30. januar 2018

Næste udgave 03:20:08

Taoiseach (Prime Minister) of Ireland Leo Varadkar speaks at a news conference announcing that the Irish Government will hold a referendum on liberalising abortion laws at the end of May, in Dublin, Ireland, January 29, 2018. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Kære læser

Endelig siger irerne stop

Ingen omstændigheder omkring en abort er særlig muntre. Det gælder både for den ufrivillige spontane abort og den overlagte, provokerede abort. Her i Føljeton bragte vi eksempelvis sidste år en artikelserie om de psykiske efterdønninger, som kvinder kan blive ramt af efter at have fået foretaget en abort inden 12. uge. Midt i 00’erne fik […]

Læs mere

Døgneren

1

Ryanair underskriver fagforeningsaftale for første gang. Lavprisflyselskabet er sammen med dets 600 ansatte piloter blevet enige om en aftale, der anerkender Balpa som fagforening for alle firmaets ansatte i Storbritannien. I mange år har Ryanair haft et blakket ry, hvad angår deres ansattes arbejdsforhold, og Balpa kalder derfor aftalen historisk.

2

Ny undersøgelse beviser Syriens brug af kemiske våben. Det er første gang, at videnskabelige undersøgelser direkte kobler den syriske regerings store kemiske våbenlager sammen med nogle af de angreb, der er sket under borgerkrigen i Syrien. Det gælder blandt andet et stort angreb i august 2013, hvor flere hundrede civile døde, efter at nervegassen sarin var blevet spredt over et boligområde i Damaskus. Flere vestlige regeringer har beskyldt Assads regering for at stå bag angrebene, men det er altså først nu, at undersøgelser har slået det fast.

3

Morten Hesseldahl bliver ny direktør i Gyldendal. Dermed forlader han sit nuværende job som teaterchef på Det Kongelige Teater. Hos Gyldendal erstatter han Stig Andersen, der har været forlagets direktør siden 1999, men nu går på pension. I en pressemeddelelse skriver Hesseldahl, at han er ”glad for denne enestående lejlighed”, og at ”litteratur, læsning, sprog er altafgørende for udviklingen af vores samfund og for samværet mellem mennesker.”

5

Norge vil have, at Danmark forærer dem kongshornet i gave. Hornet, der tilhørte Håkon 6., er et af de eneste tilbageværende fysiske minder om det norske kongehus, og derfor er det noget helt specielt for Norge, mener den norske  forfatter Asle Toje, der er forskningsdirektør ved Det Norske Nobelinstitut. Han foreslår, at kongshornet skal hjem, hvor det hører til, og hans forslag støttes af politikere såvel som privatpersoner. På Nationalmuseet i København, hvor hornet opbevares lige nu, er man lidt mere tøvende overfor forslaget.

Analyse

Bestikkelse? Løkke er ramt af ‘Clinton’-sygen

Lars Løkke Rasmussens sympatiske og hæderlige projekt med Løkkefonden – der hjælper sårbare drenge på kanten – er ved at ved blive kompromitteret og kæntre i den bredere offentlighed, fordi statsministeren har svært ved at trække en klar grænse mellem sin rolle som på den ene side magtmenneske og på den anden side privatperson. Ligesom tilfældet var for Hillary Clinton.

PRESSEMØDE - VENSTRE SOMMERGRUPPEMØDE.: Statsminister Lars Løkke Rasmussen var fredag morgen auktionarius på Hanstholm Fiskeriauktion. Her sælger han et parti fisk.

Af Lars Trier Mogensen
Under valgkampen i USA kæmpede Hillary Clinton imod mange spøgelser og falske beskyldninger. Men én gennemgående anklage lod sig ikke gendrive: Anklagerne om, at hun som udenrigsminister havde optrådt upassende og havde medvirket ved suspekte arrangementer for at indsamle penge til sin private ‘Clinton Foundation’. Anklagerne var nemlig ubestrideligt rigtige. Mest spektakulært havde Hillary Clinton […]
Læs mere

Det bedste vi har set

En forsmag på den første danske Netflix-serie

En forsmag på den første danske Netflix-serie

I sommer blev det annonceret, at produktionen af den første danske originale Netflix-serie var i gang. Nu er traileren ude, og den ser faktisk ganske god ud. Plottet i The Rain tager udgangspunkt i en biologisk katastrofe, hvor en virus har udslettet det meste af den skandinaviske befolkning. Seeren følger et ungt søskendepar, der sammen med en gruppe øvrige overlevende forsøger at navigere i kaosset og den post-apokalytiske verden. Serien er blandt andre skabt af manuskriptforfatteren Jannik Tai Mosholt, som også var med på Borgen, Rita og Bedrag. Den relativt actionpackede trailer giver os associationer til gigasuccessen Stranger Things.  Vi krydser fingre.

Et kort over Syriens kunstnere og deres flugt

Et kort over Syriens kunstnere og deres flugt

Det her projekt er temmelig omfattende og veludført. Den amerikanske journalist Eliza Griswold har gennem længere tid kreeret et kort, der fortæller hvor Syriens kunstnere befinder sig. Med hjælp fra to forskere har hun indsamlet navne og informationer på musikere og kunstnere, der sammen med flere millioner syrere er flygtet fra Assads regime. Kortet er blevet til via research på Facebook, Vimeo og YouTube og sidenhen interviews via Skype, Messenger og WhatsApp.

Den lysende, nuttede, lille blæksprutte – som forsvandt!

Den lysende, nuttede, lille blæksprutte – som forsvandt!

The Atlantic har her et biologisk videoeventyr om den lille hawaiianske bobtail-blæksprutte. Den er ikke større end en valnød, og af en blæksprutte at være er den virkelig smuk. Alle havets dyr finder den ualmindeligt appetitlig, og derfor er den nødt til at kunne nogle tricks for at overleve i havets dyb. Ud over de sædvanlige blæksprutte-tricks (spy blæk, ændre farve og grave sig ned i sandet) kan bobtail-blæksprutten ét trick, der vinder over de andre – den kan lyse så kraftigt, at den forsvinder. Det skyldes en bakterie, der lever i symbiose med blæksprutten, og derfor beskytter det lille dyr mod fare. Fascinerende!

Tennis - Australian Open - Melbourne, Australia, January 28, 2018. Caroline Wozniacki of Denmark sprays sparkling wine beside the women's singles trophy during the winner's photoshoot at the Botanical Gardens in Melbourne, Australia. REUTERS/Thomas Peter

Wozniackis karriere i fire akter

Wozniackis karriere i fire akter

I weekenden vandt Caroline Wozniacki en smuk og yderst imponerende Grand Slam-titel. Det har vi slet ikke fået nævnt, og det er egentlig en skam. Journalist Anders Haahr Rasmussen (der, med egne ord, ”skriver mest om krop og køn – og af og til om tennis”) har her lavet en slags tidslinje over den unge tennisspillers liv og karriere udfoldet som et skuespil i fire akter.

RB Plus (arkivfoto). Syriens præsident mangler soldater. Regimet i Syrien mangler soldater og mister stadigt mere terræn, mens Islamisk Stat måske står stærkere, end mange tror.Se RB 26/7 2015 15.51. -Arkiv- SE RB PLUS Radikal gruppe udråber islamistisk kalifat BV.: A member loyal to the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) waves an ISIL flag in Raqqa June 29, 2014. The offshoot of al Qaeda which has captured swathes of territory in Iraq and Syria has declared itself an Islamic "Caliphate" and called on factions worldwide to pledge their allegiance, a statement posted on jihadist websites said on Sunday. The group, previously known as the Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL), also known as ISIS, has renamed itself "Islamic State" and proclaimed its leader Abu Bakr al-Baghadi as "Caliph" - the head of the state, the statement said. REUTERS/Stringer (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Hvordan ISIS blev skabt af USA

Hvordan ISIS blev skabt af USA

I det her afsnit af en analyseserie fra The Intercept argumenterer den britiske journalist Medhi Hasan for, at USA med George W. Bush ved roret selv har skabt den gruppe, som amerikanerne anser som både deres egen og Mellemøstens største trussel. Med flere amerikanske eksperter i ryggen slår han fast, at ”ISIS unægteligt ikke ville eksistere, hvis amerikanerne ikke havde invaderet Irak”.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12