9. juni 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Højrefløjen er udraderet – og hverdagen tilbage

Theresa May forsætter som premierminister. Sammen med det lille nordirske parti Ulster Conservatives and Unionists kan hun lige akkurat skrabe nok mandater sammen til at forblive i 10 Downing Street. Men hun tabte sin store gambling på at få et stærkere mandat forud for Brexit-forhandlingerne. Lillebritannien er vågnet op til et usikkert politisk landskab, som […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Fyns Politi har sigtet en pensioneret fynsk overlæge for at have hjulpet patienter med at tage deres eget liv. Der er ikke oplysninger om, i hvor mange tilfælde lægen mistænkes for at have bistået patienter til at tage deres eget liv, men han har fungeret som medlem af gruppen ”Læger for Aktiv Dødshjælp”, der ønsker, at aktiv dødshjælp skal gøres lovligt i Danmark. Der er ni læger i gruppen, som alle skal have hjulpet kronisk syge patienter med at gøre en ende på deres liv.

2

Ny dansk udenrigspolitisk strategi nævner ikke USA. Regeringen fremlagde i går en ny strategi for cybersikkerhed. De nye initiativer i regeringens strategipapir ‘Pejlemærker for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik 2017-2018’ indeholder blandt andet nye generalkonsulater i Silicon Valley og Houston, en ny ambassade i Algeriet og flere folk til de centrale EU-ambassader og til ambassaden i Moskva. USA eller Trump blev ikke nævnt med et ord.

3

Qatar nægter at række hånden frem til Saudi-Arabien. Bahrain, Saudi-Arabien, Egypten, De Forenede Arabiske Emirater og flere andre lande har lukket de diplomatiske kanaler til Qatar efter anklager om, at de støtter militante islamister og Saudi-Arabiens ærkefjende Iran. Men det lille land giver sig ikke. ”Vi er en platform for fred – ikke for terrorisme. Denne strid truer stabiliteten i hele regionen,” siger udenrigsminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

4

USA-støttede tropper indledte i går kampen om IS’ selvudnævnte hovedstad Raqqa. Der er tale om saudiske og kurdiske tropper, og mange håber på og regner med, at det sammen med kampen om irakiske mosul bliver det, der definitivt kan knække IS.

5

Simon Emil Ammitzbøll (LA) har fundet kærligheden igen. Denne gang i en kvinde. Hov, læste du virkelig det her i Føljeton?! Rager det egentlig nogen? Måske ikke, men vi synes nu, det er en fin lille nyhed alligevel.

Nyhedsanalysen

Guldægget hos Dong

Her følger fjerde episode af Føljetons gennemgang af den 65 sider lange undersøgelse om det delvise salg af DONG Energy til bl.a. Goldman Sachs detaljeret. Beretningen holdes op mod anden viden, herunder flere års aktindsigt, der som mange vil vide, har været stærkt begrænset og papir for papir udsat for enorme mængder af sorte overstregninger.

Af Lars Trier Mogensen
Når en række kritikere har undret sig over den meget lave slutpris på DONG-aktierne – som ikke mindst kom Goldman Sachs og (i mindre format, men dog i millionklassen) DONG’s øverste ledelse til gode – er manglen på konkurrence i budprocessen en helt åbenlys ingrediens. Ingen enlig dansk investor ville i den første fase have […]
Læs mere

Kulturudvalget

Betydningsløse i Kraks Blå Bog

Årets udgave af Kraks Blå Bog er netop udkommet. Selv om bogen som seriøst opslagsværk for længst er blevet overhalet af Wikipedia, opfattes den i visse kredse stadig som en institution og er for mange også et statussymbol på linje med halskæder, fingerringe og amuletter. I år er 178 nye kendte blevet optaget i bogen. Føljetons Oliver Stilling forsøger at finde ud af, hvem de er.

Det bedste vi har set

House of Comey

House of Comey

Når filmmanuskriptet en dag – og snart – bliver skrevet, vil det næppe kunne spændes op til en forløsning med tilsvarende intensitet, som udspillede sig i går eftermiddags (dansk tid), da den tidligere FBI-chef James Comey vidnede mod præsident Trump. Sagen handler om, hvorvidt Trumps folk samarbejdede med den russiske efterretningstjeneste op til valget. For en sjælden gangs skyld tweetede ‘The Donald’ ikke under den dramatiske seance, som han ellers havde truet med. Alt er på spil. Hvis du har set politiske tv-serier som f.eks. House of Cards eller West Wing, så giv dig tid til at se den brutale virkelighed her. Eller læs en god og kontant gennemgang af forløbet her i Vox.

 

Vicente Fox og ”den fucking mur”

Vicente Fox og ”den fucking mur”

Den tidligere mexicanske præsident Vicente Fox har flere gange gennem de seneste måneder henvendt sig direkte til Donald Trump. ”Hola, Donald, det er mig, Vicente,” siger han. Hans videobeskeder tager afsæt i the wall – muren, som den amerikanske præsident fortsat (midt i det morads, han befinder sig i) holder fast i skal opføres på grænsen mellem USA og Mexico. Den 74-årige Vicente Fox finder ideen latterlig, hvilket han gør klart opmærksom på. ”Se på den her tegning. Det er en stige, Einstein. Du vil bygge en mur til 25 millarder dollars, som kan blive overvundet af en stige til 25 dollars?” De siger, at han ikke var nogen stor præsident, men han har da funny bones.

Festivalsæsonen er for alvor i gang

Festivalsæsonen er for alvor i gang

Jo, jo, vi ved godt, der var Heartland Festival sidste weekend, og ikke at der er noget som helst i vejen med den fine, fine fynske festival. Men vi har brug for lidt mindre snak og rosé og lidt mere druk, smat og rock for rigtig at skyde festivalsæsonen i gang. I dag begynder NorthSide-festivalen i Aarhus, og det ville vi egentlig gerne have været til. I dag kan man opleve Veronica Maggio, Who Made Who, , og frem for alt kunne man have hørt Frank Ocean indlede hele sin verdensturné. Det ville vi altså gerne have oplevet.

Mazel tov til Wonder Woman – ny kontrovers

Mazel tov til Wonder Woman

Vi kan jo på flere niveauer godt lide Wonder Woman her på stedet, men hun bliver altså ved at hvirvle støv op, hvor hun kommer frem. Det viser sig nemlig, at hun særligt i den arabiske verden bliver betragtet som så udpræget jødisk og endda som et symbol på Israel-Palæstina-konflikten, at hun er blevet pillet af plakaten flere steder i regionen. Det er særligt hovedrolleindehaveren Gal Gadot, der er israeler, som uden selv at gøre meget for det skaber påstyr.

Verdens største firmaer bygger byer

Verdens største firmaer bygger byer

En række af verdens største firmaer er i øjeblikket i gang med at overgå hinanden i hovedkvarterer, der nærmest er mindre købssteder i omfang. Apple, Google og Amazon er netop ved at færdiggøre deres projekter, som er bygget af de fineste, dyreste materialer og tegnet af de mest hypede arkitekter (blandt andre Bjarke Ingels). Wired har en underholdende og interessant gennemgang/analyse af byggerierne. 

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12