Syrian families are seen as they prepare to board Syrian Red Crescent buses evacuating humanitarian cases from Douma in the rebel-held enclave of Eastern Ghouta to the government-controlled Wafidin crossing on the eastern outskirts of the capital Damascus on March 14, 2018. A second day of medical evacuations from Syria's Eastern Ghouta got underway, with dozens more civilians expected to be taken out of the besieged rebel enclave. The United Nations has called for urgent medical evacuations for more than 1, 000 people who are in desperate need of treatment unavailable in the enclave. / AFP PHOTO / HAMZA AL-AJWEH

Kære læser

En ulyksalig fødselsdag

I dag er det en speciel årsdag. En tragisk, katastrofal og håbløs fødselsdag. I dag er det syv år siden, at krigen i Syrien brød ud, og selv om vi ikke har lyst til det, så er vi nødt til – igen – at dedikere denne plads til landet, der på makaber vis skal fejre […]

Læs mere

Døgneren

1

USA støtter Storbritanniens regering i diplomatudvisningssag. Det Hvide Hus er ”solidarisk” med ”sin tætteste allierede”, lyder det i en erklæring. Meldingen kommer, efter at den britiske premierminister Theresa May i går besluttede at udvise 23 russiske diplomater som følge af nervegasangrebet mod en tidligere spion, som har fundet sted på britisk jord.

2

Socialdemokratiet vil tvinge skilsmisseforældre i rådgivning. Én times gratis rådgivning til forældre, der er ved at blive skilt. Sådan lyder et forslag fra Socialdemokratiet. Partiet foreslår, at alle forældre senest tre måneder efter en skilsmisse skal tvinges til at deltage i mindst én times rådgivning med en psykolog eller socialrådgiver hos det offentlige. Forslaget kommer midt i de igangværende forhandlinger om en ny skilsmisselov, og Dansk Folkeparti bakker op.

4

Tusinder af elever i hele USA marcherede i solidaritet mod skoleskyderier. Protesten fandt sted præcis en måned efter, at 14 elever og tre lærere blev skudt på en skole i Florida. Studerende på Marjory Stoneman Douglas High School har siden ført kampagne for en strammere våbenlov, men mens det var budskabet for mange, gik unge andre steder på gaden for at mindes de døde, skriver CNN.

5

Sloveniens premierminister træder overraskende tilbage. Miro Cerars beslutning kommer på ryggen af mordet på journalisten Ján Kuciak, der arbejdede med kritiske historier om korruption. Regeringslederen sagde i en udtalelse på live-tv, at han havde fået nok af modstanden fra sine koalitionspartnere og fagforeninger og gjorde det, som enhver pålidelig politiker ville gøre i den situation.

Nyhedsanalyse

”Det er fuldstændig skandaløst”

Særligt DR har kørt med historien de seneste par dage: I 64 ud af 219 grundvandsprøver har Miljøstyrelsen fundet stoffet desephenyl-chloridazon, som er et nedbrydningsprodukt i ukrudtsmidlet Chloridazon, der blev forbudt i 1996. I 17% af prøverne var der tale om fund over den fastsatte grænseværdi. Der er også gjort fund over grænseværdien for to andre stoffer – 1,2,4-triazol og methyl-desephenyl-chloridazon. Miljøstyrelsen mener, at overskridelserne ikke udgør nogen risiko. Men professor i miljømedicin Philippe Grandjan er af en anden mening. Han var med i P1 Morgen i morges, og han kaldte hele miseren en kæmpe skandale. Føljeton har tilladt sig at lave en udskrift af interviewet. Det er vigtigt, det her. Tak til DR.

Af Oliver Stilling
GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland har fundet ud af, at der i hver tiende af godt og vel 1.700 danske drikkevandsboringer fandtes mere desephenyl-chloridazon end den tilladte, fastsatte grænseværdi på 0,1 mikrogram pr. liter. Men der er også fundet et andet stof, 1,2,4-triazol, i grundvandet. GEUS kalder forureningen historisk stor, […]
Læs mere

Følje:DOX

Tre uundgåelige I dag

Lad os lige slå fast, at du skal komme til Føljetons fyraftenssalon her kl. 17 i dag. Det bliver du nødt til. Lasse Lavrsen kommer og fortæller om sit forhold til rotter forud for sin nye bog og som et oplæg til den formidable , vi præsenterer for jer.

Når du så er færdig med dét, er klokken vel ved at være 20, og så skal du altså gå ned og drikke en drink og slappe af på , der er en slags knudepunkt for DOX. Du behøver egentlig ikke se noget – der er vist udsolgt til det hele, men bare hæng ud, og se dig lidt omkring.

Men ”hov”, siger du så, ”din københavnersnude – jeg bor sgu da i Vejle”. ”Jamen det gør da slet ingenting”, siger vi så. Så skal du bare liste ned i Spinderihallerne og se den dystopiske og angstprovokerende  der er en doku-thriller fra den fremtid, vi allerede lever i, hvor overvågning og big data lover os en verden uden kriminalitet. Den er altså god.

Det bedste vi har set

Kongen af kaos

Kongen af kaos

Udadtil balancerer Rusland på randen af konflikt, krig og kaotiske relationer til nabolandene. Senest har spionaffæren i Storbritannien – hvor premierminister Theresa May nu beskylder Ruslands præsident Putin for at være direkte ansvarlig for nervegas-angrebet på afhopper-agenten Sergei Skripal – udløst en ny diplomatisk storkonflikt mellem Vesten og det gamle Øst. Den kolde krig synes at være på vej tilbage. Men indadtil er intet ved det gamle. I denne reportage fra BBC beskrives et Rusland, der alle genvordighederne til trods, er blevet mere velorganiseret under netop præsident Putin, som ventes at blive genvalgt stort set uden modstand her i weekenden. Indadtil er hverdagen nemlig blevet mindre kaotisk i det ufatteligt vidtstrakte land.

Dem, vi taler om

Dem, vi taler om

Virkeligheden viste sig at være en anden: ”Ambrin Asif Riaz kan huske, at hun var sikker på, at hun ville blive meget rig, når hun kom til Danmark. Når pakistanere bosat i udlandet kom til Pakistan, havde de mange flere penge end hendes egen familie, husker hun. Hun glædede sig til, at hun skulle være hans fine hustru i hjemmet,” hedder det i endnu en af de velfortalte og grafisk velformidlede web-doks. Her fortæller DR historien om, hvorfor indvandrerkvinderne Sharifo, Ambrin og Jamila er på kontanthjælp: ”Jeg tænkte, at han er vokset op i Danmark og er rig, og så kan jeg sidde derhjemme og hygge mig. Det tænkte jeg, for sådan gør de rige kvinder i Pakistan,” fortæller Ambrin Asif Riaz – i denne lange, men også nysgerrige skildring af de kvinder, som alle taler om lige nu, men kun meget få taler med.

Plottet mod Amerika

Plottet mod Amerika

Det er svært at overgå Donald Trump, men hans tidligere kampagnechef Paul Manafort – som nu er tiltalt for konspiration mod USA – har kendt til andre spektakulært rige magtmænd førhen: Tilbage i 1990’erne var Manafort således rådgiver for Filippinernes diktator Ferdinand Marcos, dernæst rykkede han til Demokratiske Republik Congo for at hjælpe den bundkorrupte Mobuto for så derefter at lægge vejen forbi den forhenværende pro-russiske præsident for Ukraine Viktor Janukovitj, inden han altså ankom til Det Hvide Hus. Nu risikerer han en fængselsstraf på livstid for at have forrådt sit hjemland i en stribe lyssky pengetransaktioner. Magasinet The Atlantic folder eventyret om Paul Manafort ud på fornemmeste vis, og det er skrevet af Franklin Foer, storebroren til succesforfatteren Jonathan Safran Foer, som i disse dage deltager i CPH:DOX.

Fortolkninger af femininitet

Fortolkninger af femininitet

Ord er der mange af. Nye begreber. Gamle magtkampe. Webmagasinet Friktion (‘for køn, krop og kultur’)  præsenterer sig selv som henvendt til ”dig, der ved at køns- og seksualitetsforskning er spændende, sprængfarligt og samfundsrelevant, og for dig, der synes, det er spændende, men har svært ved at se nytteværdien eller har svært ved at navigere i feltet”. Friktion er ”feministisk og anti-essentialistisk”, og anvender ”feministisk og queer kritik”. Og hvis du kløjes i ordene, kan du med fordel begynde med disse tre visuelle fortolkninger af “femininitet”. Læs også teksten med den fængende rubrik: ‘Jeg drak i stedet for at gå til psykolog. Er jeg så en mand?’

Dommedag nu

Dommedag nu

Det hører til sjældenhederne, at Kristeligt Dagblad trykker tekster, der fremstår som noter fra en sygejournal. Det er heldigvis også lang tid siden, at avisen sidst har trykt en så rablende paranoid tekst som denne kronik, skrevet af de herrer Sven Ove Gade, forhenværende chefredaktør for Ekstra Bladet, Bent Jensen, professor emeritus, dr. phil. ved Syddansk Universitet, og sidst men ikke mindst Søren Krarup, tidligere sognepræst og forhenværende folketingsmedlem for Dansk Folkeparti. Én sætning siger det hele: ”Ingen anden situation i Danmarks historie har været af samme frygtelighed og farlighed som den nuværende.” Ingen anden situation i Danmarks historie? Ikke engang den nazistiske besættelse fra 1940-1945? Ikke den kongeløse tid efter 1332, hvor hele Danmark var pantsat til fremmede magter? I al sin dramatiske defaitisme er de tre gamle mænds tekst om indvandring og islam et sjældent set dokument og, ja, et faktisk monument for alarmistisk historieløshed.

Et sidste ord

Stock photos (eller på dansk: lagerbilleder) er benævnelsen for de illustrationer, som medierne tyer til, når de skal visualisere et svært visualiserbart emne (eksempelvis hovedpine eller stress). Stockfotobureauernes billeder er som regel kønsløse og generiske. På den her stak stockbilleder er der dog et eller andet, som er gået helt galt.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12