6. oktober 2017

Næste udgave 03:20:08

RB, 24-09-2017, kl. 11.32 Kort før afgørelsen: Pape ønsker burkaforbud Regeringen skal inden begyndelsen af oktober komme med en indstilling til burkaforbud. Papes ønske er klart. (FILES) A picture taken on November 1, 2009 shows a woman under her burqa in Kabul. An influential committee of Belgian lawmakers voted on March 31, 2010 to impose a nationwide ban on wearing the Islamic burqa in public, paving the way for the first clampdown of its kind in Europe. The federal parliament's home affairs committee voted unanimously to endorse the ban on any clothes or veils that do not allow the wearer to be fully identified, including the full-face niqab and burqa. AFP PHOTO FILES / Nicolas ASFOURI

Kære læser

Maskerade i Folketinget

Her til formiddag har alle tre regeringspartier meldt ud, at de støtter Dansk Folkepartis forslag om at forbyde særlige beklædningsgenstande i det offentlige rum. Liberal Alliances formand Anders Samuelsen skriver på Facebook: ”Der kommer et maskeringsforbud i Danmark. Sådan er det.” Ja, mere frisindede var Liberal Alliance altså ikke, da det blev alvor. Både Venstre […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

Nyhedsanalysen

Uddannelsesdemo: Føljeton er i tvivl

Regeringen har bebudet yderligere nedskæringer på uddannelsesområdet, og i går samledes studerende, elever og andre solidariske typer i fem af landets byer for at sige fra. Fra! Føljeton støtter sagen, men kan ikke fortrænge vores indre revolutionsromantiker, som hvisker sagte og aggressivt: ”Radikalisér! Radikalisér for pokker, hvis I mener det.”

Foto: Magnus Hyltoft

Af Sille Kirketerp Berthelsen
Vi kunne jo begynde med et sprogligt billede. Du kender det sikkert: En frø sænkes ned i en gryde med kogende vand, og knap har dens små lækre frølår rørt vandoverfladen, før den på eget initiativ er på vej op igen. Springende i fuld fart, reddende sit eget liv. En anden frø sænkes ned i […]
Læs mere

Føljetonen

Byen, der ikke var et sted

En omfattende mobilitets- og stedsanalyse fra 2014 konkluderer, at mange turister og rejsende ikke opfatter Hirtshals som ”et sted”. I dag analyserer Føljeton analysen. Den er fin og god, og teorikapitlet (‘Det ny mobilitetsparadigme’) er i orden. Men rapporten er ubrugelig – i hvert fald i forhold til Føljetons idé om, at der skal trækkes et helt nyt segment til Hirtshals, hvis byen skal undgå at gå til grunde, nemlig de homoseksuelle. Oliver Stilling orienterer.

Det bedste vi har set

Pope Francis poses for a selfie with a woman as he visits a migrant reception centre during a pastoral visit in Bologna, on October 1, 2017. / AFP PHOTO / POOL / ALESSANDRO BIANCHI

Den narcissistiske generation der spiser de gamle

Den narcissistiske generation der spiser de gamle

Millennials, selfie-generation, generation Y. Kært curlingbarn har mange navne. I Kina hedder de ken lao zu – der betyder ‘generationen der spiser de gamle’. Det er dem, der er født efter 1980. Det er dem, der har styr på og vil det hele på den halve tid. Uddannelser, jordomrejser, overtagelse af verdensherredømmet, tjekkede fester og selfies. Masser af selfies. (Et nyt studie har estimeret, at den gennemsnitlige millenial vil tage 25.000 (!) selfies i løbet af sit liv.) I den her artikel fra Kinfolk undersøges spændet mellem selvværd og selvbesættelse. Det er vanvittigt spændende. For er der forskel på narcissisme og selvstændiggørelse?

Doctor Andy Chiou debrides a leg wound on patient Larry Kirk in Peoria, Illinois, November 26, 2013. The efforts, born of President Barack Obama's Affordable Care Act, are part of the biggest experiment yet to fix the costly and error-plagued U.S. healthcare system. The new models of care, which encourage providers to form networks to coordinate care and cut costs, involve close monitoring of the sickest patients to address budding health problems before they cause a costly trip to the emergency room or an extended hospital stay. Providers that succeed in keeping patients healthy and cutting costs are rewarded with a portion of the savings. In Peoria, a city of 116, 000 that is often seen as the archetypal middle American community, two hospital systems - OSF Healthcare and UnityPoint Health - are taking on the challenge. Picture taken November 26, 2013. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES - Tags: HEALTH POLITICS)

På en kold briks med bukserne nede om anklerne

På en kold briks med bukserne nede om anklerne

”Jeg kigger på skærmen foran mig. Med venstre hånd hvilende under hovedet og højre hånd hårdt knuget mellem lårene ligger jeg i et stabilt sideleje og betragter min egen infrastruktur: Den ser ikke ud, som jeg havde forestillet mig den. Jeg havde troet, at mine indre trafikårer ville være beskidte og fyldt med affald. Det er de ikke. De er lige så rene og tomme som gågaderne i en mellemstor, jysk provinsby.” En fortælling om døden, digtere og koryfæer. Og om en mand, der ligger på en kold briks med bukserne nede om anklerne og frygten oppe i halsen.

Foto: Scanpix

På safaritur i slummen

På safaritur i slummen

For lidt mere end en måned siden gik formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, en tur på Nørrebro i København. Efter gåturen konkluderede hun, at ”Nørrebro er tabt”. Ifølge Vermund har Nørrebro forladt det danske værdifællesskab og står tilbage som et radikaliseret og farligt byområde. På Netudgaven.dk har man sat Vermunds tur til det plagede kvarter ind i en større idehistorisk kontekst. Når rige Vermund tager ud for at kigge på de fattige i slummen, skriver hun sig nemlig ind i en historisk kontekst af folk fra overklassen, der siden 1800-tallet har nydt at tage ud og se på folk, der har det værre end dem selv. Slumming, kaldes fænomenet, og du kan læse meget mere om det lige her.

Gomore: Køre-ordning. Århus Foto: Lars Kruse, AU-Foto

Hvem spinder guld på platformsøkonomien?

Hvem spinder guld på platformsøkonomien?

Omkring 100.000 voksne danskere har inden for det seneste år tjent penge ved at leje sin bolig, bil eller noget helt tredje ud på en digital platform. Det er især unge, lavtlønnede, lavtuddannede, arbejdsløse og indvandrere, der tilbyder deres arbejdskraft på nettet. Og det er primært de højtuddannede og højtlønnede, der udlejer deres boliger og biler og tjener kassen på det. En ny videnskabelig rapport har for første gang undersøgt omfanget af den platformsøkonomiske trend, der er eksploderet de seneste år.

Foto: Jessica Sidenros

Børn i Himalaya

Børn i Himalayas bjerge 

Børn er så fede. Der er aldrig så meget pis med dem, de kan let kommunikere på tværs af sprog og kulturer. De er til stede på en anden måde end voksne. Det har en fotograf fra Berlin fanget virkelig fint i den her fotoserie fra Nepals andenstørste by, Pokhara. Hvis du ikke har besøgt byen før, burde den i øvrigt få en plads øverst på din rejse-bucketlist. Der er bjerge og boho-stemning til den store guldmedalje. Menneskerne, der bor der, er stærke som bare pokker. Mange af dem er vant til at vandre op og ned ad Himalayas bjerge, også børnene når de skal i skole. Imponerende.

Et sidste ord

Vi har folk på redaktionen, som ved rigtig meget om ugler. Og selv om det ikke er den rigtig Sir David Attenborough, som har lagt den her lille sekvens ud på Twitter, så er det en rigtig, ægte ugle. Uhyre menneskelig, må man sige.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12