9. maj 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Skandaløst på den gode og den dårlige måde

Skandalesagerne i dansk politik fremstår for tiden tamme og uanseelige. Man kan måske ligefrem tale om, at de mangler format; man kunne godt tænke sig noget med international gennemslagskraft, eller noget, der ikke bare var idiotisk, dumt og ynkeligt. På de bageste rækker i Dansk Folkepartis folketingsgruppe sidder der en kvinde ved navn Dorthe Ullemose, […]

Læs mere

Døgneren

1

Trods DF’s formaninger vil Danmark mangle penge til velfærd i 2021. Nye beregninger fra Finansministeriet viser, at skatteaftalen, der blev indført i februar, vil være skyld i, at der i 2021 vil mangle 1,5 milliarder kroner til at dække det såkaldte demografiske træk, skriver Jyllands-Posten. Beregningerne stemmer ikke overens med Dansk Folkepartis løfter om, at skattereformen kun ville blive indgået, såfremt der var tilstrækkeligt med penge til velfærd.

3

Nyt udbrud af ebola i Congo. Den dødelige epidemi har foreløbigt taget livet af 17 personer. Landets sundhedsmyndigheder meddeler, at blødningsfeberen er registreret hos 21 personer, men at man ikke med sikkerhed kan sige, om der er tale om ebola for dem alle. Tilbage i 2014 blev Vestafrika ramt af en ebolaepidemi, som nåede at slå mere end 11.300 personer ihjel, før regionen blev erklæret fri for sygdommen to år senere.

4

Valg af ny premierminister i Armenien får folket til at juble. I går blev oppositionsleder Nikol Pashinyan valgt ind på posten, og dermed sætter han et foreløbigt punktum i regeringsperioden for den tidligere premierminister Serzh Sargsyan, der har siddet på magten i mere end et årti. Efter valget gik 100.000 borgere på gaden i den armenske hovedstad, Yerevan, hvor de brød ud i vild jubel.

Nyhedsanalyse

Atomexit: Ingen kan regne med Amerika

Præsident Trumps beslutning om at trække USA ensidigt ud af atomaftalen med Iran har ikke kun udløst en grundlæggende usikkerhed om mulighederne for at stoppe spredningen af masseødelæggelsesvåben: Med ét slag i luften har Trump også destabiliseret hele idéen om det forpligtende internationale samarbejde.

President Donald Trump shows a signed Presidential Memorandum after delivering a statement on the Iran nuclear deal from the Diplomatic Reception Room of the White House, Tuesday, May 8, 2018, in Washington. Trump announced the U.S. will pull out of the landmark nuclear accord with Iran, dealing a profound blow to U.S. allies and potentially deepening the president's isolation on the world stage. (AP Photo/Evan Vucci)

Af Lars Trier Mogensen
Det vil vare mange år, rigtig mange år, før alverdens ledere igen stoler så meget på hinanden, at de kan indgå forpligtende aftaler om våbenkontrol, bekæmpelse af forurening eller jagt på organiserede kriminelle. I går aftes underskrev USA’s præsident, Donald Trump, et papir, som automatisk sætter det internationale samfund mange år tilbage og straks har […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Hvordan vi skulle gøre, hvis vi virkelig mente det med klimaforandringerne

Det er nok desværre klart for enhver, der har brugt to minutter på at tænke over det, at vi slet ikke gør nok for at ændre på de faktorer i vores verden, der har katastrofale følger for klimaet. Men hvis vi nu virkelig skulle gøre en forskel, hvad skulle vi så gøre? Hvis der ikke skulle tages hensyn til klimabenægtere eller verdensøkonomien, hvis vi ikke lavede nogen genveje eller smutveje i vores klimaaftaler. Det har Vox sat sig for at beskrive, og det er som altid ikke så super rart at læse om.

Sankt Bernhards-drengene

Mads Brüggers nye film med Rasmus Bruun og Frederik Cilius har premiere i dag, og magasinerne har de seneste dage været fulde af underholdende interviews med de tre. Som det her i Euroman og det her i Soundvenue. Det handler om Ulla Terkelsen, Paradise Hotel, Christian Monggaard, hunde, sygdom, forretninger og uduelige kinesere.

Arveafgift og topskat

Forskellene er tilbage i dansk politik. Slagsmålet om topskatten er netop begyndt forfra – nu som en stedfortræderkrig med arveafgiften som omdrejningspunkt. Hør dagens skarpe duel i Borgen Late Night mellem Rasmus Jarlov fra Konservative, der slår på slægternes bånd, og Peter Hummelgaard fra Socialdemokratiet, som frygter en social kontrakt i opløsning.

Jernmanden og den døde nyre

I sidste uge vandt DR og Kristeligt Dagblad guld ved Danske Mediers uddeling af digitale priser. Begge prismodtagere blev rost for deres afdæmpede brug af digitale virkemidler, og vi synes sgu også, vinderne er fine. KD’s guldvinder har vi linket til, men nu får I ærlige DR’s ‘Jernmanden og den døde nyre’ om triatleten Jens Petersen-Bach, der få uger før EM opdager, at hans ene nyre ikke fungerer.

The submarine UC3 Nautilus in Nordhavn in Copenhagen after Peter Madsen has received his verdict on Wednesday, April 25, 2018. Peter Madsen was sentenced on Wednesday to life in prison for killing Swedish journalist Kim Wall in his submarine. Furthermore, his submarine, UC3 Nautilus, has been confiscated in connection with the case. On August 11, 2017, the submarine was reported missing and a major search was initiated. At noon the submarine was found sailing around two miles south of Amager, but quickly sank thereafter and Peter Madsen was rescued in land by a private boat. Later that day, Peter Madsen was charged with killing the Swedish journalist Kim Wall, who sailed out on the 10th of August with the submarine builder. (Photo: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix)

Ole Stobbe fortæller om tiden med og uden sin kæreste Kim Wall

”Kim blev overrasket, nysgerrig, indigneret, grinede højlydt og blev forelsket på sin egen måde, for hver 50 meter hun gik. Hun elskede livet, og livet elskede hende tilbage igen. Hun så skønhed og magi overalt, hvor hun kiggede hen — ofte steder, hvor ingen ville lede eller være opmærksomme. Hun blev frustreret og vred over uretfærdighed, når det ramte hende eller andre. Hun elskede alle dyr, men var hemmeligt rædselsslagen for regnorme. Første gang jeg mødte Kim, stod det klart – jeg havde aldrig set én som hende. Og det er jeg sikker på, at mange andre mennesker har tænkt hver sin version af. Hun var unik. Selvsikker uden at være frembusende, forfængelig, men virkede næsten skødesløs, ambitiøs, men fulgte sine egne veje og ikke en idé om traditionel karriere, intelligent uden behov for at bevise det. Hun var stærk og handlekraftig, men også sart og usikker.”

For to uger siden fik Peter Madsen sin dom for drabet på Kim Wall. Livstid – den hårdeste straf i det danske retssystem. I Weekendavisen fortæller hendes kæreste Ole Stobbe smukt og kærligt om det menneske, hvis liv blev taget fra hende på ubåden i august 2017. ”Han har taget ét liv, der er så meget værd og efterladt os ham selv.” Hjerteskærende.

Stærke tekster om Childish Gambino

Ja, vi har været ret meget oppe at køre over Childish Gambinos nye video ‘This is America’, som vi også brød ned i mindre dele i går. Andre har fået samme tanke, og det er der kommer genialt læsestof ud af. Som i New Yorker her, hvor Doreen St. Félix tager fat, i Dazed, der også bryder videoen ned i mindre dele, i Vanity Fair, der er en smule mere forbeholdne over for videoens budskab, og også Soundvenue herhjemme, der spørger, om vi har at gøre med en anti-Kanye i Donald Glover, mens det afroamerikanske magasin The Root advarer mod præcis den læsning og i øvrigt sætter to mennesker til at analysere videoen, der ”ikke foregiver at forstå den”. Giv dig tid, og kom i dybden.

Et sidste ord

Lad det her for Guds skyld blive en dag, hvor det hele lykkes for dig. Som for denne fyr her. Tænk det hele godt igennem, og se det lykkes. Sådan skal det gøres.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12