27. juni 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Slaget om Fælleden, version 2.017

Begrebet ‘grøn blok’ var i første omgang tænkt som drilleri på Rådhuset – som en friskfyr-agtig provokation imod Socialdemokratiets manglende vilje til at sætte klima- og naturhensyn før erhvervsinteresser. Men nu er grøn blok en realitet: En opsigtsvækkende måling fra Kantar Gallup viser, at de fire grønne partier i København (Enhedslisten, Alternativet, SF og De […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Google får historisk bøde af EU. Kommissær Margrethe Vestager har haft det store bødehæfte fremme: Her til formiddag er Google blevet idømt en bøde på over 18 mia. kr. for at have forbrudt sig mod de europæiske konkurrenceregler ved at integrere shopping-tilbud i søgemaskinen.

3

Fortsat ballade om nyt it-sundhedssystem. Den omdiskuterede ‘Sundhedsplatform’ – som i den seneste tid er blevet indført på sygehuse i hovedstadsområdet og har kostet 2,8 mia. kr. – skaber konstant problemer: Nu har psykiaterne slået alarm på et krisemøde.

4

Motorvejstrafik stiger med en fjerdedel. Siden 2010 er trafikken på landets motorveje steget med 26,3 procent, og alene sidste år steg trafikmængden med 7,1 procent, ifølge Vejdirektoratet. Trafikforskere vurderer, at forstoppelsen på motorvejen kun vil tage til fremover.

Nyhedsanalysen

Hverdagsalkoholikeren, blandingsmisbrugeren og kvartalsdrankeren

Hverdagsalkoholikeren, blandingsmisbrugeren og kvartalsdrankeren. Alkoholisme findes i adskillige afskygninger og rammer bredt. Det er efterhånden accepteret, at sygdommen er blind for køn og social status, men at den også rammer alle aldersgrupper, er fortsat meget lidt berørt. Føljeton handler i denne uge om unge alkoholikere. I dag møder vi tre af dem. De adskiller sig på alle parametre fra social baggrund til drukvaner, men har det tilfælles, at de alle er ramt den samme sygdom: Alkoholisme.

Af Renna Rose Agger
Drankeren på bænken. Sutten i Netto. Stamgæsten på den lokale bodega. Stereotyperne og fordommene om alkoholikere er mange – og voldsomt misvisende. Ofte indebærer de associationer til personer, der har mistet alt. Job, bolig, familie og venner. Folk, der har drukket alt væk i en 40 år lang rus. Men sådan ser virkeligheden ikke ud. […]
Læs mere

Sommer-Feuilleton

Hvad Direktør Andersen ikke burde tillade

Føljetonisten Herman Bang skriver i dag om ”et Theater om Formiddagen, I Foyeren, En Førsteforestilling, Lady Arabella indstuderet paa tolv Timer, Theatergarderoben, En Anekdote om Ristori, Jordskjælv og Luftspring, Trængsel i Kulissen, 300 Lygter, Viftedansen,  1 Pund Krudt, Hr. Zangenberg ved Sydpolen, Hvad Direktør Andersen ikke burde tillade og Noget, han derimod gjerne ser”

Det bedste vi har set

Voldemort er overalt

Voldemort er overalt

Forfatteren J.K. Rowling har sluppet et sort-hvidt verdensbillede løs blandt en hel generation. De gode mod de onde. Overalt. Millenials-generationen, der blev født fra midten af 1980’erne og frem til begyndelsen af 2000’erne, er vokset op med Harry Potter-universet, og ser nu ifølge Lara Prendergast – som har skrevet et tankevækkende essay i The Spectator – alt og alle gennem den magiske og voldsomt karikerede Hogwarts-prisme. Fantasien bliver overført direkte til virkeligheden, og i dag ser de unge Potter-fans således ægte udgaver af den onde Lord Voldemort rumstere overalt, fra Donald Trump over Nigel Farage og Marine Le Pen til Vladimir Putin og Viktor Orbán. Og de følger altid ‘de gode’, personificeret i forfatteren J.K. Rowling selv. Som én ung brite skriver: ”Vote in sync with Rowling to keep the monsters once again at bay”.

Milliard gange stærkere end solen

Milliard gange stærkere end solen

Intet kan stoppe videnskaben. Forskere ved University of Nebraska-Lincoln’s Extreme Light Laboratory har udviklet det hidtil stærkeste lys, som nogensinde er set på jordkloden. Den nye laser-røntgenstråle vurderes til at have en lysstyrke, som er en milliard gange stærkere end solens overflade. Ja, det lyder vanvittigt, men er altså den virkelige virkelighed – inde i laboratoriet. Det nye lys ventes at kunne bruges til at optage tredimensionelle billeder helt ned i nano-skala, som så i anden omgang ventes at kunne bruges til at diagnosticere tumorer og mikroskopiske frakturer. Fantastisk!

Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg har fredag den 23. juni 2017 kaldt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i åbent samråd om beslutningen undtagelsesfrit at adskille ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år. Det er andet samråd om samme sag og det første samråd 1. juni varede hele fem timer.

Borgerlige ord om Støjberg

Borgerlige ord om Støjberg

Stort set ingen i den borgerlige blok tør åbent kritisere de ulovligheder, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har stået i spidsen for. Regeringen har bevidst brudt ét af retsstatens mest basale principper – et liberalborgerligt princip, vel at mærke – om individuelle retsgarantier. Men fritænkerne findes, heldigvis. Hør Føljetons Lars Trier Mogensens interviews med bl.a. tidligere indenrigsminister og medlem af Folketinget for Venstre, Britta Schall Holberg, tidligere medlem af Folketinget for Venstre Eyvind Vesselbo, Venstres tidligere politiske ordfører Jens Rohde, nu radikalt medlem af EU-parlamentet og tidligere konservativ justitsminister Lars Barfoed, i denne podcast fra Radio24syv. De fire borgerlige politikere er mildest talt ikke imponerede af Inger Støjbergs ulovlige forvaltning.

Hverdagen blandt IS-krigerne

Hverdagen blandt IS-krigerne

Tre unge jihadist-krigere fra Daesh, også kendt som ‘Islamisk Stat’, lå dræbt ved bredden af Tigris-floden i Irak, og havde efterladt sig personlige egendele, notesbøger, fotografier og diverse dokumenter. Britiske BBC har nu stykket disse små hverdagsagtige vidnesbyrd sammen til en større og dybt fascinerende web-dokumentar, som skildrer de unge, hellige krigeres sælsomme liv. Slutspillet om de byer, hvor Daesh midlertidigt fik kontrol, men nu er på retræte, er blodigt, brutalt og rædselsfuldt.

Alle Trumps løgne

Alle Trumps løgne

Har du mistet overblikket over, hvad USA’s præsident Donald Trump udspyr af løgne og halve sandheder? Så kommer New York Times heldigvis til undsætning her med en detaljeret og fuldkommen oversigt over alt, hvad ‘The Donald’ har sagt af usandheder, fra han blev indsat i januar og frem til nu. Hver eneste dag fra 21. januar og frem til 1. marts lykkedes det for verdens mægtigste mand at sige mindst én løgn, og flere dage flere. Pressen i USA er i sandhed blevet den egentlige opposition, med New York Times i spidsen.

Et sidste ord

Dagen er allerede blevet tre minutter kortere siden Sankt Hans, men heldigvis kan der være magisk spil i de lange skygger. Se de mærkelige mønstre.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12