31. januar 2017

Næste udgave 03:20:08

Justitsminister Søren Pind, der vil slå markant hårdere ned på voldsmænd.

Kære læser

Bestået til reeksamen

Fortrydelse er et sikkert tegn på visdom, og fem af de såkaldt ‘ansvarlige’ partier i Folketinget er derfor netop rykket et lille trin op og fremad i livets skole. Beslutningen om at droppe det hårde uddannelsesloft, som ellers ville have forhindret unge og ældre i at supplere deres første uddannelse med en ny uddannelse, er […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Trump fyrer sin fungerende udenrigsminister, fordi hun nægter at forsvare indrejseforbuddet. Demokraten Sally Yates blev udpeget som justitsminister af Obama og skulle efter planen være blevet på posten, indtil Trumps kandidat, Jeff Sessions, er blevet endeligt godkendt til embedet. Men Sally Yates er nu blevet fyret på gråt papir med ordene: ”Sally Yates har forrådt Justitsministeriet ved at nægte at håndhæve ordren, som er givet for at beskytte borgerne i USA.” Sådan skriver Det Hvide Hus.

2

Mælkevejen bliver ”skubbet” gennem verdensrummet af en kosmisk død zone. Forskere har længe vidst, at vores galakse bliver trukket gennem rummet af gravitationskraften fra den største observerbare masse i universet, Shapely Supercluster, som er en enorm samling af galakser. Men nu har forskere påvist, at Mælkevejen også bliver skubbet gennem rummet af en kosmisk død zone, som ligger en halv milliard lysår fra jorden. Området skubber masse fra sig med en sådan kraft, at det kan være halvdelen af forklaringen på, hvorfor vores galakse slynges gennem universet med to millioner kilometer i timen.

4

Nu kan norske homoseksuelle blive viet i kirken. Fire år efter Danmark legaliserede homoseksuelle ægteskaber, er det Norges tur. Efter årelange magtkampe har den norske kirke stemt for et nyt vielsesritual, som tillader personer at samme køn at blive gift. Tillykke!

Interview

Den sommer, Thorvaldsen kun kunne knalde fire gange på en formiddag

Bertel Thorvaldsens skulpturer er gennem historien blevet opfattet som kølige og usensuelle. Men Thorvaldsens Museums arkivforskningsprojekt viser, at det er helt forkert. Den berømte skulptør var selv lidt af en frisindet frækkert, og det er hans værker også. Oliver Stilling fortsætter føljetonen om frihedshelten Thorvaldsen.

Af Oliver Stilling
‘Ureenlighed forbydes her’. Ernst Jonas Bencard, der er projektchef for Thorvaldsens Museums arkivforskningsprojekt, har taget Føljeton med om til bagsiden af den nyklassicistiske museumsbygning, som blev indviet i 1848, fire år efter Thorvaldsens død. Museet ligger klos op ad Christiansborg, og til den ene side har vi Statsministeriet, til den anden den trafikerede Vindebrogade. En […]
Læs mere

Kulturudvalget

Nye navne til en herlig Roskilde

Det ser sgu godt ud med navnene til årets Roskilde Festival, så vi bringer altså lige en lille spilleliste, som du kan muntre dig med. Det er særligt kvinderne, vi er faldet over indtil videre

 

Det bedste vi har set

U.S. President Donald Trump hands the pen to Vice President Mike Pence after signing an executive order dealing with the structure of the National Security Council, in the Oval Office at the White House in Washington, U.S. January 28, 2017. Also pictured are National Economic Council Director Gary Cohn (L) and Deputy National Security Advisor K. T. McFarland (2nd R). REUTERS/Jonathan Ernst

Pence er ikke decideret sindssyg

Sådan som Donald Trump agerer i Det Hvide Hus, er der formentlig flere og flere, som spekulerer over, hvordan man kan skille sig af med ham igen (på en human måde). Det rimeligt ærværdige tidsskrift Foreign Policy har taget emnet op, og skribenten, juraprofessor på Georgetown University Rosa Brooks, lægger ikke fingrene imellem:

”Donald Trumps første uge som præsident har gjort det helt tydeligt: Ja, han er lige så skør, som alle frygtede.” Som hun ser det, er der tre måder at få ham væk på inden 2020, og her er treeren: ”At appellere til vicepræsident Mike Pences ambitioner. Han vil da helt sikkert gerne selv være præsident en dag, ikke? Som politiker er Pence ikke ligefrem moderat – han er meget fjendtligt indstillet over for homorettigheder, han klimaskeptiker osv. – men hvor utiltalende hans politik end må være for mange amerikanere, så lader han ikke til at være decideret sindssyg.” (Det er den nye afgrænsning i amerikansk politik: ”ikke decideret sindssyg”.)

An Iranian refugee with his mouth sewed, lies on a pavement during a hunger strike outside the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) in Athens August 6, 2010. Two Iranians who set up a camp outside the UNHCR offices 10 days ago continued their hunger strike on Friday after their asylum applications had been rejected, according to George Tsarbopoulos, head of the UNHCR office in Athens. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY)

Flygtningedrenge sælger sex for 10 euro i Athen

Information har været i Athen, hvor unge asylansøgere lever side om side med hjemløse og narkomaner i byens gader og parker. Deres situation tvinger dem til at sælge sex til græske mænd for en pris på omkring 10 euro. Drengene i Athens parker er helt ned til 15 år og primært afghanere, der opholder sig illegalt i landet. Forholdene for især ikke-syriske flygtninge i Grækenland er blevet forværret siden grænselukningen i marts sidste år, så kun de færreste har råd til at blive smuglet videre ind i Europa. Op mod 62.000 flygtninge er strandet i Grækenland, og EU opfordrer medlemslandene til at genoptage Dublin-traktaten og fra marts sende asylansøgere tilbage til Grækenland. Både den græske regering og nødhjælpsorganisationer advarer mod en forværring af situationen. I reportagen fra stedet møder vi blandt andre afghanske Abas, der tidligere har solgt sex i parken.

Peter Gash, owner and manager of the Lady Elliot Island Eco Resort, snorkels with Oliver Lanyon and Lewis Marshall, Senior Rangers in the Great Barrier Reef region for the Queenlsand Parks and Wildlife Service, during an inspection of the reef's condition in an area called the 'Coral Gardens' located at Lady Elliot Island located north-east from the town of Bundaberg in Queensland, Australia, June 10, 2015. REUTERS/David Gray/File photo

Det bedste vi har set

Det bedste vi har set. For nylig måtte vi sige farvel og hvil i fred til The Great Barrier Reef. Nu har forskere fundet et nyt koralrev, hvor der ikke burde være et. I Amazonflodens munding løber et billedskønt rev 997 kilometer langs Brasiliens kyst. Se billederne, det er virkelig utroligt smukt. Det vokser i en usædvanlig blanding af havvand og ferskvand fra floden, hvilket gør revet til et unikt biologisk fænomen. Men inden længe skal vi måske også sige farvel til Amazonrevet. Olieselskaber har købt retten til at bore i området, før revet blev opdaget. Og nu starter kapløbet mellem forskere og oliebaroner om revets fremtid.

Et sidste ord

Pingvinkoncert på Antarktis

Pingviner er nogle fredselskende dyr, og der laves alt for lidt musik til lige den målgruppe. Ja, der spilles i det hele taget for få live-koncerter for pingviner. Det har bandet Dansk Fløde med komponisten Bjørn Vidø i spidsen nu rådet bod på. For nylig spillede de en koncert på Antarktis for hen ved 2.000 pingviner, og musikken var skruet sammen med sympatiske 90 BPM (beats per minute), svarende nogenlunde til dyrenes hvilepuls.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12