9. oktober 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Mænd er nogle svin …

… Og det passer desværre. Vi er ikke meget for at indrømme det, men det har været endnu en slem weekend for det mandlige kønshormon og mændenes dømmekraft. Det er ikke, fordi den plejer at være helt i top, men det er, som om sagerne har hobet sig op hen over weekenden: For første gang talte en […]

Læs mere

Døgneren

3

USA og Tyrkiet i diplomatisk visum-krig. Både USA og Tyrkiet har suspenderet visa-udstedelse for hinandens borgere. Baggrunden for den diplomatiske krise er Tyrkiets anholdelse af en tyrkisk statsborger, der arbejdede på det amerikanske konsulat i Istanbul. Den anholdte beskyldes for at have taget del i det tyrkiske kupforsøg i 2016. Krisen har fået den tyrkiske lira til at falde.

Nyhedsanalysen

Propagandakrigen om Catalonien

Peruvian writer Mario Vargas Llosa (R) waves a Catalan flag during a demonstration called by "Societat Civil Catalana" (Catalan Civil Society) to support the unity of Spain on October 8, 2017 in Barcelona. Ten of thousands of flag-waving demonstrators packed central Barcelona to rally against plans by separatist leaders to declare Catalonia independent following a banned secession referendum. Catalans calling themselves a "silent majority" opposed to leaving Spain broke their silence after a week of mounting anxiety over the country's worst political crisis in a generation. / AFP PHOTO / JORGE GUERRERO

Af Oliver Stilling
Da alverdens medier – inklusive Føljeton – sidste mandag rapporterede om balladen, der havde været i forbindelse med folkeafstemningen om uafhængighed i Catalonien, var der en tendens til lidt tilfældig omgang med fakta. Flere nuancer havde klædt dækningen i de første 24 timer, som i høj grad kom til at handle om politivold mod en lokalbefolkning, som blot ønskede at gøre deres […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Lidt blød velour og kropsbehåring

Lidt blød velour og kropsbehåring

Den svenske kunstner, fotograf og model Arvida Bystöm poserede tidligere på året i en adidasreklame i blød velour, blondekjole, lyserøde strømper og lange, brune hår på benene. Og så gik internettet amok – over det med hårene. For nylig kommenterede Byström så selv reaktionerne på sin instagramprofil: ”Jeg har ellers sådan en ikke-handikappet, hvid, cis-krop, hvis eneste ikke konforme egenskab er en smule hår på benene. Jeg har simpelthen modtaget voldtægtstrusler i min indbakke. Jeg tør slet ikke forestille mig, hvordan det må være ikke at have alle disse privilegier og forsøge at eksistere i verden.” Der skal ikke mere til for at modtage en voldtægtstrussel, og det kan man godt blive nedtrykt af at tænke på. Men op med humøret. Når vi scroller gennem kommentarerne på YouTube lige nu, er det de sarkastiske metakommentarer, der dominerer. Fx denne: ”En voksen kvindelig homo sapiens med kropsbehåring? Gisp, blasfemi!”

Foto: Scanpix

AfD giver allerede de resterende tyske partier hovedpine

AfD giver allerede de resterende tyske partier hovedpine

Det etablerede tyske politiske landskab havde svært ved at finde en grimasse, der kunne passe, da det stærkt højreorienterede parti Alternative für Deutschland (AfD) bragede ind i den tyske Bundestag med 12,6 procent af stemmerne ved valget d. 24. september. AfD er allerede blevet en rigtig hovedpine for de resterende politikere i parlamentet. Alle partier har for nylig nomineret deres kandidat til vicepræsident for parlamentet. AfD’s valg stod på Albrecht Glaser. En kontroversiel figur, der tidligere har talt for at fratage tyske muslimer deres religionsfrihed. Det valg har givet de resterende partier en forsmag på det dilemma, det nye højreorienterede parti giver dem: På den ene side ønsker alle partierne at tage kraftigt afstand fra AfD, som de ikke anser som værende stuerene. På den anden side stemte millioner af vælgere på AfD, så man kan ikke risikere åbenlyst at sabotere dem, og på den måde fremmedgøre de mange tyskere, der stemte på dem.

Et overgreb, der begås for at forhindre et andet

Et overgreb, der begås for at forhindre et andet

De gør det af kærlighed, siger de, mødrene, når de med sten fra ildstedet og træskeer masserer og maser deres døtres bryster for at få dem til at forsvinde tilbage til der, hvor de kom fra. For i Cameroun er det ikke uden risiko at få en kvindes krop. Tidlig seksuel debut, kønssygdomme, graviditet og voldtægt er nogle af de mulige konsekvenser. Piger i skolealderen står fx for en fjerdedel af landets graviditeter – og de gravide piger dropper ofte ud og ender uden uddannelse. Mødrenes desperate metode kaldes ‘breast ironing’, og den er netop kommet på FN’s liste over ”overgreb, der bør have mere opmærksomhed”. Se her fotograf Heba Khamis rørende uhyggelige billedeserie Banned Beauty og læs om det skræmmende fænomen.

Foto: Scanpix

Jakob Ellemann opfører humoristisk sviner på årsmøde

Jakob Ellemann opfører humoristisk sviner på årsmøde

Der var alvorsminer nok på Venstres årsmøde, da det blev afholdt i weekenden. Partiet er splittet over burkaforbud, det tyske valgresultat og baggrundsbilleder på Ipads. Men der var ikke nogen, der havde givet Jakob Ellemann besked om, at det hele skulle være kedeligt og trist. Inden den årlige fest leverede Ellemann en tale, hvor han gennemgår, hvordan en typisk dag i politik ser ud for ham – og så får han lige svinet både politiske venner og fjender godt og grundigt til. Lad os bare tage et par af de bedste bider fra talen: ”07.10 har jeg telefonmorgenmøde med en række centrale nøglepersoner i Venstre. Og Søren Gade.”,”Vi er som sædvanligt enige om ikke at kommentere et truende mistillidsvotum mod Esben Lunde, da det plejer at blæse over med tiden.”, ”Jeg møder ham, vi i min familie kalder den næstmest kompetente udenrigsminister i danmarkshistorien ved elevatoren. Jeg tager trappen.”

Foto: Wikimedia commons

Designhistorie i din køkkenskuffe

Designhistorie i din køkkenskuffe

Hvis du går ud og åbner din køkkenskuffe, er der en god mulighed for, at du har et værk liggende dernede, der også er en del af Museum of Modern Art’s permanente samling. Den orange Fiskars-saks er lige fyldt 50 år, og saksen er blevet så ikonisk, at den nok er det første de fleste tænker på, når de hører ordet saks. Der er blevet solgt over 1 milliard eksemplarer af saksen, og firmaet bag er ovenikøbet sluppet afsted med at gøre den orange farve til et varemærke. Du kan læse resten af saksens fascinerende historie lige her. 

Et sidste ord

Hvad ville der ske med akvarier, zoologiske haver, dyreskuer osv., hvis menneskeheden pludselig ikke var mere? Vi forestiller os, at delfinen ville køre den business videre, bare på havoverfladen, hvor vandtætte akvarier ville flyde rundt med egern, geder, og hvad hjertet ellers begærer af dyr. Interessen er der i hvert fald.

 

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12