8. februar

Næste udgave 03:20:08

ARKIVFOTO af dankort- - Se RB 26/10 2016 08.45. Nets anbefaler en række danske banker at spærre 100.000 danske betalingskort. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse. Spærringen sker præventivt. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2016)

Kære læser

Nettet strammer til

Konkurrence er ingen naturlov. Tværtimod er der overalt i verden en brutal tendens til, at store virksomheder fusioneres sammen til monopoler, hvormed konkurrencen falder og priserne stiger for forbrugerne. Ikke engang digitalisering, som ellers har potentialet til at skærpe konkurrencen radikalt, har i virkelighedens verden forhindret monopoldannelse på livsvigtige områder som informationssøgning (Google) og sociale […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

2

Colombias næststørste oprørsgruppe vil også forhandle om fred. Sidste år fik Colombia fred efter en 52 år lang borgerkrig, da oprørsgruppen FARC underskrev en fredsaftale sammen med præsident Juan Manuel Santos. Nu vil landets næststørste oprørsgruppe, E.L.N., også være med. I går mødtes gruppen med den colombianske regering til fredsforhandlinger i Equador.

3

Mærsk har historisk underskud, og bestyrelsesformanden smutter. Fragtpriserne til vands er faldet, og det samme er oliepriserne. Det har kostet dyrt for Mærsk, der går ud af 2016 med et underskud på 13,2 milliarder kroner. Det værste resultat i selskabets historie. Og aktierne er allerede styrtdykket. Derfor trækker bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen sig efter 14 år på posten.

4

Putin skriver under på en lov, der lovliggør vold i hjemmet. Fra nu af koster det en bøde eller 15 dage i spjældet, hvis man slår sin ægtefælle (læs: kone) eller sine børn, til de bløder eller får blå mærker. Så længe det ikke sker mere end en gang om året. Tidligere blev den slags straffet med op til to år i fængsel. Loven har vakt store protester i et land, hvor det vurderes, at en kvinde dør af vold i hjemmet hvert 40. minut.

5

Odense Kommune har uddelt en ulovlig millionstøtte med fuldt overlæg. Det var et brud på loven, da Odense Kommune og daværende borgmester Anker Boye besluttede at fortsætte støtten til den private virksomhed Odense Sport & Event, som kæmpede med at få driften af Fyn Arena til at løbe rundt. Indtil nu har kommunen bortforklaret beslutningen som en fejl. Men nu afslører et notat, at borgmesteren var fuldstændig bekendt med lovovertrædelsen. Skandalen kan komme til at koste de ansvarlige embedsmænd deres stillinger og pålægge politikerne et erstatningsansvar, vurderer kommunalforsker Roger Buch.

Nyhedsanalysen

Kan man være imod abort og samtidig give uvildig vejledning?

I tirsdagens føljeton talte vi med Mødrehjælpen, der tilbyder uvildig abortrådgivning til kvinder før og efter en eventuel provokeret abort. I dag taler vi med abortrådgivningen Abortlinien, der drives af kristne abortmodstandere fra foreningen Retten til Liv. Men kan man være abortmodstander og samtidig drive neutral rådgivning? Og hvor vigtigt er det at gøre sin holdning klar fra start? Det undersøger vi i dag i føljetonen om psykiske følger af provokeret abort.

Pro-life demonstrators march towards the US Supreme Court during the 44th annual March for Life in Washington, DC, on January 27, 2017. Anti-abortion advocates descended on the US capital on Friday for an annual march expected to draw the largest crowd in years, with the White House spotlighting the cause and throwing its weight behind the campaign. / AFP PHOTO / Andrew CABALLERO-REYNOLDS

Af Renna Rose Agger
Hver dag mister mere end 40 ufødte livet i en abort. Hver gang taber vi lidt af vores menneskelighed. Vær med til at genskabe respekten for livet. Beskyt de mindste! Med den tekst søger den kristne græsrodsbevægelse Retten til Liv at hverve medlemmer til deres forening. De mener, at livet begynder ved undfangelsen og er imod […]
Læs mere

Kulturudvalget

Den amerikanske sangerinde June Richmond bærende på den danske violinist Svend Asmussen. Nogle af hendes få indspilninger blev lavet med ham i 1951.; The American singer June Richmond June Richmond ( 1915-1962 ) became one of the very first black singers to be featured regularly with a white band when she performed with Jimmy Dorsey's Orchestra in 1938. Here in Denmark she is performing with the Danish jazz violinist Svend Asmussen ( 1916- ).;

Jazzens sidste vidne

Det er Svend Asmussen, der er død. Den verdensberømte jazz-violinist og entertainer, der var med fra jazzens spæde start og kom helt til tops. Få uger før sin 101 års fødselsdag, døde han i går i sit hjem i Gribskov.

Det bedste vi har set

Statistikeren Hans Rosling

Der findes tre slags løgn, sagde den amerikanske forfatter Mark Twain som bekendt: løgn, forbandet løgn og statistik. Men hvis der er én person, som virkelig har gjort noget godt for betegnelsen ‘statistiker’ og været en levende reklamesøjle for faget, så er det den svenske læge og professor i folkesundhed Hans Rosling, som desværre lige er død af kræft, 68 år gammel. Han nåede meget bredt ud, da han for nogle år siden gik viralt med videoklip om flygtningestrømmene fra Syrien, hvor han med æbler som hjælpemiddel forholdt sig helt faktuelt til virkeligheden og kom til at fungere som en stærk modvægt til de angstbaserede dommedagsforestillinger, som ses overalt. Du husker måske Roslings interview med Adam Holm i Deadline på DR2, hvor han mindede om, at man ikke skal bruge medier til at forstå verden. Og ellers synes vi, at du skal overveje at se denne Ted Talk med ham fra 2010, hvor han argumenterer for, at vaskemaskinen er den største opfindelse nogensinde.

(FILES) This file photo taken on January 27, 2017 shows Trump advisor Steve Bannon (L) and White House Chief of Staff Reince Priebus walking through the colonnade of the White House in Washington, DC. Donald Trump's chief strategist is rarely heard in public but he has emerged as an ever-present force at the president's side, leaving America in little doubt that Steve Bannon is the new strongman in the West Wing. The 63-year-old former head of the right-wing Breitbart News site cuts a low-key figure, his stubble-cheeked demeanor somewhere between laid-back and slouchy. But a cartoon that went viral in the two weeks since the real estate magnate took power sums up what many suspect to be the true power dynamic in the White House. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski

Der Trumpfmeister

Vi har tidligere beskæftiget os lidt med den højreorienterede nationalist Stephen Bannon, som nu er Donald Trumps politiske chefstrateg og vel egentlig også ham, der fører den dukke, de kalder den amerikanske præsident, eftersom Trump ikke selv lader til at have nogen kerne. For at sige det ligeud, er han en klammo fyr, og som en skrev på Facebook, så ligner han en, der sover i en stor dåse kippers om natten. Nu begynder de toneangivende amerikanske medier at kaste sig over ham i det omfang, det er muligt, for han stiller ikke op til interviews og holder vel i virkeligheden samme lave profil, som George W. Bush’ vicepræsident Dick Cheney gjorde, da det var ham, der luskede rundt i Det Hvide Hus og havde eksklusiv adgang til præsidenten. Under overskriften ‘Hvad Steve Bannon virkelig vil’ forsøger Quartz at kortlægge Bannons baggrund og hans værdier: ”Hvad ønsker Donald Trump for Amerika? Hans tilhængere ved det ikke. Hans parti ved det ikke. Han ved det ikke engang selv. Hvis der overhovedet er en politisk vision bag trumpisme, så er det ikke Trump, man skal spørge, men hans grå eminence Stephen K. Bannon.” Brrrr. Det er nok en god idé at holde lidt øje med ham.

+ Stephen Bannons læseliste – opsnappet af The New York Times.

ccc

Det tog 24 år at skabe ‘Wrapped Reichstag’

I The Guardian fortæller den bulgarskfødte kunstner Christo om tilblivelsesprocessen, da han og hans afdøde hustru Jeanne-Claude i 1995 langt om længe fik gennemført deres idé om at pakke Rigsdagsbygningen i Berlin ind. Det tog 24 år og forhandlinger med seks forskellige tyske statsledere: ”Det argument, der talte mest i vores favør, var, at vi selv ville betale for indpakningen ved salg af modeller og tegninger. Det er den måde, vi skaffer penge til alle vores værker i dag. Med alle de ingeniører og konsulenter er de ikke billige. Rigsdagen kostede os 15,3 millioner dollars , og vi taler om 1995-penge.”

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12