16. oktober 2018

Næste udgave 03:20:08

German Chancellor Angela Merkel attends a Christian Democratic Union (CDU) leadership meeting in Berlin, Germany, October 15, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch

Kære læser

Merkel månedronning

I midten af 1800-tallet levede der en ulykkelig konge i Bayern. Kong Ludwig II blev født i 1845, og allerede i sin barndom var han plaget af ensomhed og ditto en melankolsk livsførelse. Ludwig besteg tronen som 18-årig efter sin fars død, men den unge konge var tilsyneladende ganske uforberedt på de pligter og opgaver, […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Stefan Löfven skal nu forsøge at danne regering. Löfven har fået grønt lys fra Riksdagens talman Andreas Norlén til at forsøge at finde flertal for en ny svensk regering. Det sker efter, at Moderaternes leder Ulf Kristersson har måttet kaste håndklædet i ringen efter to ugers forhandlinger. Sverige står altså fortsat uden en ny regering mere end en måned efter valget 9. september.

2

Regeringen vil gøre det muligt for umynddiggjorte at stemme. I Danmark findes der cirka 1.900 personer der, pga. deres psykiske eller fysiske tilstand, ikke har retten til at stemme ved folketingsvalg og folkeafstemninger. Det vil regeringen lave om på ved at ændre loven om værgemål. I praksis vil det betyde, at på trods af at man har en værge til fx at ordne sin privatøkonomi, skal det ikke længere udelukke, om man kan stemme.

3

Australiens premierminister åben for at flytte ambassade til Jerusalem. Scott Morrison, der tiltrådte posten som premierminister i august, har tirsdag udtalt, at han ser det som et ”fornuftigt” forslag at flytte Australiens ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Det skabte i maj store protester i Gazastriben, da USA gennemførte flytningen af deres ambassade til Jerusalem.

4

Det er nu ulovligt at sove på gaden i Ungarn. En ny lov er mandag trådt i kraft i Ungarn, som i praksis gør det ulovligt for hjemløse at sove på offentlige steder. Loven er af en ekspert fra FN blevet kaldt ”ondskabsfuld og inkompatibel med den internationale menneskerettighedslov”. Det estimeres, at der er omtrent 20.000 hjemløse i Ungarn men kun plads til 11.000 i statsdrevne herberger.

5

Tyrkiske efterforskere har forladt det saudiske konsulat. De opholdt sig i og omkring bygningen i otte timer for at efterforske sagen om den saudiske Washington Post-journalist Jamal Khashoggis forsvinden. USAs præsident Donald Trump sender nu udenrigsminister Mike Pompeo til Saudi-Arabien for at tale med Kong Salman om de to landes fremtidige samarbejde.

Nyhedsanalysen

Nationalsymbol på to hjul

Vi er nået til fjerde etape i cykelløbet Vuelta a España, og det baskiske hold Euskadi-Murias kæmper for at vise, hvad det duer til – vise de baskiske farver. Men det er varmt, meget varmt, og rytteren Aritz Bagues savner den friske bjergluft i sin hjemprovins Gipuzkoa.

Aritz Bagues og Mikel Bizkarra. Foto: Peter Skjødt Mygind

Af Oliver Stilling
Den andalusiske hede viser sig fra sin værste side i Malaga-forstaden Velez-Malaga. Folk i Euskadi-Murias-trøjer sniger sig langs holdbussen, hvis smalle skygge giver en smule læ for middagssolens svitsende zenit, mens man forbereder sig til starten på fjerde etape af Vuelta a España. ”Vi skal forsøge at komme i udbrud,” siger holdejer Jon Odriozola, der […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Da Dalís venstrehåndsarbejde blev stjålet fra fængslet

Da Dalís venstrehåndsarbejde blev stjålet fra fængslet

Salvador Dalí var en mand, der elskede et godt mediestunt, så da han var blevet inviteret til at male sammen med de indsatte i New York-fængslet på Rikers Island, sagde han ja. Men da dagen oprandt, var Dalí blevet syg og meldte afbud. Som undskyldning baksede han et hurtigt maleri sammen og sendte det til fængslet. Det blev modtaget med pomp og pragt, men med årene blev det glemt igen. På et tidspunkt spildte en indsat kaffe på det absurd værdifulde maleri, og ved en anden lejlighed var det ved at blive smidt ud. Men ikke alle havde glemt billedet. I 2003 blev det nemlig stjålet fra fængslet under en brandøvelse. Hvad der følger, er en ren ”Mordet i orientekspressen”-gåde. Det måtte jo være én indefra, der havde stjålet maleriet. Men hvem? Esquire har skrevet en fantastisk fortælling om det glemte Dalí, der blev stjålet.

Max pyntet

Max pyntet

Efter sommer kommer vinter, og efter minimalisme kommer … maximalisme! Det er i hvert fald en af konklusionerne i denne artikel fra The Guardian. I en lang periode har vi indrettet vores hjem minimalistisk – sparet på nips og andet pynt og skruet ned for de stærke farver. Men vi er trådt ind i en ny æra: maximalismen, som ikke kun ses i måden, vi indretter os på, men også det interiør og kunst vi fylder vores rum og vægge med. En af forklaringerne er, at det er (endnu) et udtryk for individualisme – boligindretningen skal sige noget, om hvor unikke individer vi er.

People gather to protest against populism, the trend towards the political right and the use of hate language during a demonstration in Munich, Germany, October 3, 2018. REUTERS/Michael Dalder

Populismen tager et venstresving

Populismen tager et venstresving

Den politiske teoretiker Chantal Mouffe er måske bedst kendt for at have udviklet en af de grundigste, men også mest indviklede, udlægninger af diskursteorien i samarbejde med Ernesto Laclau. Men samtidig har hun også en del ting at sige om populismens opblomstring; ja, faktisk forudsagde hun allerede i starten af 00’erne, at det liberale demokratis midtersøgning ville skabe et tomrum, som populister ville udnytte. Nu er Mouffe så klar med en bog om mulighederne for en ny slags venstrefløjspopulisme. Eftertryk har en opsummerende anmeldelse her, og Vagant har været til oplæg med Mouffe om bogen i Berlin.

(ARKIV) Ulv Skandinavisk Dyrepark. Ulvedebatten blusser op igen i Norge. Et særligt jagthold er blevet nedsat til at opspore og skyde en ulv, der på et par uger har taget livet af over 100 får. Det skriver Ritzau, torsdag den 21. juni 2018.. (Foto: Lars Rasborg/Ritzau Scanpix)

Ulvens kaos og mågens radikalitet 

Ulvens kaos og mågens radikalitet 

”Ulven er et kaoselement, se hvordan den vandrer ind i trygge Danmarks gyllegeografi, ligeglad med at der ligger et land her, den er som et spejl for os.” Forfatter Theis Ørntoft har skrevet et langt essay for Atlas om ulven og os selv, og det er nu meget sjovt. Også selvom essayets afsluttende pointe, om at vores moderne storbyliv er langt farligere end ulvens natur, måske er en kende forudsigelig. Læs i samme omgang også denne gode gamle klassiker fra Baggrund, og bedøm selv, hvilket dyr der er i virkeligheden er det mest radikale: Ulven eller mågen.

This handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) shows Syria's President Bashar al-Assad as he chairs the central committee of the ruling Baath party in Damascus on October 7, 2018. (Photo by - / SANA / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Assads ulovlige opskrift 

Assads ulovlige opskrift 

Brugen af kemiske våben har været forbudt ved Genevekonventionen siden 1925. Derfor fremkaldte det også et ramaskrig, da det første gang kom frem, at der var blevet anvendt kemisk krigsførelse i den endnu igangværende borgerkrig i Syrien. Præsident Bashar Hafez al-Assad fraskrev sig alt ansvar og lovede i 2013 at destruere hele landets kemiske våbenarsenal. I en ny graverhistorie kan BBC imidlertid afsløre, at det var et ret tomt løfte. Faktisk har der fra 2014 til nu været 106 tilfælde af kemiske angreb i Syrien. Angreb, som har været særdeles fordelagtige for Assad. Vild journalistik, skræmmende læsning.

Et sidste ord

Det her er et af de sjoveste malerier, vi længe har set. I Det Hvide Hus hænger et billede, hvor Trump sidder med tidligere præsidenter, blandt andre Abraham Lincoln, og nyder, hvad der ligner et godt glas cola. De hygger sig rigtig, den flok bonkammerater.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12