16. oktober 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Unge gisper efter vejret

Det er en vild alder at være i, når man er efterskoleelev. Forleden besøgte Føljeton en efterskole på Vestsjælland i forbindelse med en kommende artikelserie. Vi sad sammen med en gruppe piger, og på et tidspunkt faldt snakken på kærester. ”Det bedste ved at have en kæreste,” sagde en af pigerne, ”det er, at så er der i det […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Konservative Sebastian Kurz vinder østrigsk valg. Ifølge de første prognoser har den 31-årige udenrigsministers konservative ÖVP-parti fået knap en tredjedel af stemmerne ved søndagens valg. Derfor bliver Sebastian Kurz højst sandsynligt Østrigs næste kansler. Han tager formentlig det højrenationalistiske parti FPÖ, der ved valget havde en fremgang på over fem procent, med sig i regering.

3

Cataloniens præsident undviger spørgsmål om uafhængighed. I stedet for at svare klart på, om Catalonien erklærer sig selvstændigt eller ej, skriver Carles Puigdemont i et brev til den spanske premierminister Mariano Rajoy, at de to skal mødes så hurtigt som muligt for at drøfte situationen. Den spanske regering havde fastsat mandag kl. 10 som endelig tidsfrist for et svar fra Catalonien.

Somalia

Hvor ilde stedt er Somalia?

Trods den voldsomme terrorbombe i Mogadishu lørdag går det langsomt fremad for Somalia. Det er to år siden, at FN tog landet af listen over ”fejlslagne stater”, og sidste år lykkedes det at gennemføre et demokratisk valg. Men sikkerheden er stadig alt, alt for dårlig.

People wear headbands as a sign of anger as they protest against the deadly bomb attack in Mogadishu on October 15, 2017, after a truck bomb exploded outside of the Safari Hotel on a busy road junction, levelling buildings and leaving many vehicles in flames. The death toll from a massive weekend truck bomb in a busy shopping district of Mogadishu surged to at least 137, police said today, warning it could rise further after one of the worst-ever attacks to hit war-torn Somalia. / AFP PHOTO / Mohamed ABDIWAHAB

Af Oliver Stilling
Somalia, Afrikas østligst beliggende stat, plages jævnligt af bombesprængninger og ballade relateret til den radikale terrororganisation Al-Shabab. Men det er sjældent, at landet rydder forsiderne i den internationale nyhedsdækning. Bombeeksplosionen i et tæt befolket området centralt i hovedstaden Mogadishu lørdag eftermiddag krævede imidlertid så mange ofre, at der ikke var tale om business as usual – ikke engang efter somaliske standarder. Tæt […]
Læs mere

Det bedste vi har set

- - Bjørk in concert torsdag nov 21, 1997 i Vega i København. Martin Dam Kristensen/NORDFOTO 1997

Björk efter Weinstein: Sexchikane er universel i filmbranchen

Björk efter Weinstein: Sexchikane er universel i filmbranchen

Efter utallige kvinder er stået frem og har fortalt, hvordan Hollywood-produceren Harvey Weinstein har forulempet dem seksuelt, skrev den islandske sanger og komponist Björk et opslag på Facebook i går. Her fortæller hun, hvordan seksuelle krænkelser er en ”universel ting” i filmbranchen, og at hun selv er blevet udsat for seksuelt krænkende adfærd af en dansk filminstruktør. Hun skriver det ikke direkte, men som Jyllands-Posten her påpeger, kan anklagerne ikke være rettet mod andre end Lars von Trier, idet han er den eneste, hun har arbejdet med, i forbindelse med musicalfilmen Dancer in the DarkPeter Aalbæk afviser alle anklager og siger, at han betragter ham og Trier som ofrene, ligesom han til Jyllands-Posten lufter tanken om, at det i kølvandet på Weinstein-sagen er blevet moderne at anklage magtfulde mænd i filmbranchen. Anklagerne mod Trier er ikke bevist, hvorfor vi selvfølgelig skal passe på ikke at komme til at dømme ham. Men vi ved, at enhver kvinde, der offentligt træder frem og fortæller om seksuelle krænkelser, er i en uhyre sårbar position. Det er der ingen, der gør for sjov. Derfor er det eneste, vi kan gøre at bakke op, tage dem alvorligt og håbe, at Björk har ret, når hun skriver: ”Der er en bølge af forandring på vej i verden.”

FILE Photo of Danske Bank in Copenhagen One of Denmarks largest banks is involved in an alleged lobbying operation with Azerbaijan the Danish Newspaper Berlingske wrote on tuesday september 5th. 2017.. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017)

En fremtid uden banker?

En fremtid uden banker?

Det lyder som en våd drøm, men måske bliver den virkelig. Ingeniøren har en interessant artikel om fremtidens finansielle system: ”En masse af nye teknologier er rigtig gode til at matche udbud og efterspørgsel inden for finansielle transaktioner på en måde, som de eksisterende institutioner ikke er i stand til. De fjerner behovet for bankerne, der går fra at være uundværlig mellemmand og købmand til markedsplads. Mange banker vil ikke overleve i den udvikling,” udtaler professor og ekspert i digitalisering Jan Damsgaard om sine forventninger til udviklingen frem mod 2013. Spændende!

 

”Hallo, heteroseksuelle – findes jeg egentlig i verden?”

”Hallo, heteroseksuelle – findes jeg egentlig i verden?”

Vi har det lidt blandet med den her. På den ene side er vi helt med på, at det stadig halter gevaldigt, når det gælder indretningen af et samfund, hvor alle kan leve trygt og godt uden chikane og diskrimination, når Morten Aagaard spørger: ”Hallo, heteroseksuelle – findes jeg egentlig i verden?” Men når det kommer til at handle om at undgå at efterlade penge til arvinger, man ikke har, står vi lidt af. (Som John Mogensen synger i ‘Jeg er en fattig troubadur’: ”Der er så mange du kan hjælpe/ som har brug for det, de får/ men du kan ingenting tage med dig/ når du går” – og her gælder også Kattens Værn). Men når det så kommer til at handle om rettigheder i sundhedsvæsnet og til at bo på et plejehjem med ligesindede, så man ikke skal til at kravle ind i en eller anden form for skab i ret sen alder, så er vi helt med igen.

Karakteren Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (Frederik Cillius) fra den korte radioavis på radio 24syv.

‘Den Korte Radioavis’ skal sælge hunde i Kina

‘Den Korte Radioavis’ skal sælge hunde i Kina

Den satiriske duo Frederik Cilius (Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm) og Rasmus Bruun, der står bag ‘Den Korte Radioavis’ på Radio24syv, er hovedpersonerne i en ny film. Sankt Bernhard Syndikatet hedder den, og i den rejser duoen til Kina for at sælge Sankt Bernhardshunde. Om filmen siger instruktør Mads Brügger: ”Der findes ingen andre film som den. I forhold til, hvordan danske komedier er flest, er det en meget speciel film. Det er ikke ’Klovn i Kina’ eller ’Øb og Bøv i Asien’. Den har meget mere til fælles med amerikanske indie-komedier a la Todd Solondz. Og så synes jeg grundlæggende, at det er mærkeligt, at der endnu ikke er lavet nogen danske film, der forholder sig til Kina i dag, taget i betragtning, hvor meget landet fylder i vores verden.” Det lyder lovende. Her på stedet glæder vi os i hvert fald.

Fragtcontainerstjernekasterarkitektur i den californiske ørken

Fragtcontainerstjernekasterarkitektur i den californiske ørken

Og til sidst har vi også lidt arkitektur. En Hollywoodfilmproducer og hans kone (forhåbentlig ikke Harvey Weinstein) har bestilt et lille hus hos arkitekten James Whitaker, som skal placeres ude i Joshua Tree National Park tre timers kørsel fra Los Angeles. Det ser fedt ud på de meget fotorealistiske renderinger – en klynge af fragtcontainere, der stikker i alle retninger som en stjernekaster. Det hus må kunne masseproduceres, men det er selvfølgelig meget muligt, at det tager sig bedst ud under Californiens sol.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12