25. januar 2017

Næste udgave 03:20:08

TOPSHOT - US President Donald Trump during a reception with Congressional leaders on January 23, 2017 at the White House in Washington, DC. / AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM

Kære læser

Surrealistiske Donald

Bare rolig: Det er ikke dig, der er blevet skingrende skør. Endnu. Men i dag bliver du alligevel sat på en lille mental prøve, for vi kan ikke komme uden om, at ‘The Donald’ fylder i vores verden i dag; som et forsøg på at skabe en ø af besindig normalitet. Selv om mange – […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Donald Trump vil tilsyneladende holde sine valgløfter. Indtil videre har han udstedt et dekret om, at USA skal trække sig fra frihandelsaftalen TTP. Han har desuden sat en stopper for ansættelser og lønstigninger i det offentlige. Og nu er han klar med sin mur. Listen er endeløs. På websitet track-trump.com kan du følge hans gøren og laden på en række politik-områder dag for dag.

2

Facebooks og andre selskabers datacentre kan blive dyre for danske skatteydere. Eksperter vurderer, at datacentrene vil tegne sig for en betragtelig del af stigningen i Danmarks elforbrug og dermed øge udledningen af CO2. Det skriver Information. Facebook har sagt, at deres datacenter ønsker at benytte vedvarende energi, men der vil alligevel blive udledt mere CO2, ”fordi vores elproduktion endnu ikke er fuldstændig grøn,” skriver energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i en mail til avisen.

3

Tidligere EU-formand bliver SPD’s kanslerkandidat. Martin Schulz, der var EU-Parlamentets formand fra 2012 og frem til 17. januar i år, kan meget vel blive det socialdemokratiske parti SPD’s kandidat til kanslerposten ved valget i Tyskland 24. september. Nomineringen af Schulz, 61, skal godkendes af partiet på søndag, men han har allerede enstemmig opbakning fra partiledelsen. Det betyder også, at SPD’s nuværende formand, Sigmar Gabriel, ikke vil stille op mod CDU’s Angela Merkel, der har været kansler siden 2005.

4

Danmark er verdens mindst korrupte land. De seneste år er milliarder af kroner fosset ud af SKAT’s kasse, men i det mindste kan vi glæde os over, at vi opfattes som relativt ukorrupte. I hvert fald ifølge Transparency Internationals ‘Corruption Perceptions Index’, som bygger på en række internationale organisationers opfattelse af korruption i den offentlige sektor i de enkelte lande. Danmark deler 1. pladsen med New Zealand. Af listens 176 lande ligger Somalia nummer sjok. Blandt EU-landene ser det skidt ud for Bulgarien og Grækenland.

5

Øl redder liv i Rusland. Russerne har et nært forhold til alkohol. Ikke alene dør russiske mænd gennemsnitligt 12 år tidligere end amerikanske mænd, de dør også tidligere end mænd i Bangladesh og Nordkorea. Men tallene er ikke så slemme, som de har været. Det skyldes, at unge i storbyerne hellere drikker øl end vodka.

Nyhedsanalysen

Drevet af fatwaer, patriotisme eller humanisme

Da en religiøs fatwa udstedes af Iraks storayatollah Ali al-Sistani, vælger en mindre gruppe mænd i det dansk-irakiske miljø at tilslutte sig kampen mod IS. Mange kæmper af religiøse årsager, men alligevel anses de ikke som en direkte trussel mod Danmark, når de vender hjem.

Af Oliver Stilling
13. juni 2014 er en skelsættende dag i Iraks historie. Bag en mur af tv-mikrofoner gør en talsmand for storayatollah Ali al-Sistani sig klar til at tale til det irakiske folk. Det er en tale, der vil ændre slagets gang i krigen mod IS, hvis krigere truer med at overløbe Bagdad. De opholder sig blot […]
Læs mere

Kulturudvalget

Denne her lille pige deltog i hovedmarchen i Washington D.C. Hun bærer et skilt med sloganet ”Kæmp som en pige”. Hvis du er i tvivl om, hvad hun mener, kan du se denne her Always-reklame fra 2014, der sætter fokus på, hvad det vil sige at gøre ting ”som en pige”. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson

Women’s March i billeder

Det er efterhånden en uge siden, at verdens – i nyere tid – største protest ramte verden og i særdeleshed USA. Fem millioner mennesker gik verden over på gaden i den store feministiske anti-Trump-demonstration Women’s March. Siden er de sociale medier boomet med kampråb og billeder. Her har vi kombineret de to og samlet nogle af de skarpeste, sjoveste og flotteste skilte fra demonstrationerne i USA.

Det bedste vi har set

Ulla Tofte direktør, Golden Days.

Aarhus har fået selvtillid – og har noget at have den i

Ulla Tofte, tidligere leder af festivalen Golden Days og nuværende direktør for M/S Museet for Søfart i Helsingør, skriver smukt og begavet i denne kronik, at Aarhus, Smilets By, som i årtier har forsøgt at slippe ud af rollen som verdens mindste storby, faktisk er gået hen og har fået format. Og det er der gode grunde til: ”I stedet for – som stort set alle andre større byer i Danmark – at satse på en endeløs række af mere eller mindre generiske events, der som omrejsende cirkusser kommer til byen, og for et par dage fordrejer hovederne på politikere og skatteydere, der betaler halve og hele millioner for endnu et cykelløb, en rockkoncert eller et europamesterskab i speedway, har Aarhus brugt penge på at opbygge, udbygge og revitalisere byens kulturinstitutioner, videnssamarbejder og infrastruktur (…). Kontrasten til København er slående. Her ligger staten og kommunen i åben krig om, hvem der kan betale mindst til byens kulturliv. Fælles for dem begge er, at ingen tør prioritere. Mens byens virvar af små og mellemstore teatre kæmper en forgæves kamp om publikum og støttekroner, gisper Det Kongelige Teater under vægten af tre store teaterhuse og de enorme omkostninger, der følger med at skulle drifte et eksorbitant antal kvadratmeter, der langt overstiger teatrets behov.”

Milliardæren mod Trump

En hel del mennesker er ikke helt tilfredse med valget af Donald Trump som USA’s præsident, og cirka lige så mange er decideret bekymrede. Det er dog ikke alle, der kan gøre så meget ved det som milliardæren William Doll, der med magt, penge, netværk og en gruppe af andre milliardærer har tænkt sig at stoppe ham i at ”ødelægge verden”, som han siger i dette super interessante portræt af ham selv og fænomenet Trump.

Lily Allen synger Wainwright mod Trump

Det er blevet sådan lidt en politisk musik-onsdag her på redaktionen, så her får I et par herlige nye politiske numre, som er lige til grammofonen på sådan en tilfældig, grå dag i januar. Først skal du høre Lily Allens fine, fine cover af Rufus Wainwrights ‘Going to a Town’, der på en eller anden måde har fået en ny betydning med Women’s March.

Gorillaz mod Trump

I anledning af Trumps inauguration er gode gamle Gorillaz også faret i blækhuset, eller hvad det nu hedder, når man er musiker. Vanen tro angriber de det fra en helt ny vinkel med et samarbejde med den britiske digter Benjamin Clementine, og det er der altså kommet et super cool nummer ud af – ‘Hallelujah Money’.

Father John Misty mod Trump

Og så har vores allesammens yndlings (yngre) sanger/sangskriver Father John Misty såmænd også lige smidt et helt fantastisk nummer på gaden, som en kommentar til fredagens indsættelse af den nye præsident. ‘Pure Comedy’ hedder det. Ham kan vi altså godt lide. Måske kan der alligevel komme noget godt ud af denne Præsident Trump

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12