Bare i den tunesiske hovedstad Tunis estimeres det, at mindre end to tredjedele af byens skrald bliver hentet. Generelt fylder skraldet så meget i Tunesien, også politisk, at den daværende premierminister Elyes Fakhfakh måtte gå af tilbage i 2020 som følge af korruptionsanklager – relateret til affaldsindustrien. Samme år blev landets miljøminister fyret og arresteret, da det kom frem, at han havde importeret italiensk affald ind i landet og forsøgt at holde det hemmeligt.
Problemet er nationalt, men i den lille østlige kystby Agareb er det også personligt. I 2008 valgte man her at placere en gigantisk skraldeplads i El Gonna-nationalparken klos op ad byen. Siden da har både indbyggere og aktivister forsøget at råbe regeringen op omkring de sundhedsskadelige konsekvenser, men uden held. I 2021 kulminerede skraldet i voldsomme massedemonstrationer, og skraldepladsen blev lukket.
Denne sommer er 38 miljøaktivister fra Agareb så blevet idømt samlet 118 års fængsel for at have deltaget i de demonstrationer. Dommene lyder på bagvaskelse, forstyrrelse af arbejde og fysisk og psykisk vold. Samtlige demonstranter har nu appelleret deres domme, skriver Al Jazeera mandag.
Skrald kunne man også kalde det rustne krigsskib fra anden verdenskrig, som ligger ved en lillebitteø i det Sydkinesiske Hav kaldet Ayungin. Begge dele tilhører Filippinerne – i hvert fald hvis man spørger dem. Siden 1999 har filippinsk militær været til stede på atolen som reaktion på Kinas forsøg på at generobre Mischief-revet.
Den filippinske regering har beskyldt kineserne for at blokere for forsyningsfartøjer til de øboende soldater, og i weekenden er konflikten mellem ønationen og stormagten spidset til, da den kinesiske kystvagt har brugt vandkanoner mod et filippinsk skib. Kina har siden udtalt, at “angrebet” var en advarsel, og at man har udvist “rationel tilbageholdenhed”.
Kinas præsident Xi Jinping er i det hele taget i gang med at rydde op. I en tale forud for 96 års-jubilæet for Folkets Befrielseshær d. 1. august understregede præsidenten, at det kinesiske militær skal få fingeren ud og “moderniseres”. Det sker som led i en større reform af militæret.
I oprydningen er to højtstående chefer i raketstyrken afskediget og erstattet med to outsidere uden erfaring inden for atomkraft – et ret afgørende ressortområde, som raketstyrken er ansvarlig for. Omrokeringen tænkes at skyldes loyalitetsproblemer og spås at være en kæp i hjulet for Xi Jinping.