16. august 2018

Næste udgave 03:20:08

Faldefærdig gård på landet nær Sæsing i Vendsyssel, mandag d. 25. juni 2018.

Kære læser

Geografisk klassekamp

I dag skal der på denne plads både lyde en opfordring til fred og en regulær krigserklæring. Ikke for at snakke om os selv, men på Føljeton er vi en lidt broget skare. En usandsynlig flok, om man vil. Det er faktisk utroligt, at vi ikke ryger i totterne på hinanden oftere, end vi gør. […]

Læs mere

Døgneren

1

Amerikanske aviser står sammen om Trump. I længere tid har han kaldt medierne “folkets fjender”, og det har nu fået en lang række amerikanske medier til at gå sammen og i dag torsdag publicere lederartikler i protest mod præsidentens angreb og mistænkeliggørelse af pressen. Ved at dæmonisere pressen forsøger Donald Trump at smadre en afgørende kontrolmekanisme i ethvert velfungerende demokrati. Indtil videre har omkring 350 medier meldt på banen. Hovedsagelig amerikanske, men også den britiske avis The Guardian og de danske aviser Politiken, Berlingske, Information og Kristelig Dagblad har valgt at vise sympati med de amerikanske medier og omtale præsidentens håndtering af pressen i deres ledere. Den er vi da med på.

2

Fire folketingsmedlemmer går nu efter statsministerposten til næste valg. Ud over de to velkendte Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) meldte Alternativets Uffe Elbæk sig også som statsministerkandidat. I aftes fik Folketinget så en statsministerkandidat nummer fire. Hun hedder Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører og frontfigur.

3

Tønder er blevet pålagt at genopbygge nedrevet fredet bro. Slots- og Kulturstyrelsen har sendt et påbud til Tønder kommune om, at Fiskbæk Bro ved Toftlund skal genopføres i sin oprindelige form – eller så tæt på originalen som muligt, skriver JydskeVestkysten. Kommunen rev den fredede bro, som var fra 1770’erne, ned ved en fejl og erstattede den med en ny af PVC. Manøvren kostede 250.000 kroner.

Nyhedsanalysen

Så var Bitcoins alligevel bare en boble. Og det er måske godt for miljøet

Bitcoins og de fleste andre 1.000 kryptovalutaer har alle tegn på at være en brast boble efter endnu et lavpunkt i august. Bitcoins er på et halvt år faldet 70 pct. og alene siden sidste måned 28 pct. Til gengæld kan det vise sig at være en fordel for miljøet.

Af Lasse Lavrsen
Det var, som om der blev vendt op og ned på tabere og vindere hen gennem efteråret sidste år. Som om man genspillede det der 90’er-mareridt, hvor nørderne, anført af Bill Gates, tog hævn og pludselig sad øverst i fødekæden som milliardærer i alverdens IT-boble-firmaer. Sådan føltes det i hvert fald, da alle lige pludselig […]
Læs mere

Det er altså svært at forstå, men Madonna bliver 60 i dag

Det er altså svært at forstå, men Madonna bliver 60 i dag

Det er altså et mind fuck, der vil noget, og som er helt umuligt at fatte. Lad os springe hurtigt forbi det og bare lade som om, verden stadig er som her i Like a Prayer. Eller Like a Virgin. Eller La Isla Bonita, sgu da! Ja, kravl ned i kaninhullet, og sig tillykke. 60 år, mand!.

Poesiens robotter [torsdag]

Poesiens robotter

Robot-brugerne på de sociale medier har fået sig et dårligt ry. ‘Botterne’, som de kaldes i folkemunde, er blevet beskyldt for at være med til at sprede russisk misinformation i Vesten, ligesom Facebook og Twitter flyder over med tilsyneladende smukke kvinder, som blot viser sig at være algoritmer med falske billeder. Men botterne har også en poetisk side. På Twitter finder man nogle, der reciterer James Joyce, ligesom nogle af dem ligefrem selv skriver digte. Det danske magasin Atlas har skrevet en artikel om de litterære robotter.

Hovedkontor og laboratorium for den internationale sædbank Cryos i Aarhus. Cryos - international sperm bank. Nedfrosne sæddonationer opbevares i store beholdere, hvor de holdes nedfrosne i flydende nitrogen.

En handelskrig mellem Danmark og USA, der handler om… Sæd [torsdag]

En handelskrig mellem Danmark og USA der handler om … Sæd

Når det kommer til sæd, så er Danmark med, hvor det sker. Sæd er blevet en særdeles værdifuld eksportvare, og i Danmark har vi verdens største varelager af det hvide guld. Påstår i hvert fald den danske sædbank Cryos. For der er opstået en lille tvist mellem det danske firma og deres amerikanske modpart California Cryobank, der på den anden side påstår, at det er dem, der har flest sædceller på lager. The Guardian er dykket ned i historien om den danske og amerikanske sædindustri, som sammen dominerer verdensmarkedet.

Se Ritzau: Britiske supermarkeder rationerer salat og broccoli. Skulle briter være fristet til at købe store mængder broccoli eller icebergsalat i disse dage, kan det blive en svær opgave. Flere supermarkeder har nemlig indført rationering. Årsagen er hård kulde og regn i Spanien, der har ramt høsten, og det har skabt mangel hos supermarkederne. Det skriver den britiske avis The Guardian. Iceberg lettuces are seen in a box at a vegetable market, in London, Britain February 3, 2017. REUTERS/Peter Nicholls

Du skal ikke snakke dårligt om min icebergsalat [torsdag]

Du skal ikke snakke dårligt om min icebergsalat

Iceberg. Salatens svar på en Citroën Berlingo: brugbar i travle børnefamilier, hvor tingene bare skal fungere, men et totalt no-go, hvis man har brug for at blære sig over for vennerne. Men måske skal du slet ikke skamme dig over at servere det udskældte grønne blad for dine gæster. I hvert fald er The New Yorker kommet icebergsalaten til undsætning. I denne artikel argumenterer de for, at iceberg både struktur- og smagsmæssigt bestemt har sin berettigelse på middagsbordet.

Leader of Alternative for Germany (AfD) Alexander Gauland delivers his speech during the two-day party congress in Augsburg, Germany, June 30, 2018. REUTERS/Michaela Rehle

Kan populister kun snakke om indvandring? [torsdag]

Kan populister kun snakke om indvandring?

Hvad sker der, når man stiller en ledende politiker fra det højrepopulistiske tyske parti, Alternative für Deutschland, spørgsmål om alt muligt andet end indvandrere? Den tyske tv-kanal ZDF gjorde forsøget, og på den måde endte de med at afklæde Alexander Gauland fra AfD, der ikke helt kunne forklare partiets position på ganske basale politikområder. The Atlantic peger på, at den slags kritisk journalistik kan være en lektion for medierne, der har haft svært ved at finde ud af, hvordan de skulle håndtere de nye populistiske fløje.

Et sidste ord

Hvad er Brexit? Der står sikkert noget om dette navneord i ordbogen. Men her er en anden tolkning, som formentlig er mere præcis. Vi spoiler lige og oversætter til dansk for en god ordens skyld: ”Det udefinerede, som forhandles af de uforberedte med henblik på at give det uspecificerede til de uoplyste.” Genialt.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12