17. oktober 2018

Næste udgave 03:20:08

Britain's Prime Minister Theresa May delivers a speech at the Waterfront Hall in Belfast, Northern Ireland, July 20, 2018. Charles McQuillan/Pool via Reuters TPX IMAGES OF THE DAY

Kære læser

Europæisk middag for én

Det er sjældent sjovt at sidde og spise alene, selvom det nu let kan gøres hyggeligt af par levende lys. Så det kan Storbritanniens premierminister Theresa May jo prøve at tænde i aften, når hun skal sidde mutters alene, imens ledere fra de resterende EU-medlemslande sidder til langbordsmiddag i Bruxelles, skåler og ler. For i […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Mistanke om hvidvask i Nordea. Det svenske bagmandspoliti er kommet i besiddelse af en rapport, der angiveligt viser, at banken Nordea måske har overtrådt reglerne om hvidvask. Ifølge DR viser rapporten angiveligt, at der er sket mistænkelige overførsler i Nordeas nordiske filialer for cirka 1,1 mia. kroner. Hvidvask-sagen har muligvis tråde til den lignende sag i Danske Bank.

2

Finanstilsynet vil ikke godkende ny Danske Bank-topchef. Jacob Aarup-Andersen får ikke lov til at efterfølge Thomas F. Borgen som topchef i Danske Bank. Banken skriver i en pressemeddelelse: ”Finanstilsynet har foreløbigt vurderet, at de anser kandidaten for velkvalificeret på mange områder, men vurderer, at der er behov for længere tids erfaring.”

3

Brexit-topmøde skal løse ”gordisk knude”. Lederne af EU’s 28 medlemslande mødes i dag til topmøde i Bruxelles for at diskutere vilkårene for briternes udtræden af EU. Det er især den fri bevægelighed over grænsen mellem Irland og Nordirland samt frihandel, der har skabt splittelse mellem Storbritannien og resten af EU. Op til mødet har der ikke været tegn på forsoning, og formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, kalder forhandlingerne for en ”gordisk knude.”

4

Trump vil ikke fordømme Saudi-Arabien. Saudi-Arabien er blevet beskyldt for at have myrdet den forsvundne journalist Jamal Khashoggi, men i et interview siger Donald Trump, at Saudi-Arabien er uskyldige indtil det modsatte er bevist. I interviewet drager han også paralleler mellem anklagerne mod Saudi-Arabien og sagen om højesteretsdommer Brett Kavanaugh, som, han mener, blev uberretiget anklaget for at have begået seksuelle krænkelser.

5

Forfatter Anna Burns vinder Man Booker-prisen. Den nordirske forfatter vinder prisen for sin bog Milkman. Prisen blev uddelt tirsdag aften i London, og den er en af de mest prestigefyldte internationale bogpriser. Med prisen følger en sum på mere end 400.000 kroner. Milkman handler om en ung kvinde, der bliver seksuelt forulempet af en ældre, magtfuld mand.

Nyhedsanalysen

Det umuliges kunst

På den afgørende stigning i 13. etape af Vuelta a España lykkes det Oscar Rodriguez fra det baskiske hold Euskadi-Murias at trække væk sammen med polakken Rafal Majka og belgiske Dylan Teuns. Hvis Rodriguez vinder etapen, er det en kæmpe sensation – og alt det, som det lille baskiske hold symboliserer: Som holdets ejer Jon Odriozola siger: ”Alt er muligt, hvis bare man tror på det.” Vi er nået til tredje afsnit af Peter Skjødt Myginds føljeton om det genopståede baskiske cykelhold Euskadi-Murias. Følg med, hvis du kan holde tempoet!

Etapevinder Oscar Rodriguez. Foto: Peter Skjødt Mygind

Af Oliver Stilling
Efter en række flade etaper uden de helt store overraskelser kommer 13. etape af Vuelta a España. Den slutter på toppen af La Camperona i Leon-provinsen; et monster af et bjerg, hvor de sidste to kilometer har en gennemsnitlig stigningsprocent på 15 pct. Der er lagt op til en etape for de bedste klatrere i […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Canadian singer-songwriter Leonard Cohen performs during the first night of the 47th Montreux Jazz Festival in Montreux, Switzerland on July 4, 2013. REUTERS/Valentin Flauraud/File Photo

Vil den ægte Picasso venligst rejse sig op

Vil den ægte Picasso venligst rejse sig op

Det kan godt være, at Bob Dylan vandt nobelprisen i litteratur i 2016. Men hvis der skulle være én anden sanger, som særligt har gjort sig fortjent til den pris (hvis den nogensinde vender tilbage), skulle det da lige være den nu afdøde Leonard Cohen. Han var altså fed. Tag bare dette digt fra Cohens posthumt udgivne bog The Flame, hvor rapperen Kanye West får tørt på. Eller lyt til den geniale lydbogsudgave, hvor digtet om muligt får et yderligere løft af skuespilleren Michael Shannon. Hallelujah.

RB plus. Arkivfoto:Kommuner vil sprogteste alle treårigeDer er så stor forskel på børns sproglige og sociale evner, at de alle bør testes tidligt, mener KL. Det skal sikre, at flere fremover får en ungdomsuddannelse. Arkivfoto: RB PLUS PFS Husk børnesikringen på din smartphone- - ARKIVFOTO 2014 af pige med iPad - - Se RB 27/4 2016 12.00. Husk børnesikringen på din smartphone. Det kan nemt ende med at koste dig tusinder af kroner, hvis du overlader din tablet eller smartphone til dit barn. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016)

YouTube, den globale digitale børneopdrager

YouTube, den globale digitale børneopdrager

At se et barn komplet hypnotiseret af en YouTube-afspillende iPad-skærm er efterhånden et meget velkendt syn. Og historien, om at vi endnu ikke ved, hvad det gør ved de små poder, er ikke ligefrem ny. Til gengæld er der noget ret fascinerende over at læse The Atlantics beskrivelse af deres besøg hos en af verdens største producenter af YouTube-videoer til børn, ChuChu. ChuChu opstod i Indien, da en far begyndte at lave små animationsfilm til sin datter. I dag er det blevet et multinationalt foretagende med mere end 19 mio. abonnenter og 19 mia. visninger. En utrolig historie om YouTubes vilde vesten, som har overhalet regulært børne-tv indenom.

FILE PHOTO: U.S. Senator Elizabeth Warren (D-MA) speaks at the Netroots Nation annual conference for political progressives in New Orleans, Louisiana, U.S. August 3, 2018. REUTERS/Jonathan Bachman/File Photo

Pocahontas-debat blusser på ny op i USA

Pocahontas-debat blusser på ny op i USA

Vil man have en fornemmelse af, hvilken absurd plads identitet har fået i amerikansk politik, så er Pocahontas-diskussionen mellem Donald Trump og den demokratiske senator Elizabeth Warren et godt sted at starte. 69-årige Warren har sagt, at hun deler slægtskab med indfødte amerikanere. Forskellige republikanske politikere har sat spørgsmålstegn ved dette, og i 2017 latterliggjorde Trump hende ved at kalde hende Pocahontas. Forleden fik Warren foretaget en DNA-test, som angiveligt viser, at hun faktisk nedstammer fra indfødte amerikanere. Og hvorfor er det vigtigt? Det er det, fordi det anses som Warrens første skridt mod at udfordre Donald Trump ved præsidentvalget i 2020. Denne artikel fra New York Times forklarer sagen og gør det nemmere at forstå, hvorfor arv og slægtskab er så vigtigt i amerikansk politik.

Ingen hjælp i sigte i Yemen

Ingen hjælp i sigte i Yemen

Journalist Thea Pedersen og fotograf Rasmus Flindt-Pedersen har gjort det, som kun de færreste får lov til eller for den sags skyld tør gøre. De har været på gennemrejse i Yemen for at afdække landets og befolkningens tilstand – og det er ikke særlig opløftende læsning. Men reportagen giver et unikt indblik i Mellemøstens fattigste land, der er præget af intern splittelse og krig – uden hjælp i sigte. Den kan læses her.

MØ: ”Jeg er også leverpostej!”

MØ: ”Jeg er også leverpostej!”

For den danske sanger MØ (f. 1988) – eller Karen, som hun helst vil kaldes – er hendes lejlighed ved Nørrebro Station i København stadig det tætteste, hun kommer på at føle sig hjemme. Det er til trods for, at hun tilbringer langt de fleste af årets dage alle mulige andre steder i verden med det, hun føler sig allermest hjemme i – nemlig at spille musik. Det er to hjem, der sjældent forenes, men den internationale popstjerne klager ikke. MØ er præcis det, Karen drømte om at være. MØ er snart aktuel med en ny plade, Forever Neverland, der udkommer på fredag d. 19. oktober.

Et sidste ord

Forfatteren Franz Kafka tog nyheden om 1. verdenskrigs udbrud ret roligt: ”2. august. Tyskland har erklæret Rusland krig. – Eftermiddag til svømning.,” skrev han i sin dagbog.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12