28. August 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Ingenting i Vendsyssel

Forleden skrev vi på denne plads lidt om Føljetons forhold til nyheder – det vil sige begivenheder af en vis væsentlighed, der finder sted ude omkring i verden. Men der er jo også ting, der ikke sker… hvad med dem? Er det ikke lidt synd, hvis de ikke får omtale? Her taler vi ikke om det rene ingenting, men om ting, der på […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

2

Opgørelse afslører omfattende kriminalitet ved den dansk-tyske grænse. En ny opgørelse fra Rigspolitiet viser, at flere hundrede mennesker i perioden fra 4. januar 2016 til 6. august i år er blevet grebet i at forsøge at smugle flygtninge og migranter over den dansk-tyske grænse. Der er blevet afvist 4.323 personer ved grænsen, og store summer af våben og narko, der havde kurs mod det illegale marked i bl.a. Danmark, er blevet beslaglagt.

4

Indien og Kina trækker soldater tilbage fra grænsekonfrontation. Kinesiske og indiske soldater har kæmpet mod hinanden i mere end to måneder i Doklam, en omdiskuteret bjergregion langs den kinesisk-indiske grænse, men nu er landene blevet enige om at trække deres soldater tilbage. Den nuværende konfrontation, der begyndte i juni, da indiske tropper flyttede ind for at stoppe Kina i at bygge en vej i Doklam, har været den værste i årtier.

Nyhedsanalysen

Landbruget har brug for nye ideer

De er derude på marken. Synlige for alle, men alligevel ukendte for de fleste. Hvis du bor på landet, ser du dem i en traktor. Hvis du bor i byen, ser du dem i medierne. Landmænd er udskældte, og de er i problemer på både klima- og økonomifronten. Men mange af dem er også mand eller kvinde for at rette op på skandalerne og tænke nye tanker, der kan få landbruget ud af krisen. Føljeton sætter fokus på innovativt landbrug, og vi forsøger at forstå, hvad der kan hjælpe det ældgamle erhverv op at stå igen.

Foto: Scanpix

Af Amalie Schroll Munk
Landbruget er i krise. I knæ, om man vil. Fra engang at have været landets mest dominerende erhverv, er landbruget nu i massiv milliardgæld og skyld i en femtedel af Danmarks klimabelastning. Der er en stribe udfordringer, som man har sloges med i årevis. Vandmiljø, fiskedød, landbrugspakke og kvælstofudledning er bare nogle af problemerne, der er […]
Læs mere

Kulturudvalget

Glorværdige Absalon

For nogle er det at tro en facitliste eller en bindende kontrakt. For andre er det en nysgerrig og søgende vandring i tilværelsens største spørgsmål. I denne tekst trækker Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, tråde fra Absalon til troens betydning for det senmoderne menneske. I samarbejde med Golden Days, som starter i den kommende weekend, bringer vi i disse dage ti små essays om de ti gyldne københavnere, som festivalen tager afsæt i.

Foto: Scanpix

Wow, onkel Joe!

Wow, onkel Joe!

Den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden er hele USA’s onkel. Men hvad er det egentlig, en rigtig onkel skal kunne? Han skal være alt for nærgående til familiefesterne, han skal altid være der for dig, og så skal han give dig et par alvorsord med på vejen, når der virkelig er brug for det. Det synes onkel Joe, at der er nu. I denne artikel revser Joe Biden i hårde vendinger den nuværende amerikanske præsident for at sende USA tilbage til før borgerrettighedskampen. ”USA gennemlever en kamp for nationens sjæl,” skriver han. Wow, onkel Joe!

Foto: Scanpix

Jihadister græder også

Jihadister græder også

Når man ser billeder fra det krigshærgede Syrien, hvor IS-krigere terroriserer og myrder, er det svært at tænke dem som andet end følelseskolde voldsmaskiner. Alligevel har en af de irakiske IS-ledere to tilnavne: ‘Slagtersheiken’ og ‘den der græder meget’. Ifølge den norske jihadforsker Thomas Hegghammer bliver vi nødt til at udvide vores forståelse af jihad, hvis vi vil vide, hvad det er for en fjende, vi står overfor. I en ny bog forklarer Hegghammer, hvordan jihadisme ikke bare handler om militær og krig, men i lige så høj grad om følelser og kultur. Det er denne kompleksitet, som gør, at jihadismen er så vanskelig at komme til livs.

Foto: Scanpix

Computerspil er big business

Computerspil er big business

Her på redaktionen kan det godt ske, at vi lige tager en pause fra dagens arbejde for at spille lidt på mobilen. Det er selvfølgelig ikke noget, vi gør, fordi vi selv har lyst. Overhovedet ikke. Kunne aldrig falde os ind! Vi ofrer os og gør det for at støtte dansk eksport. Computerspil, og især mobilspil, kan nemlig vise sig at være Danmarks helt store oversete eksportvare. Spilindustrien tjener i dag mere end film- og musikbranchen tilsammen, og Danmark er rigtig godt med. Så husk lige at tage en pause i din hverdag og spil et spil på mobilen. For nationaløkonomiens skyld, ikke?

Når man er rigere, end det nogensinde kan beskrives

Når man er rigere, end det nogensinde kan beskrives 

Idealister vil sige, at rigdom ikke kan gøres op i penge. Det kan der måske være noget om, selv om tyngden af pengepungen nu altså i de fleste tilfælde kan være en meget god indikator for, hvor rig du er. Time Magazine har lavet en liste over de ti rigeste mennesker nogensinde, og førstepladsens indehaver, Mansa Musa, var faktisk så rig, at man ikke kunne gøre det op i penge. Og som de skriver i artiklen: ”When no one can even comprehend your wealth, that means you’re pretty darned rich.”

En orange mand i VHS-kvalitet

En orange mand i VHS-kvalitet

Inden for standupcomedy findes der en bestemt undergenre, der kaldes roast. En roast går kort sagt ud på, at en komiker på en sjov måde sviner en anden person til. I The Guardian har komikeren Frankie Boyle skrevet en klumme, der mest af alt kan karakteriseres som en roast af Donald Trump på skrift. Fx står der, at Trump selv på et HDTV ligner en gammel VHS-optagelse; at grunden til, at han holder vælgermøde i Arizona, er, at ørkenstaten er lige så orange som ham; og at hans twitterfeed er så rablende, fordi han prøver at opbygge et forsvar a la ‘sindssyg i gerningsøjeblikket’ til, når han stilles for en rigsret. Hvis du mangler inspiration til dit næste skænderi, så dyk ned i artiklens utallige sjove svinere.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12