Da statsminister Mette Frederiksen (S) under valgkampen lovede lønstigninger til offentligt ansatte, ville hun ikke pege på, hvem der skulle have dem. Det skulle gøres “ordentligt og ansvarligt”. I dag, godt et år efter, er sygeplejersker og sosu-assistenter udpeget som to af de faggrupper, der kan få 2.500 kroner mere i løn, hvis statsministerens ønske holder gennem de kommende trepartsforhandlinger. Arbejdsmarkedsforskere kalder det et “klokkeklart” brud på den danske model, men beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) affejer kritikken med, at det er det politisk ansvarlige at gøre.
Ifølge Socialdemokratiet er den altafgørende forklaring på holdningsskiftet, at det er blevet sværere at ansætte og fastholde sundhedspersonale. Men det argument modbevises nu af regeringens egne embedsfolk. For som Finansministeriet skriver i en ny analyse, der blev offentliggjort mandag: “Den forgæves rekrutteringsrate på sundheds- og omsorgsområdet var på ca. 40 pct. i store dele af 2022, men er efterfølgende faldet til godt 20 pct., svarende til niveauet på tværs af arbejdsmarkedet”.
+ Mette Frederiksen i januar 2021: “Jeg vil gerne advare mod, at vi tager nogle grupper ud og fremhæver dem frem for andre”.