24. januar 2017

Næste udgave 03:20:08

Statsminister Lars Løkke Rasmussen. Politi betjentene i Allinge vil gerne have et billede sammen med statsministeren.

Kære læser

Repremiere på Politiskolen

Ved gensyn er de bestemt ikke sjove. Nej, de er faktisk tåkrummende pinagtige. Men i 1980’erne var de herrefede: Politiskolen-filmene – Police Academy – repræsenterer et foreløbigt lavpunkt i vestlig mainstream-komik. Det gakkede og overrumplende element i filmene var, at rekrutterne ikke skulle leve op til de normale kropsidealer for betjente, f.eks. kunne både små og […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Det britiske parlament skal stemme om Brexit. Premierminister Theresa May og andre tilhængere af et ”hårdt Brexit” har lige fået en stor udfordring. Den britiske højesteret har afgjort, at Storbritannien ikke kan aktivere EU-traktatens artikel 50 og melde sig ud af EU, før det britiske parlament har stemt om sagen.

2

EU vil bekæmpe russisk propaganda med flere penge. Rusland greb på mystisk vis ind i det amerikanske valg, og nu breder panikken sig i Europa. Tyskland, Frankrig og Holland står foran historisk vigtige valg i de kommende måneder. Og nu har EU sat næsten 6 millioner kroner af til at bekæmpe distribution af falske nyheder fra Kreml.

3

Trump har genindført en regel, der blokerer amerikansk bistand til udenlandske NGO’er, der arbejder med abort. Reglen blev første gang indført under Reagan og er siden blevet genindført, fjernet og modelleret af skiftende præsidenter. Nu er den tilbage i sin oprindelige form, der gør, at det ikke blot er de NGO’er, der udfører aborter, men også dem, der oplyser og rådgiver om abort, der mister økonomisk bistand. New York Times skriver forresten, at vi skal helt tilbage til Reagan for at finde en regeringen, der består af lige så mange hvide mænd som Trumps.

4

Den danske stat napper millioner efter fejlskøn af asyltal. Regeringen skød på, at der kom 10.000 asylansøgere til Danmark sidste år. Der kom 6.300. Pengene til asylprogrammet blev taget fra udviklingsbistanden, der også skal bruges til hjælp i Syriens nærområder. Men da det nu viser sig, at alle pengene ikke skal bruges, ryger overskuddet direkte tilbage i statskassen. De radikales finansordfører Martin Lidegaard er ”virkelig vred”. Han er overbevist om, at udviklingsbistanden mister 100-400 millioner kroner.

5

Fredsforhandlinger om Syrien fortsætter på anden dag i Kasakhstan. Efter en hård start, hvor Syriens regering og oprørsgrupper har nægtet at mødes ansigt til ansigt, fortsætter fredsforhandlingerne nu i Kasakhstans hovedstad, Astana. Mødet er arrangeret af Rusland og Tyrkiet og skal styrke den skrøbelige landsdækkende våbenhvile.
Staffan de Mistura, der er FN’s udsendte for Syrien, siger i dag til pressen, at forhandlingerne nu nærmer sig noget, der kan føre til en mere stabil våbenhvile i Syrien.

Nyhedsanalysen

Danmarks glemte krigere

Da IS i 2014 væltede Mosul og pludselig stod ved dørtrinnet til den irakiske hovedstad Bagdad, valgte en række dansk-irakere i hemmelighed at tilslutte sig kampen mod terrorbevægelsen. Journalist Florian Elabdi fortæller i denne uges føljeton historien om Danmarks ukendte fremmedkrigere.

Af Oliver Stilling
Siden 2011 er mindst 135 danskere rejst til Syrien eller Irak for at gribe til våben for syriske oprørsgrupper eller IS. På den anden side af skyttegraven tilsluttede en mindre gruppe danskkurdere sig kampen mod IS. Bestseller-bøger, dokumentarfilm, podcasts og et hav af avisartikler i danske medier vidner om den massive opmærksomhed, som emnet med […]
Læs mere

Kulturudvalget

Jette Torp udvandrer fra Knud Romer-optræden. Læs her hvorfor

Der kan du se. Du bed på dagens bedste clickbait, men det er altså også en slibrig sag fra den klassiske verden, hvor forfatteren Knud Romer forargede Aarhus med sin bryske monolog i Strauss-operetten Flagermusen. Vi bringer her hele monologen.

Det bedste vi har set

Grødhoveder i hovedstaden

Pia Kjærsgaard har prædiket om, at vi lever i et land, som er ved at knække midt over mellem en ”overlegen storbyelite” og en overset og stakkels provins. Hun har ret. Måske ikke i ordvalget, men hvis man kigger på tallene. Det gør Christian Bennike i en systematisk gennemgang af Københavnerboblen. Den er lige til at se igennem med alt fra madvaner, medieforbrug og placering i det politiske kompas. Og navne på spisesteder. Se bare: ”Brus, Bror, Bæst, Bestik, Behov, Kul, Köd, Kost, Koks, Smag, Sult, Höst, Rist, Rusk, Relæ, Rebel, Radio, Väkst, Pony, Noma, Tabu, Veto, Goma, Clou, Cupo – og Grød. Mangfoldigheden er til at overse.”

This photo taken on December 24, 2016 shows a woman using her smartphone to take a photo of a giant chicken sculpture outside a shopping mall in Taiyuan, north China's Shanxi province. A Chinese shopping mall is ringing in the year of the cock with a giant sculpture of a chicken that looks like US president-elect Donald Trump. / AFP PHOTO / STR / China OUT

Lost in Trumpslation

Vi har det lidt sådan, at hvis noget er interessant for lingvister og oversættere, så er det sgu interessant for alle! Her er et interview med den professionelle franske oversætter Bérengère Viennot, som forklarer, hvad det indebærer at skulle forsøge at finde hoved og hale i, hvad det egentlig er, Donald Trump siger. Det er virkelig interessant: ”For at oversætte en persons tale skal du kunne gå ind i hans hjerne og omformulere den i dit eget sprog. Trump er ikke nem at oversætte, først og fremmest fordi han det meste af tiden ikke lader til at vide, hvad han vil sige (…).” Som eksempel bruger hun interviewet, som han gav til New York Times før jul: ”Han synes at holde fast i et ord i det stillede spørgsmål, eller i ord, som dukker op i hans hjerne, og så gentager han det igen og igen. Han udvikler sine tanker rundt om det, og nogle gange lykkes det ham at svare delvist – ofte det samme svar: nemlig at han vandt valget. Trump synes at gå fra punkt A (spørgsmålet) til punkt B (ham selv det meste af tiden) uden nogen særlig logik. Det er, som om han har nogle tematiske skyer i sit hoved, som han tager fra, uden at der er nogen rød tråd mellem dem.”

Women shout chants during a protest against President-elect Donald Trump in Manhattan, New York, U.S., November 11, 2016. REUTERS/Bria Webb

Protester i London

Tvangsudsendelser splitter familier. I det multietniske kvarter Brixton i London går folk i disse dage på gaderne i protest over ”inhumane” og ”hemmeligholdte” tvangsudsendelser af afviste asylansøgere, kriminelle udlændinge og folk med udløbet visum. I Al Jazeeras reportage fra protesterne fortæller en kvinde, hvordan hendes børns far, der har boet i London i 14 år, en dag ikke kom tilbage efter et rutinebesøg hos migrationsmyndighederne.
”Han ringede til mig og fortalte, han var på et fly – i håndjern. Han havde fået lov at ringe til mig og sige farvel,” fortæller Iesha. ”Næste dag gik jeg i fødsel… mit barn skulle ikke være kommet ud før fire uger senere.”

Father John Misty mod Trump

Og så har vores allesammens yndlings (yngre) sanger/sangskriver Father John Misty såmænd også lige smidt et helt fantastisk nummer på gaden, som en kommentar til fredagens indsættelse af den nye præsident. ‘Pure Comedy’ hedder det. Ham kan vi altså godt lide. Måske kan der alligevel komme noget godt ud af denne Præsident Trump

Det sidste

Red Melania

Inden de præsidentielle indsættelsesfestligheder rigtig kom i gang i fredags, mødtes det nye præsidentpar med det gamle. Det blev bemærket, at Melania Trump havde en gave i en lyseblå æske med til Michelle Obama. Først blev det bemærket, at Michelle ikke virkede specielt glad for æsken. Det blev også bemærket under festlighederne, at Trump ikke var særlig galant over for sin kone, og nu har en ny frihedsbevægelse set dagens lys: #freemelania

Inden de præsidentielle indsættelsesfestligheder rigtig kom i gang i fredags, mødtes det nye præsidentpar med det gamle. Melania Trump havde en gave i en lyseblå æske med til Michelle Obama, som hun ikke virkede specielt glad for. Eftersom det i øvrigt blev bemærket, at Trump ikke var særlig galant over for sin kone, har en en ny frihedsbevægelse set dagens lys, og noget tyder på, at Melania gerne selv vil reddes.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12