28. maj 2018

Næste udgave 03:20:08

(ARKIV) Børnehave, knagerækker med flyverdragter, legetøj. Børn i ghettoområder skal i vuggestue, fra de er ét år. Ellers kan forældrene miste børnechecken. Det skriver Ritzau, mandag den 28. maj 2018.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Kære læser

Kan en fattig mor være en god forælder? Kan en fattig stat?

I Danmark elsker vi velfærdsstaten. Uanset om man kommer fra højre eller venstre, fra landet eller byen, overklassen eller underklassen, så elsker vi tanken om den store moderlige stat. Ok, nogle af os kan momentant have problemer med skatten, og der findes muligvis også enkelte rabiate, liberale lommer, der mener, at markedet står over staten. […]

Læs mere

Døgneren

1

Embedsmænd opfordres til at omgå offentlighedsloven. Departementschef for Økonomi- og Indenrigsministeriet Sophus Garfiel har sagt til sine medarbejdere, at hvis der er oplysninger, man ikke ønsker frem i dagens lys, så skal man tilrettelægge sit arbejde, så de ikke kommer frem. Det afslører en lydoptagelse, Politiken er kommet i besiddelse af. Ekspert kalder det en omgåelse af aktindsigtsreglerne.

2

Flertal: Etårige børn i socialt belastede områder skal tvinges i dagtilbud. Det har regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet besluttet i forbindelse med en delaftale i ghettoplanen, der skal gøre Danmark ‘ghettofri’ i 2030. Formålet med tvangen er, at børnene ”gennem leg og aktiviteter bliver introduceret til de danske traditioner, højtider, normer og værdier”.

3

Giuseppe Conte opgiver at danne regering i Italien. Den ukendte teknokrat, der af de populistiske partier Femstjernebevægelsen og Lega var udset til at blive Italiens næste premierminister, har efter uenighed med Italiens præsident opgivet at danne regering. Præsident Sergio Mattarella ville ikke godkende euro- og tysklandskritikeren Paolo Savona som ny finansminister.

4

Colombiansk præsidentvalgkamp går til anden runde. Ingen af kandidaterne fik mere end 50 pct. af stemmerne i søndagens første runde, og dermed skal vælgerne igen til urnerne. Anden runde kommer til at stå mellem den konservative Ivan Duque, der i første runde fik 39 pct. af stemmerne, og den venstreorienterede Gustavo Petro, der fik 25 pct. Duque er modstander af den fredsaftale, regeringen lavede med den revolutionære oprørshær FARC i 2016.

Nyhedsanalyse

Tiden er løbet fra det konservative Irland – og folket er løbet med

Fredag den 25. maj var en historisk dag. Irlands folk stemte ja til at afskaffe landets abortforbud, og med en valgdeltagelse højere end nogensinde fik abortkrigens ja-side end jordskredssejr. Sejren markerer, hvordan Irland er på vej ud af katolicismens konservative greb og på vej mod nye tider, hvor kvinder ikke længere er andenrangsborgere. Irlands folk er simpelthen vokset fra landets grundlæggende fundament.

TOPSHOT - Yes campaigners react as they wait for the official result of the Irish abortion referendum, at Dublin Castle in Dublin on May 26, 2018. Irish Prime Minister Leo Varadkar hailed a "quiet revolution" on Saturday as this traditionally Catholic country looked set to liberalise some of Europe's strictest abortion laws in a historic landslide referendum vote. / AFP PHOTO / Paul FAITH

Af Amalie Schroll Munk
På Parnell Street i den nordlige del af Dublins bymidte sidder en stor gruppe unge mennesker på en restaurant. Udenfor er en lun dag ved at blive til en kølig aften, og en blanding af håb, forventning og nervøsitet blæser med forårsvinden. Gruppen af unge er larmende og grinende. ”Der er et foreløbigt resultat,” råber […]
Læs mere

Det bedste vi har set

French President Emmanuel Macron (L) speaks with Mamoudou Gassama, 22, from Mali, at the presidential Elysee Palace in Paris, on May, 28, 2018. Mamoudou Gassama living illegally in France is being honored by Macron for scaling an apartment building over the weekend to save a 4-year-old child dangling from a fifth-floor balcony. / AFP PHOTO / POOL / Thibault Camus

Den maliske Spider-Man møder Macron

Den maliske Spider-Man møder Macron

Jovist, det her er i den spektakulære ende, men se lige videoen med den maliskfødte herre, der som en anden Spider-Man kravler op ad en parisisk bygning for at redde en fireårig dreng, der er faldet ud over en altan på fjerde sal. Bagefter hev præsidenten Mamoudou Gassama ind i Elyséepalæet, gav ham en medalje for hans heltemod – og fuldt statsborgerskab.

- -Forfatteren Ole Wivel fik i dag fredag tildelt Holberg-medaljen .Med hæderen fulgte en check på 30.000 kr. NORDFOTO 1994

Hvor optaget var Ole Wivel af Hitlers Tyskland?

Hvor optaget var Ole Wivel af Hitlers Tyskland?

Som ung mand under besættelsen var digteren og forlagsdirektøren Ole Wivel fascineret af pan-germanske ideer og nazi-Tysklands krigshandlinger. Sin ”ungdommelige vildfarelse”, som han kaldte det, gik han lidt stille med gennem livet, indtil fortiden indhentede ham, og oplysningerne kom til offentlighedens kendskab, da han var godt oppe i årene. Efter Wivels død gav hans familie litteraturforskeren Per Øhrgaard adgang til hans private arkiv, og nu foreligger der altså en bog, som anmelder Arne Hardis i Weekendavisen kalder ”af apologetisk beskaffenhed”. Øhrgaard selv siger, at han ikke mener, at han forsvarer nogen – ”jeg etablerer blot en kontekst”. Information har set nærmere på sagen i dagens avis.

HABERMAS I ÅRHUS.: Den berømte 78-årige tyske filosof og sociolog Jürgen Habermas deltog onsdag d. 14. maj 2008 i en international konference om religionens nye rolle i det offentlige rum. Konferencen fandt sted på det Teologiske Fakultet på Århus Universitet. Her talte han for fulde og udsolgte huse om religion og den stigende indflydelse som religiøse traditioner og trossamfund får både herhjemme og i et globalt perspektiv. Her ankommer han til foredraget.

”For guds skyld, skån os for filosoffer i regeringer”

For guds skyld, skån os for filosoffer i regeringer”

El País har et stort interview (på engelsk) med den herlige 88-årige tyske filosof og sociolog Jürgen Habermas. Spørgsmål: ”Kant + Hegel + Oplysningstiden + desillusioneret marxisme = Habermas. Er det korrekt?” Habermas’ svar: ”Hvis man skal udtrykke det telegrafisk, så ja, dog ikke uden en knivspids af Adornos negative dialektik.

+ Som en lille ekstra service har vi gravet endnu et interview frem med Habermas. Det er fra 2015 og også meget langt, men en fin introduktion til hans blik på filosofi. Så er resten af mandagens vågne timer vist besat.

Sylvia Plaths magiske spejl

Sylvia Plaths magiske spejl

Los Angeles Review of Books bringer et essay om en universitetsopgave om Dostojevskij, som den amerikanske digter Sylvia Plath (1932-63) skrev i 1954. Vi linker til det her, fordi forfatteren Joyce Carol Oates skriver på Twitter, at essayet har givet hende lyst til at genlæse Plaths Glasklokken ”efter mange år”. Det er da en anbefaling, der vil noget.

Sommer 2000. Tørklæde fra Versace kan bruges som top eller bh sammen med hør-jeans fra Imitz.

Grænsen for tilråb og -nærmelser på gadeplan

Grænsen for tilråb og -nærmelser på gadeplan

Hvordan er det nu, det er – må man råbe efter kvinder på gaden? Må man kommentere deres udseende og rose deres tøjvalg? Det er jo så helvedes varmt. Nej, det må man ikke. Washington Posts digitale femi-avis The Lily tegner reglerne op med en lille tegneserie, så alle kan være med. Spørgsmålet er, om målgruppen læser med.

Et sidste ord

Du ved det nok ikke, men du er muligvis næsehornsskruk. Test dig selv med  denne video. Ej, hvor er den sød…

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12