17. september 2018

Næste udgave 03:20:08

Smoke emerges from the chimneys of the chemical plant of Evonik Industries AG in Wesseling near Cologne February 3, 2016. The Wesseling site is one of the company's largest sites located in the centre of the Rhineland region between the cities of Cologne and Bonn. The Wesseling site has a long tradition in producing manufacturing care products, tires, rubber products, paper paints, coatings and pharmaceutical synthesis. REUTERS/Wolfgang Rattay

Kære læser

Grøn vækst, min bare

I dag bringer en række toneangivende europæiske aviser et åbent brev fra 238 forskere. Brevet er et opråb til EU og de europæiske medlemslande om at få gang i en ”postvækst”-tankegang, hvor ”menneskelig og økologisk velbefindende prioriteres højere end bruttonationalproduktet”. Opråbet kommer forud for den såkaldte Post-Growth 2018 Conference, som finder sted i Bruxelles fra […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

May om Brexit: Det er min aftale eller ingen aftale. Den britiske premierminister, Theresa May, har sagt til BBC, at de britiske parlamentsmedlemmer har valget mellem hendes bud på en Brexit-aftale med EU eller ingen aftale overhovedet. May regerer lige nu på det mindst mulige flertal. Oppositionspartiet Labour gjorde i sidste uge klart, at de ikke ønsker at stemme for aftalen.

2

Færre tog end lovet på ny dyr jernbane. Når den nye ni milliarder kroner dyre jernbanestrækning mellem København og Ringsted åbner til maj, bliver det med kun to tog i timen i hver retning. Åbningen af banen er ellers blevet udskudt, så der kunne komme til at køre fem tog i timen. Det møder hård kritik fra den politiske forligskreds bag det store togprojekt.

3

Haruki Murakami takker nej til alternativ nobelpris. Den japanske stjerneforfatter har meddelt, at han ikke ønsker at blive taget i betragtning, når Det Nye Akademi skal uddele deres litteraturpris. Det er normalt Det Svenske Akademi, der står for uddelingen af nobelpriserne, men grundet en række anklager om blandt andet seksuelle overgreb begået af højtstående medlemmer i akademiet, er uddelingen af litteraturprisen i år aflyst. På den baggrund blev Det Nye Akademi dannet.

4

Kina beskylder Sverige for overtrædelse af menneskerettigheder. Uenighed mellem en kinesisk familie og et svensk hostel har udviklet sig til en diplomatisk disput. Den kinesiske familie var mødt op deres hostel flere timer for tidligt, og det udviklede sig dramatisk, således at det svenske politi tilsidst smed familien ud af hostellet. Kineserne kalder det et ”brutalt overgreb,” og kræver en undskyldning fra svenskerne.

5

Danmark har millioner til gode hos FN. Danmark har næsten 800 mio. kroner til gode i FN-systemet grundet landets deltagelse i fredsbevarende FN-missioner. Det er dog usikkert, om Danmark nogensinde får de penge, hvis ikke andre FN-lande indbetaler det, de skylder. FN har opfordret Danmark til at afskrive gælden, men det har man hidtil afvist.

Nyhedsanalysen

Elon Musk, den moderne Ikaros

Der er sket meget i Elon Musks verden, siden vi sidst tog kærlig hånd om ham på Føljeton. Musk har fortrudt sin beslutning om at gøre Tesla privatejet, han har endnu engang kaldt en britisk dykker for pædofil, og så har han alvorligt brug for noget søvn. Det hele skriger på en forklaring. Af tre omgange vil vi derfor på ny ryste posen og prøve at blive kloge på innovatøren.

FILE PHOTO: Elon Musk, founder, CEO and lead designer at SpaceX and co-founder of Tesla, arrives at the SpaceX Hyperloop Pod Competition II in Hawthorne, California, U.S., August 27, 2017. REUTERS/Mike Blake/File Photo

Af David Dragsted
Hvad er der galt med Elon Musk? Det spørgsmål har været på mange investorers, finanseksperters og Tesla-fans’ læber over de sidste par uger. Siden vi sidst tog hånd om Musk på Føljeton er der sket følgende: – Musk gav et følelsesladet interview til New York Times, hvor han blandt andet beskrev sine egne umenneskelige 120-timers arbejdsuger, […]
Læs mere

Det bedste vi har set

“Ms. Allen” slår igen

”Ms. Allen” slår igen

Soon-Yi Previn er næsten kun kendt for at være gift med Woody Allen, og i årtier har hun ikke sagt et muk til offentligheden, mens hendes berømte mand er blevet anklaget for seksuelle overgreb af eksonen Mia Farrow. Men i denne weekend brød hun tavsheden i det amerikanske magasin Vulture, og måske ikke så overraskende forsvarer hun sin mand og vil have ham renset for enhver mistanke. Og hun stopper ikke der. Hun anklager også Mia Farrow (som nogen måske vil kunne huske er hendes adoptivmor) for fysiske og psykiske overgreb. Bortset fra al virakken er det tilmed et glimrende og gribende interview.

Et kig ind igennem nøglehullet hos DF Ungdom

Et kig ind igennem nøglehullet hos DF Ungdom

”Arh, det er dem, der vil have Ali ud af landet,” siger skoleeleven højt, da han vender papiret med et påtrykt dannebrog i hånden. Ingen af drengene fra Dansk Folkepartis Ungdom reagerer på det. De har taget opstilling på fortovet foran teknisk skole i Roskilde omringet af roll-up-bannere med Holger Danske, bolsjer med DF-logo og flyers, der spørger, ”Hvad er vores generations største udfordring?”. Altinget har været med Dansk Folkepartis Ungdom på tur og har skrevet en glimrende reportage, der giver et humoristisk lille indblik i livet som DFU’er – i medgang og modgang.

Vox åbner forbrugs-medie

Vox åbner forbrugs-medie

Sådan en overskrift lyder umiddelbart en lille smule kryptisk men dækker egentlig bare over, at det hastigt ekspanderende og rasende klare amerikanske medie Vox åbner et slags tillæg om forbrug, der hedder Goods. Vox har den amerikanske journalist Ezra Klein i spidsen og har i de senere år specialiseret sig i at forklare nyhederne frem for at lave dem og gøre det klarere og renere med grundig research og bunker af tal.  De fjerner støjen så at sige. Selv om det til tider – og især Hr. Klein selv – kan være en ret øretæveindbydende og bedrevidende position at indtage, er det som oftest gjort virkeligt effektivt, og Goods er ingen undtagelse. Gå selv på opdagelse. Læser I med, Politiken? I kunne måske lære noget her.

Nej, det er ikke en myte, at flere skoletimer giver dygtigere børn

Nej, det er ikke en myte, at flere skoletimer giver dygtigere børn

For det står i Mandag Morgens medie TjekDet, der faktisk har undersøgt det. SF’s undervisningsordfører Jacob Mark skrev ellers for nylig, at ”det er en af de største skolepolitiske myter, at flere timer giver mere faglighed”, men i virkeligheden er der slet ikke tale om en myte, fastslår forskere. Det er faktisk veldokumenteret, at flere skoletimer gør eleverne dygtigere. TjekDet går i dybden, og tak for det.

Og de nominerede er…

… Og de nominerede er

Det er blevet den tid på året, hvor Emmy-statuetten skal uddeles. Emmy, som foregår i nat, er awardshowet, hvor årets bedste serier og serie-skuespillere kåres. Listen over de nominerede er lang og rummer (no surprise) serierne Stranger Things og Handmaidens Tale. Men som The New Yorker skriver, så kommer det sjove i morgen, når vi skal diskutere, hvem der var og ikke var berrettiget til at modtage en Emmy-award. Derudover giver de et kort recap over nogle af de nominerede serier, samt hvad magasinet har skrevet om dem det seneste år.

+ Hele Danmarks Hollywood-darling, Nikolaj Coster-Waldau, er nomineret for sin birolle i Game of Thrones. 

Et sidste ord

John Jørgensen har lige et par borgerlige ord at sige om Dansk Folkepartis seneste kampagne.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12