5. oktober 2018

Næste udgave 03:20:08

(ARKIV) Torben Ulrich Her fotograferet i forbindelse med udgivelsen af bogen om Lars Ulrich den 1. juni 2004. Lars Ulrich fylder 90 år torsdag den 4. oktober 2018. (Foto: Carl Redhead/Ritzau Scanpix)

Kære læser

Lad ikke resultatets resultathed blive en klods om benet

”Jeg går som Torben Ulrich / Efter det perfekte slag.” Bandet Folkeklubben   For folk, der nørkler rundt på må og få i det stenede kulturelle bjerglandskab, har det været en lidt nederen uge. Først døde Kim Larsen i Odense efter længere tids sygdom, og så sov Charles Aznavour ind i sit hjem i Alpilles. […]

Læs mere

Døgneren

1

Danske bank-notat: ”Det er risikoen værd.” Avisen Financial Times har fået adgang til et internt notat fra Danske Banks estiske filial. Her fremgår det, at man i banken var opmærksomme på stærkt tvivlsomme handler, og at disse handler kunne skade bankens omdømme. Men eftersom handlerne var så lukrative for banken, vurderede man, at det var risikoen værd. Notatet er udateret men er sandsynligvis fra 2013. Nyheden har fået bankens aktie til at falde kraftigt.

3

USA tiltaler russiske agenter for hacking. Det drejer sig om 7 russiske GRU-agenter, der står anklaget for at have hacket topatleter, anti-dopingagentur, kemisk våben-vagthund og et atomenergiselskab. De russiske hackere skulle blandt andet have forsøgt at underminere organisationer, der afslørede det russiske statssponsorerede dopingprogram.

4

Europas drøm om et migrantsamarbejde med Egypten kritiseres af både partier og organisationer. Dansk Folkeparti kalder i Jyllands-Posten ny dansk-østrigsk migrationsvision for ”naiv”, og internationale organisationer som Humans Rights Watch advarer mod en blåstempling af Egypten, der anklages for at fratage flygtninge retten til at søge asyl og dermed returnere dem til forfølgelse i deres hjemlande. Migranter forsvinder sporløst. Det samme gør styrets politiske modstandere.

Nyhedsanalysen

En 300 år gammel boble af dekadence er brast

Hverken folkhemmet, socialdemokraterne eller moderniteten kunne prikke hul på den svenske overklasses 300 år gamle lukkede dekadenceboble. Det blev #metoo. I denne uge blev den svenske ‘kulturprofil’ tæt på det Svenske Akademi dømt til to års fængsel for voldtægt ved byretten i Stockholm. Men sagen er ikke bare en sag om en voldtægt og en smadret nobelpriskomite. Det er en historie om en lukket og aristokratisk svensk overklasse. Om en syg kultur, snobberi og magt, begær og kapital, der har levet som små tidslommer i et socialdemokratisk og ligestillet Sverige.

Af Lasse Lavrsen
I går var det den første torsdag i oktober, og det betyder normalt, at hele den litterære verdenspresse stirrer sig blinde på en lukket dobbeltdør i Det Svenske Akademis prægtige lokaler på Stortoget midt i Stockholm. Der står de med rullende kameraer og sitrer, indtil døren går op, og Akademiets siddende sekretær kommer ud og […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Women hold a protest in front of Trump Tower in New York on October 4, 2018 against Supreme Court nominee Brett Kavanaugh. - Top Republicans voiced confidence Thursday that Brett Kavanaugh will be confirmed to the US Supreme Court this weekend, as they asserted that an FBI probe had found nothing to support sex assault allegations against Donald Trump's nominee."Judge Kavanaugh should be confirmed on Saturday, " Senator Chuck Grassley of Iowa, the chairman of the Senate Judiciary Committee, told reporters. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Dommer Kavanaughs skæbnetime

I dag tager det amerikanske senat stilling til, om dommer Brett Kavanaugh skal have en plads i USA’s højesteret. Siden hans kandidatur blev godkendt af senatets retsudvalg for en uge siden, har efterretningstjenesten FBI haft en uge til at undersøge, om der er hold i flere kvinders anklager om, at han opførte sig seksuelt krænkende, da han var en stor dreng og ung mand i begyndelsen af 80’erne. Men FBI’s undersøgelser har angiveligt været mangelfulde, og nøglepersoner er ikke blevet udspurgt. Det skriver journalisterne Jane Mayer og Ronan Farrow om i The New Yorker.

Cirka 300 personer demonstrerede mod Kavanaugh i går foran Capitol Hill i Washington, DC. Blandt andre blev komikeren Amy Schumer arresteret.

I et indlæg i Wall Street Journal forsøger Brett Kavanaugh at forsvare sin spruttende, aggressive og til tider også patetiske optræden til høringen hos retsudvalget forrige torsdag. ”Jeg sagde et par ting, jeg ikke skulle have sagt,” skriver han. ”Jeg håber, at alle forstår, at jeg var der som søn, mand og far.”

Så du Matt Damons parodi på Kavanaughs optræden i Saturday Night Live?

Hvad stemmer bandemedlemmerne på?

På søndag skal brasilianerne til valg, og det ser allerede nu ud til at kunne blive en dramatisk omgang, hvor den stærkt højreorienterede og diktator-flirtende Jair Bolsonaro ligger pænt i svinget til at vinde. The Intercept er taget ud i en af Rio de Janeiros slumkvaterer for at snakke med en ofte overset vælgergruppe: Medlemmer af narkobanderne. For hvad mener de egentlig om demokratiet og det kommende valg?

Forfatteren Henrik Pontoppidan.; The Danish author Henrik Pontoppidan (1857 - 1943) posing.;

Pontoppidan er lykkeligvis blevet genoversat

På trods af at Henrik Pontoppidan vandt nobelprisen i litteratur tilbage i 1917, skulle vi helt frem til 2010, førend der kom en engelsk oversættelse af hans hovedværk Lykke-Per. Det endda under den mindre heldige titel Lucky-Per. Men nu er Lykke-Per så igen udkommet på engelsk, denne gang kaldet A Fortunate Man. Og ja, der er godt nok skrevet meget om Pontoppidan i anledning af Bille Augusts biografaktuelle filmatisering af selvsamme Lykke-Per. Men alligevel er det nu fedt at se, forfatteren bliver kærligt behandlet i New York Review of Books. Der er både sammenligninger med Tolstoj, og henvisninger til Pontoppidans forkærlighed for Nietzsche.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder åbningstale. Folketingets åbning på Christiansborg, tirsdag den 2. oktober 2018. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018)

Lars Løkkes lixtal

Tirsdag skød statsminister Lars Løkke Rasmussen folketingsåret i gang med sin åbningstale. En åbningstale, der kunne være blevet skrevet af et barn. Ej, ok, måske ikke. Men den kunne forstås af et barn. Altinget har kigget på de forskellige statsministres åbningstaler siden 1997, og de er blevet simplere og simplere for hvert år. Poul Nyrup leverede i 2000 en tale med et lixtal på 40, mens årets tale lå på sølle 30.

Casper Bach Hegstrup og Frank "Frankie" Ziyanak er værter på det populære musikprogram 'Farrock' på p6 beat. Hver mandag spiller de det bedste rock, de kender, og snakker om venskab, musik, ham fra Megadeath og det at være far.

Lytterne elsker P6 Beat

En af de ting, som muligvis er blevet begrædt mest i forbindelse med DR’s spareplaner, er lukningen af radiokanalen P6 Beat i 2020. For selvom kanalen måske ikke har haft den største lytterskare, har den alligevel sat sit præg på dansk kulturliv. Alt imens musikken på P3 blev mere og mere strømlinet, tillod P6 Beat sig at lave nørdede afstikkere til halvobskure rockbands og nye danske indie-håb. Ole Rosenstand Svidt fra musikbladet Gaffa har skrevet en fin nekrolog om, hvad det præcis var, som gjorde P6 Beat så fedt.

Vi har brug for din hjælp

(spørgskema, skal ligge i bunden af nyhedsbrevet) Føljeton Podcast har brug for din hjælp

Føljeton Podcast har brug for din hjælp

Føljeton har de seneste lørdage udsendt en podcast, der samler op på et emne eller en begivenhed fra ugen. Men det er ikke helt nemt, det der med at gå fra kun at udkomme på skrift til også at ramme lyden. Vi er ambitiøse mennesker og har derfor lavet et lille spørgeskema, som vi vil bede dig besvare. Det tager kun få minutter, og hvert svar er guld værd for os. Målet er at gøre dig til en om muligt endnu gladere Føljeton-abonnent.

Klik dig ind på spørgeskemaet her.

 

Et sidste ord

Theodor W. Adorno var en bitter filosof, der bedrev bitter filosofi. Han hadede popkultur! Han hadede jazz! Han hadede kapitalisme! Han hadede forholdsvis mange ting. Men ikke vombatter. Han var faktisk helt vild med vombatter. Det får os til at tænke: Er det overhovedet på nogen måde muligt at hade en vombat?

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12