Onsdag 8. marts 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Skjoldmøerne er fremtiden

Kig mod nord! Næste bølge af frigørelse og rigdom kommer nordfra. Det er nemlig ikke tilfældigt, at de nordiske lande er nået længst i kampen for reel ligestilling. Det er heller ikke tilfældigt, at Danmark i de senere år er sakket voldsomt bagud. I den globale kamp om ligestilling mellem kønnene indtog Danmark sidste år […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

WikiLeaks afslører, hvordan CIA hacker smartphones og fjernsyn. Tidligere i dag offentliggjorde WikiLeaks over 8.000 dokumenter, som angiveligt er lækket fra CIA. De beskriver cyber-våben, som gør efterretningstjenesten i stand til at hacke styresystemer som Windows og iOS, men også internetroutere og smart-tv. Det tyder på, at myndighederne bevidst sørger for at finde og bevare sikkerhedshuller i tech-produkter. Edward Snowden vurderer, at dokumenterne er ægte. I så fald er tale om det største CIA-læk nogensinde. Den eneste måde at sikre sin iPhone mod spionage er ifølge Snowden: ”Åbn aldrig en browser, klik aldrig på et link, og brug den aldrig til e-mail. Det er urealistisk for de fleste.”

2

Imam-loven kan gøre det af med Ungdomshuset. Det udviklede sig til vold, da demonstranter i sidste uge markerede 10-årsdagen for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 . Hvis de ni personer, som blev anholdt under urolighederne, viser sig at have tilknytning til det nuværende ungdomshus på Dortheavej, kan den nye imam-lov pludselig blive relevant. Kommunerne skal inddrage støtten til foreninger, som ”modarbejder eller underminerer demokrati eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder”. Den definition kan nu ramme Ungdomshuset.

3

Kina beder Nordkorea om at stoppe missilregnen. Hvis Nordkorea dropper tests af missiler og atomvåben, kan Sydkorea og USA droppe de årlige militærøvelser, som bliver ved med at provokere Kim Jong-un. Det foreslår Kinas udenrigsminister Wang Yi, efter Nordkorea testede fire ballistiske missiler, som landede i japanske farvande i mandags.

4

Nike annoncerer en sports-hijab. Det nye design er lavet af et polyester strækstof, som lader huden ånde og afviser sved. Hijab’en forventes at komme på markedet næste år, og netop nu arbejder Nike på at indtage markedet i Mellemøsten. På verdensplan vurderes det muslimske marked at være fem billioner dollars værd i 2020.

5

Sydafrika dropper at melde sig ud af Den Internationale Straffedomstol. Sidste år chokerede Sydafrika det internationale samfund, da myndighederne besluttede at trække sig fra straffedomstolen ICC, som behandler sager om folkemord, krigsforbrydelser og overtrædelser af menneskerettigheder. Men en national domstol har erklæret beslutningen forfatningsstridig, fordi landets parlament ikke har stemt for. Så nu bliver Sydafrika i klubben. Andre afrikanske lande har truet med at trække sig, men Burundi er det eneste, som stadig er klar til at tage skridtet.

Nyhedsanalysen

Den internationale nationalist

Føljetonen om Geert Wilders fortsætter, og i dag ser Sven Johannesen nærmere på den hollandske enmandshærs internationale udsyn. For paradoksalt nok pusler Wilders i høj grad om sin nationalisme i samarbejde med en lang række internationale meningsfæller.

A carnival float depicting (L to R) US President Donald Trump, French far-right leader Marine Le Pen, Dutch MP Geert Wilders and Adolf Hitler with blond hair takes part in the traditional "Rose Monday" carnival parade in Duesseldorf, western Germany on February 27, 2017. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ

Af Oliver Stilling
Geert Wilders er en paradoksal populist. Fra en afsondret position under konstant politibevogtning er den afblegede enmandshær i stand til at mobilisere hundredtusindvis af hollandske vælgere. Ingen kender som bekendt valgdagen, før den sidste stemme er talt. Men der er stor sandsynlighed for, at Wilders vil vinde det kommende hollandske valg på baggrund af en […]
Læs mere

Kulturudvalget

Kvindetegn malet på vinduerne på Grevinde Dannerhuset.

Føljetons kampdagsguide

Det er Kvindernes Internationale Kampdag, og over hele landet er der dagen igennem fester, foredrag, debatter og demonstrationer, der markerer dagen. Men hvad skal du lave og hvornår? Føljeton har lavet en overskuelig guide over udvalgte events rundt om i landet.

Det bedste vi har set

Bølge for feministerne

Forskellige feminister bruger altså lige rigeligt meget tid på at forklare, hvilken type feminist de nu er på sådan en højhellig kampdag, og en tur rundt i mediehavets lave vand viser både nederlag og sejre for fremtidens kvinder. For eksempel har de såkaldte fjerde bølge-feminister, ført an af Nikita Klæstrup, TwerkQueen og Ekaterina Krarup Andersen, fået en del spilletid på deres kronik i dagens Berlingske, hvor de beskriver sig selv som farlige, fordi feministerne ikke kan rumme dem.

En anden feminist som slet og ret startede det, der kan betegnes som den anden bølge – rødstrømpebevægelsen – har forsiden på Information. Det er Karen Syberg, der anser kvinderne for at være den eneste reelle modstand mod Trump. Ikke alene har kvinderne mest at tabe, men de er også den eneste samlende kraft, der både har mængden og viljen. Trump vandt godt nok første runde.

RB PLUS Konservative kræver flere reformer- - Regeringensseminar på Tøystrup Gods i Ringe på Fyn lørdag d. 28 januar 2017. Her afholder statsminister Lars Løkke Rasmussen, justitsminister Søren Pape Poulsen, og udenrigsminister Anders Samuelsen pressemøde, hvor de bl.a. fortæller om en ny bandepakke- - Se RB 29/1 2017 15.10. Der er brug for flere reformer for at sænke skatten og fremtidssikre vort velfærdssamfund. Det mener De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2017)

Frokost på statsministerkontoret

Kameraet er ubønhørligt, og vi kan alle sammen se dumme ud, når vi får stukket et op i snotten. Men det er, som om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er lidt mere uheldige end andre. På det her klip sidder de tre gutter hen over en frokost og mumler lidt frem og tilbage om, hvordan de første 100 dage med VLAK-regeringen er gået. Det er som at se en dokusoap om tre mærkelige brødre, som lever sammen i en lille hytte ude i en skov uden kontakt med omverdenen, og som ikke ved så meget andet, end at deres trygge, isolerede tilværelse lakker mod enden, uden at de rigtig forstår hvorfor. ”Jeg synes, det går ritti’ godt,” siger Løkke med blikket sænket, ”og det gør det jo, fordi det går godt i regeringen”. Søren Pape følger op og lyder som en, der hele sit liv har drømt om at komme med i et reality-show, og nu er det endelig sket: ”For du og jeg har det jo været fantastisk at kaste sig ud i,” siger han til Anders Samuelsen. ”Det er jo spændende,” fortsætter han. ”Det er jo derfor, vi er i politik – for hulen da.” Og så er det Samuelsens tur. Han leder efter ordene, men får sagt noget med, at det er rigtig godt for Danmarks muligheder, ”at vi har en regering, som er meget velfungerende, som har et rigtig godt internt liv”. Det varer ikke så længe, det er hårdt klippet, men det er godt tv. Tre kvinder havde nok gjort en bedre figur.

Et lille kamp-mix

Dj’en, journalisten, forfatteren og feministen Nanna Balslev (Nannalicious) har lavet et lækkert, lækkert mix med alt muligt stærkt fra Salt-N-Pepa, Robyn, Björk, Beyoncé, Aretha Franklin til Lil’ Kim, Christina Aguilera, Nina Simone og Missy Elliot. Så bliver det ikke bare en kampdag, men også en festdag. Det er selvfølgelig umuligt at klemme alle de bedste kvindekamp-sange ned på den time, som mixet varer, så tillad os lige at føje Queen Latifah og U.N.I.T.Y. fra ’94 til listen. Nøj, den har vi hoppet meget rundt til.

You got to let him know
You ain’t a bitch or a ho

Snappe modsvar

Det er ikke altid lige let at komme med et rapt svar tilbage til en frisk fyr som ‘Mads’ fra Paradise Hotel, der bliver spurgt, hvad kvindernes kampdag har af betydning for ham: ”Ingen – jeg var faktisk ikke engang klar over, de havde én. Hvad kæmper de for; at komme ud af køkkenet.” Show it, don’t tell it, som vores ven Rasmus Bo Sørensen fra Information skriver.

Og så kan man jo lige løbe igennem Buzzfeeds liste af gode comebacks. Eller også kunne man se denne morsomme video med en ung kvinde, der er godt skåret for tungebåndet, når det kommer til at besvare de såkaldte catcalls i New Yorks gader.

Et sidste ord

Det er svært at få nok af skuespilleren, feministen og aktivisten Emma Watson. Her er hun gæst hos talkshow- og Oscar-værten Jimmy Kimmel, som viser hende et supernuttet fraklip fra den første Harry Potter-film, hvor hun som bekendt spillede den muggler-fødte Hermione Granger. Men hun kunne også de andres replikker. Grænselæst adorable

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12