6. september 2018

Næste udgave 03:20:08

John Faxe Jensen og hans gamle fodboldstøvle med hvilken han ramte bolden lige i røven i 1992 så den (altså bolden) gik i mål og Danmark blev europamestre.

Kære læser

Del af noget mindre

Ydmygelsen føles rensende. Endelig kan den danske mindreværdsfølelse fejre nye triumfer: Nederlaget til Slovakiet i går aftes på ‘kun’ 3-0 føles sjældent tappert og heroisk, hvis det står til folkeviddet. Intet er mere ærefuldt end når opofrende dilettanter taber til overmagten. Endelig kan vi iført klaphat og ostechips sidde foran fjerneren og mindes vores patetiske […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Falske nyheder i Sverige op til valget. En ud af tre nyhedsartikler relateret til det svenske valg, der bliver delt online, kommer fra sider, der bevidst forsøger at sprede misinformation. Det siger en undersøgelse fra Oxford University. De fleste af de falske nyheder er højreorienterede i deres udtryk og har fokus på emner som islam og indvandring.

2

Briterne sigter to russere for Novichok-forgiftning. Russerne Alexander Petrov og Ruslan Boshirov sigtes for mordforsøg på den tidligere russiske spion Sergei Skripal og hans datter Julia Skripal. I parlamentet sagde den britiske premierminister Theresa May, at den britiske efterretningstjeneste har konkluderet, at de to mænd arbejder for den russiske efterretningstjeneste G.R.U.

3

Regeringen vil skære 300 millioner fra vedligeholdelse af jernbane. Det vil være konsekvensen, hvis regeringens finanslovforslag bliver vedtaget. Pengene skal spares over de næste to år. Transportminister Ole Birk Olesen (LA) siger til Altinget, at ”uanset den justering af bevillingen, som er sket, er der i 2019 afsat et historisk højt beløb i Banedanmark til fornyelse af jernbanen.”

4

Homoseksuel sex er ikke længere strafbart i Indien. Det har fem dommere i den indiske højesteret torsdag morgen stadfæstet. Chefdommer Dipak Misra udtalte ved domsafsigelsen, at dette forbud er irrationelt, vilkårligt og åbenlyst forfatningsstidigt. Hidtil har en lov fra kolonitiden straffet seksuelt samkvem imellem personer af samme køn med op til 10 års fængsel. Loven beskrev homoseksuel sex som “en unaturlig fornærmelse.”

5

Briterne har fortrudt Brexit. Skulle der komme en ny folkeafstemning om, hvorvidt Storbritannien vil forblive i EU, ville i omegnen af 59 pct. stemme ‘bliv’. Det viser et studie ledet af en af Storbritanniens førende politiske analytikere. Årsagen til den nye store tilslutning til ‘remain’-siden er, at briterne i stigende grad er nervøse for, hvordan økonomien klarer sig efter et brexit.

Nyhedsanalysen

Vejene væk fra Hvidovre

For Sverigedemokraternas formand Jimmie Åkesson er den politiske utopi ikke længere væk end en togtur fra hans hjem i Skåne. Jimmie Åkesson siger nemlig, at han drømmer om et Sverige, der ligner danske Hvidovre. En rolig forstad til verden med politisk sammenhold mellem fløjene, hvor man slår hårdt ned på kriminalitet, river højhuse ned og frem for alt holder sig til en stram og direkte integrationspolitik. Vi driver rundt i forstaden og forsøger at følge med.

Af Lasse Lavrsen
(Hvis du læste med i går, kan du trykke her for at komme direkte til 2. afsnit i vores miniserie om Hvidovre og Sverige) Den svenske drøm ser ikke ud af så meget, når man sådan en tilfældig ugedag en lidt grå sensommermorgen stiger af toget på Friheden Station i Hvidovre. Det regner, og de […]
Læs mere

Det bedste vi har set

(ARKIV) President Donald Trump poses for a photograph in the Oval Office in Washington, Wednesday, April 19, 2017. En medarbejder i Det Hvide Hus skriver i New York Times anonymt, at præsident Donald Trump er så uberegnelig, at folk omkring ham aktivt modarbejder ham. Det skriver Ritzau, torsdag den 6. september 2018.. (Foto: Andrew Harnik/Ritzau Scanpix)

Vive la Trumpsistance

Vive la Trumpsistance

Det her er måske ikke den mest velskrevne eller banebrydende tekst, vi nogensinde har set. I en amerikansk kontekst indeholder den forudsigelige floskler såsom ”vores land er bittert splittet.” Men lige nu kan de ikke snakke om andet end den i USA. Som vi var inde på i går, er Watergate-journalisten Bob Woodward på vej med en ny bog om Donald Trump. I den bliver det beskrevet, at dele af staben i Det Hvide Hus jævnligt har saboteret præsidenten for at undgå katastrofetilstande. Og nu kommer så denne kronik skrevet af en anonym kilde fra Det Hvide Hus, som bekræfter, at en sådan modstandsbevægelse faktisk findes. Vildt nok – selvom det ikke kan siges, hvor højt i hierarkiet den anonyme kronikør mon er.

Og så var der den om danskeren, svenskeren og nordmanden

Og så var der den om danskeren, svenskeren og nordmanden

Som optakt til det kommende svenske valg har den norske P2-kanal samlet en nordmand, en svensker og en dansker til at diskutere flygtningekrisen i 2015, og hvilken indflydelse den har haft på forholdet mellem de tre lande. For hvis der er noget, vi her i skandinavien går i totterne på hinanden over, så er det, hvordan de andre fører flygtninge- og indvandringspolitik. Det kommer der en ganske interessant diskussion ud af, som du kan høre her eller finde på iTunes.

A man stands behind piles of lemons and grapefruits at a supermarket in Buenos Aires, Argentina August 31, 2018. REUTERS/Marcos Brindicci

Siciliens bitre baggrund

Siciliens bitre baggrund

Tilbage i 1790’erne begyndte helbredskommissærer fra den britiske flåde at anbefale, at alle sømænd jævnligt fik citronsaft til bekæmpelse af skørbug. Den anbefaling satte gang i lidt af et boom i citronindustrien. De store vindere blev citrondyrkere på Sicilien, for den italienske ø havde særdeles gunstige forhold til at dyrke den sure frugt. Faktisk blev efterspørgslen så stor, at dyrkerne satte vagter ved citronlundene. Hvor kom de vagter fra? Mafiaen, selvfølgelig. Ja, det er i høj grad på grund af Siciliens citroner, at mafiaen overhovedet findes, skriver den svenske professor i økonomi Ola Olsson i dette essay.

Pedro Tangoa, a shaman, performs a ritual treatment for the photographer after drinking a beverage containing ayahuasca in Lima April 23, 2007. A powerful hallucinogenic vine, long revered by Amazon Indians as a tool for peering deep into the psyche, is drawing interest from urban Peruvians and enticing foreign visitors to Peru. Known as the "vine of souls" in the Quechua language of the ancient Inca empire, ayahuasca contains dimethyltryptamine (DMT), a chemical resembling the structure of psilocybin in psychedelic mushrooms. To match feature PERU-AYAHUASCA/ REUTERS/Enrique Castro-Mendivil (PERU)

Skulle det være en nærdødsoplevelse?

Skulle det være en nærdødsoplevelse?

På det prestigiøse Imperial College i London arbejder en gruppe forskere indædt på at finde ud af, hvad der egentlig er med det der lys for enden af tunnelen. Derfor har de skævet til det hallucinogene stof dimethyltryptamin, der også er kendt som DMT. I en række forsøg har forskerne givet stoffet til 13 frivillige testpersoner og sammenlignet deres trip med beskrivelser af nærdødsoplevelser. Det er der kommet lidt af et gennembrud ud af, for det viser sig, at DMT er i stand til at imitere de mere fatale oplevelser på ret overbevisende vis. Newsweek har snakket med en af de frivillige om, hvordan det føles.

Nazi defendants (L-R front row) Hermann Göring, Rudolf Hess, Joachim von Ribbentrop and Wilhelm Keitel sit in the dock of their war crimes trial at Nuremberg circa 1945-1946. The world's media, international officials, lawyers and human rights activists converged in The Hague on February 11, 2002 on the eve of Slobodan Milosevic's historic war crimes trial. The former Yugoslav leader, accused of masterminding ethnic cleansing in the Balkans in the 1990s, faces the biggest European war crimes trial since Hitler's henchmen were tried at Nuremberg after World War Two. REUTERS/HO/National Archives

Niklas Franks far var et beskidt nazisvin

Niklas Franks far var et beskidt nazisvin

Faderopgøret er et klassisk motiv i litteraturen. Tænk bare på moderne eksempler som Jens Blendstrups Gud taler ud eller Karl Ove Knausgårds Min kamp. Men det faderopgør, Deutsche Welle her bringer som video, topper alligevel de fleste. Niklas Franks far hed Hans men var måske bedre kendt som ‘Polens slagter’. Han var som højtstående medlem i nazistpartiet medskyldig i adskillige millioner menneskers død og blev dømt til hængning som krigsforbryder ved Nürnbergprocessen i 1946. Det er Niklas overordentligt glad for. Han kalder sin far et beskidt svin og tegnede som 15-årig adskillige makabre tegninger af sine fantasier om faderens tortur. Stærke sager.

Et sidste ord

Vi kender hverken tid eller sted for dette korte grynede videoklip, men som ham, der har delt det på Twitter, skriver: ”Brudens begejstring, dog.” Kan ses igen og igen.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12