29. august 2018

Næste udgave 03:20:08

Missionær Mathias Muff, Indre Mission.

Kære læser

Det er ikke let at være intolerant

Indre Mission… vi kender jo den gudfrygtige gamle folkekirkelig bevægelse fra Hans Kirks stensikre gymnasiepensumklassiker Fiskerne fra 1928. Lægesønnen Kirk havde selv indremissionske slægtninge i Harboøre, og han må have studeret dem nøje på familieferierne, for han fangede ret godt det der med at have troen og frelsen som sin totale altoverskyggende ledestjerne. Hans kritikere […]

Læs mere

Døgneren

1

En ny krise lurer hos Skat: Modernisering kan koste op mod 10 milliarder kroner. I 2015 kollapsede Skats EFI-system, som inddriver skattepenge. I dag er risikoen for et nyt kollaps stadig stor, da 70 ud af 200 af Skats IT-systemer er så forældrede, at de skal udskiftes. En ekspertgruppe har vurderet, at det kan tage op mod 16 år og koste omkring 10 mia. kroner. Regeringen har afsat 600 mio. kroner i den nye finanslov til netop Skats IT-systemer.

2

Syv svenske valgkandidater har fortid i nynazistisk parti. Flere kandidater fra det svenske parti Sverigedemokraterna (SD), der opstiller til landets kommende kommunalvalg, har tidligere været aktive i det nynazistiske parti Nationalsocialistisk Front (NSF). I dag tager kandidaterne afstand fra deres fortid i partiet og understreger, at fortiden ikke har nogen betydning for deres kandidatur for Sverigedemokraterne. Der er kommunalvalg i Sverige d. 9. september.

4

Fire millioner flygtningebørn går ikke i skole. Det er en halv mio. flere end sidste år, viser en ny rapport udarbejdet af FN’s Flygtningeorganisation (UNHCR). Det skal dog ses i lyset af, at der generelt er kommet flere flygtninge på verdensplan de seneste år. Den primære årsag til stigningen skal ifølge UNHCR findes i, at ni ud af ti flygtninge opholder sig i udviklingslande, hvor skolesystemet i forvejen er under stort pres.

Nyhedsanalysen

Macron er ved at miste kontrollen

Mens han i sit hjemland bliver mere og mere upopulær, modtages Emmanuel Macron i Danmark med pomp og pragt. Alligevel synes hans image som Europas redningsmand at være ved at krakelere. Han selv vil helst tale om Europa, men alle andre vil hellere høre om nationale problemer. Han kalder sig klimaforkæmper, men hans miljøminister går af med smertelig kritik. Han opildner de unge til europæisk kamp, men de synes snart, at han skal stoppe med at tale og i stedet forsøge at handle. Føljeton var med til Macrons statsbesøg i Danmark.

Emmanuel Macron hilser på statsminister Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriet i forbindelse med, at den franske præsident er på officielt statsbesøg i København, tirsdag den 28. august 2018.. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Af Andreas T. Kønig
Det er hverken Élyséepalæet eller Versailles-slottet, men det ligner et hæderligt forsøg. De store lysekroner, der ikke er helt kraftige nok til at kæmpe mod de manglende vinduer, lægger et dunkelt skær over den store trappeopgang og får det røde marmor på væggene til at funkle i fotografernes kameralinser. Sammen med den store guldbeklædte drikkefontæne, der […]
Læs mere

Det bedste vi har set

FILE PHOTO: An employee of German car manufacturer Mercedes Benz installs the brand's characteristic star on a Mercedes S-Class (S-Klasse) at a production line at the Mercedes Benz factory in Sindelfingen, Germany, January 24, 2018. REUTERS/Ralph Orlowski/File Photo

Tyskland økonomi tørster efter udenlandsk arbejdskraft

Mens tyske politikere arbejder på at stramme landets flygtninge- og indvandrerlovgivningen, skriger det tyske arbejdsmarked på faglært arbejdskraft. Økonomer advarer om, at hvis der ikke rykkes på problemet, så kan det få store konsekvenser for tysk økonomi. Som svar arbejder kansler Angela Merkels regering på en politisk omstridt løsning: at gøre det muligt at ansætte flere udenlandske arbejdere fra lande uden for EU. Syret og selvmodsigende? I den grad. Financial Times har en god analyse (følg linket, og tryk på øverste resultat).

FILE PHOTO: Ethiopia's Prime Minister Abiy Ahmed addresses his country's diaspora, the largest outside Ethiopia, calling on them to return, invest and support their native land with the theme "Break The Wall Build The Bridge", in Washington, U.S., July 28, 2018. REUTERS/Mike Theiler/File Photo

Intet er så godt, at det ikke er skidt for noget

Det afrikanske land Etiopien har i årtier været revet itu af diktatur og stammekrig. Indtil februar 2018 havde det ledende parti, Etiopisk Folkefront For Revolutionært Demokrati (EPRDF), styret landet med et jerngreb. Men så skete der noget, som aldrig sker i Afrika: Premiereministeren sagde sit job op. Der blev valgt en ny premiereminister, Abiy Ahmed, som stammer fra Oromo, et af de undertrykte områder, og han har brugt sin tid som leder af Etiopien flittigt. Faktisk er han den mest aktive diplomat i Afrika lige nu, og han har stoppet landets krig med Eritrea, åbnet landet op for investorer og lempet censurreglerne drastisk. Den nye lederstil har givet Abiy et etiopisk følge verden over, der grænser til en personlighedskult. Op mod fire mio. tilskuere så ham tale i hovedstaden Addis Ababa, og han er rejst til flere amerikanske storbyer for at invitere de omkring 251.000 eksiletiopere, der bor i USA, hjem igen. Når han møder op i byer som Washington og Minneapolis fylder han hele stadion, og folk græder i ekstase, når han hilser på deres hjemsprog. Men han er begyndt at udelukke den frie presse fra alle sine begivenheder, og imens mange er betaget af Abiys reformistiske lederstil, er andre bange for, hvad den hurtigtvoksende personlighedskult ser gennem fingre med.

+ I går aftes blev den forhenværende præsident for den etiopiske Somali region anholdt for at opildne til voldsomme raceoptøjer.

Dagens kortfilmanbefaling

I anledning af ugens kortfilmfestival i Odense (OFF), anbefaler vi i denne uge dagligt en kortfilm tilgængelig på nettet. Vi bliver i det dystre tema fra i går og anbefaler i dag Daimi (2012) instrueret af Marie Grahtø Sørensen. Daimi er overladt til sig selv og hendes eneste selskab er grisen Gris og et sølle, blinkende juletræ. Når hun kalder på sin mor, svarer hun ikke. Filmen er ikke for sarte sjæle, men den sætter sig fast, og det plejer at være et godt tegn, når film gør det. Kortfilmen varer 19 minutter, og du kan se den lige her.

Askebæger fyldt med cigaretskodder i Aalborg, 24. august 2018.

Tobaksfirmaer kaster røgslør over deres markedsføring

Det har i mange lande længe været forbudt at reklamere for cigaretter til unge. Og samtidig har mange af de største tobaksvirksomheder påbegyndt charmestunts, hvor de eksempelvis annoncerer, at de vil gøre deres tobak sundere eller arbejde for en røgfri fremtid. Men på trods af alt det sker der samtidig noget helt andet på sociale medier såsom Instagram, skriver New York Times: Her bliver influencers, der særligt er populære blandt unge, betalt for at gøre slet skjult reklame for smøger. Skod.

Handout drone picture taken in 2017 released by the Brazilian government body FUNAI (National Indian Foundation) on August 23, 2018, showing a thatched hut in the indigenous territory Vale do Javari in the Brazilian Amazon forest in the State of Amazonas, near the border with Peru. - Video and still images released by FUNAI taken in 2017 and 2018 show members of an isolated tribe walking through a clear in the jungle, canoes, axes and a thatched hut. (Photo by Adam MOL / National Indian Foundation / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FUNAI / ADAM MOL" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Isolerede stammer findes stadig

Et filmhold kørte på motorcykel og sejlede 177 kilometer og gik bagefter 120 kilometer gennem amazoneregnskov for at finde det uspolerede stammefolk. Med politiopbakning begav de sig ud i et fredet område af amazonen, og undervejs løb de også ind i flere krybskytter og folk, der dyrkede ulovligt landbrug. Men de kom uskadt igennem den tætte regnskov, og lykkedes til sidst med en drone at fange smukke billeder af stammefolket i en lille ryddet enklave midt i skoven. Men ikke alle formår at have samme held med sig, når de besøger isolerede stammer. På øen Sentineli i Andamanerne ude for Burma bor en stamme, der er notorisk kendt for at angribe alt og alle, der nærmer sig deres hjem. De dræbte en indisk flugtfange i 1974. De angreb en redningshelikopter, der ville undersøge skaderne på øens beboere efter et jordskælv i 2004. Og så sent som i 2006 dræbte de to fiskere der ude af kontrol var drevet ind i deres territorie.

+ Turistselskaber er begyndt at arrangere ture til øen og reklamere med, at de lokale er ”primitive” og ”elsker at blive skæve af forskellige ting, specielt tobak”, hvilket har medført stor kritik fra aktivistgrupper.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12