9. oktober 2018

Næste udgave 03:20:08

Terapeut Lars Mygind. Bror til skuespiller Peter Mygind og søn af skuespiller Jytte Abildstrøm.

Kære læser

Googles sygdomssymptomer

Som seneste skud på stammen på den lange liste over, hvad Donald Trump har formået at ødelægge for os andre, kan nu tælles noget så grundlæggende som undskyldningen. For da Brett Kavanaugh i nat skulle sværges ind som højesteretsdommer i USA, valgte den amerikanske præsident simpelthen ”på vegne af vores nation” at give ham og […]

Læs mere

Døgneren

1

Regeringen præsenterede her til morgen sit længe ventede klima- og luftudspil. Flankeret af fem fagministre kunne statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fortælle, at der var tale om 38 konkrete initiativer fordelt på syv forskellige indsatsområder, som med regeringens egne ord vil gøre Danmark til verdensførende på det grønne område.

2

Medarbejder i Socialstyrelsen mistænkt for svindel for 111 millioner kroner. En ellers betroet medarbejder i Socialstyrelsen er mistænkt for at have svindlet i tilskudsadministrationen for 111 millioner kroner i perioden 2002-2018, skriver børne- og socialminister Mai Mercado i en pressemeddelelse. Det er blevet anmeldt til Bagmandspolitiet, og en 64-årig kvinde, som befinder sig i udlandet, er efterlyst internationalt, skriver Politiken.

3

Khashoggi-sagen er nu på højeste plan. Sagen om den saudiske journalist Jamal Khashoggi, der i sidste uge gik ind på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul og muligvis ikke kom ud i live, har bevæget sig op på højeste plan. Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, forlanger, at Saudi-Arabien fremlægger beviser for, at journalisten forlod konsulatet, mens præsident Trump udtrykker bekymring om sagen. Anonyme kilder i tyrkisk politi fortæller, at den systemkritiske journalist blev myrdet på konsulatet og fragtet derfra i dele.

4

Kraftig orkan har kurs mod Florida. Uvejret ‘Michael’, som befinder sig i Den Mexicanske Golf, er netop blevet opgraderet til en orkan, og det forventes, at den vil samle kræfter over golfens varme vand, oplyser USA’s meteorologiske institut ifølge nyhedsbureauet AP. Det kan blive den værste orkan i Florida i 20 år, hvis forholdene udvikler sig, sådan som amerikanske meteorologer frygter.

5

Copenhagen Business School indstiller alt samarbejde med Danske Bank. Det skriver CBS i en pressemeddelelse: ”Vi har besluttet, at CBS ikke vil indgå nye samarbejder med Danske Bank, før der udpeges en ny topledelse, og denne har vist, at den gennem en kritisk dialog med omverdenen vil søge at genskabe den tabte tillid til banken,” udtaler rektor Per Holten-Andersen.

Nyhedsanalysen

”En omstilling uden fortilfælde er krævet” til “Vor tids største udfordring”

Natten til i går blev FN’s klimapanels seneste delrapport offentliggjort, og heller ikke denne gang var det opløftende læsning. Det er absolut sidste udkald, hvis vi skal kunne kende vores planet om 100 år, og det kræver en omfattende omlægning af vores tilværelse. Her til formiddag fremlagde regeringen så sin klimaplan, der rækker frem mod 2030. ”Det er vor tids største udfordring,” siger klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, miljø-, og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, skatteminister Karsten Lauritzen og børne- og socialminister Mai Mercado præsenterer regeringens klimaudspil på et pressemøde ved BLOX i København, tirsdag den 9. oktober 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018)

Af Lasse Lavrsen
Med 91 hovedforfattere fra 40 forskellige lande, og mere end 6.000 videnskabelige værker, var det såkaldte IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change (på dansk FN’s klimapanel) – i går morges klar med en delkonklusion til deres sjette hovedrapport, der skal komme om fire år. Den har været to år undervejs og igennem tre reviews, […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Fotfatter Karl Ove Knausgård

Kampen om Knausgård

Måske hænger den norske forfatter Karl Ove Knausgård dig allerede langt ud af halsen. Men i hvert fald to eller tre her på Føljeton kan altså ikke rigtig få nok af den navlepillende nordmand. Og så er det jo fedt at se, at The Atlantic bringer en velskrevet langlæser i anledning af, at sidste bind af Knausgårds Min kamp er udkommet på engelsk. Boganmelder Ruth Franklin gør status over det samlede værk og spørger, om Knausgård har undergravet sig selv ved ikke længere at kunne bruge sit eget liv som litterært materiale. Ikke nogen superoriginal vinkel, men det er nu værd at læse alligevel.

(ARKIV) Bags of MDMA tablets are laid out after being removed from boxes concealed inside a bakery oven in Sydney in this handout photo on November 13, 2004. Den største mængde af det euforiserende stof MDMA blev konfiskeret sidste år. Der er attraktivt blandt unge, men kokain er det foretrukne stof, siger politiet. Det skriver Ritzau, torsdag den 10. maj 2018.

Kartelmand høj på reggaeton

Spaniens mest eftersøgte narkobaron hedder Francisco Tejón og er leder af Castaña-kartellet, som de seneste år har haft en omsætning på omkring 30 mio. euro. Men Tejón er også stjernen i en ny reggaeton-musikvideo, som blev udgivet på YouTube i sidste uge. Det har fanget spansk politis opmærksomhed, for Tejón har været forsvundet siden 2016. Ordensmagten håber nu, at videoen kan give et praj om, hvor kartellederen mon gemmer sig, skriver El País. Selve musikvideoen kommer nok ikke til at vinde nogen priser.

A combination picture shows William D. Nordhaus (L) and Paul Romer, who have won the 2018 Nobel Economics Prize, posing in undated photos provided to Reuters by Yale University and NYU Stern School of Business on October 8, 2018. Yale University/NYU Stern School of Business/Handouts via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.NO RESALES.NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.

Nobelprisvindere understreger menneskets kraft til at skabe og destruere

I går modtog William D. Nordhaus og Paul M. Romer den årlige Nobelpris i økonomi. Nordhaus har siden 1970’erne lavet økonomiske modeller relateret til klimaforandringerne, mens Romer i sin forskning har set på, hvordan menneskelige ideer og teknologi fungerer som økonomisk drivkraft. Som Quartz fortæller i denne lille introduktion til modtagerne, indkapsler årets pris altså på fin vis, hvordan mennesket skaber med deres ideer men også nedbryder naturen med dem.

+ Ham Paul Romer er forresten lidt af en økonomisk enfant terrible. Han blev cheføkonom for Verdensbanken i 2016 men blev fyret i januar i år, fordi han havde beskyldt banken for manipulation. Tidligere havde han også bedt sine ansatte om ikke at bruge ordet ”og” i mails og rapporter.

Prins Henriks kiste bæres ud efter at han er blevet bisat fra Christiansborg Slotskirke i København, tirsdag den 20. februar 2018. Prins Henrik døde tirsdag den 13. februar 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018)

Digitale dødsboer

Har du en strategi for, hvad der skal ske med din Twitter- og Facebookprofil, når du dør? Nettet flyder over med digitale dødsboer,  døde personers onlineprofiler. Og det er langt fra alle disse profiler, der lige umiddelbart kan slettes. Folk – det vil sige de efterladte – oplever i stigende grad problemer med, at de døde ‘lever’ videre på nettet, f.eks. når de får en Facebook-påmindelse om, at deres afdøde ven har fødselsdag. Slettmeg.no er en norsk nettjeneste, der tilbyder pårørende hjælp til at få ryddet op i de digitale dødsboer. Læs hele historien her.

AGF - Viborg FF, Alka Superliga, Ceres Park, Aarhus , 7.maj : AGFs fans, ikke meget at smile af i "Smilets By" (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017)

Den kommunalt forvaltede sloganmani

Skulle det være noget med en forlænget weekend i charmerende Sorø? Nej? Hvad så hvis vi fortæller, at Sorø kalder sig ‘Sjællands Firenze’? For ja, adskillige små og mellemstore danske kommuner satser i øjeblikket stort på at markedsføre sig selv med fængende slogans. Eksempelvis har Tønder Kommune brugt 250.000 kroner på at nå frem til sætningen ‘Tønder Kommune – Rig på tur’. Vi forholder os lettere skeptiske. Og det gør lektor ved Center for Strategisk Byforskning Høgni Kalsø Hansen, som Kristeligt Dagblad har talt med, også.

Et sidste ord

Nordkoreas lille store leder, Kim Jong-un, lader minsandten til at have udskiftet dytten. Han kom i hvert fald pludselig rullende i en Rolls-Royce, da han mødtes med USA’s udenrigsminister i weekenden. Lidt underligt, når nu FN’s sanktioner forbyder eksport af luksusvarer til Nordkorea. Hvor ser han i øvrigt stolt ud.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12