mandag den 3. juli

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Et sommerbrev

Kæreste Føljeton-læser, Her kommer lige et lille sommerbrev fra redaktionen. Det er ikke et af de der postkort med et billede af en smuk sydeuropæisk bugt og et kryds, hvor der står “her bor vi”, men mere i kategori med en rudekuvert fra dit forsikringsselskab. Det lyder naturligvis dødssygt og som verdens dårligste indledning på […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Kræftkontrol er brudt sammen i Region Hovedstaden. Efter det nye it-system Sundhedsplatformen er blevet indført, ved hospitalerne ikke længere, om kræftpatienterne behandles til tiden, skriver Politiken.

2

Største togsatsning nogensinde i gang. Pendlere og togrejsende kan godt begynde at glæde sig. Der investeres næsten 120 mia. kr. i tog, skinner og nye signaler, der skal give hurtigere, bedre og mere præcise tog.

3

Qatar får yderligere 48 timer til at opfylde de krav, som Saudi-Arabien sammen med Egypten, De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain har stillet for at ophæve deres boykot og blokade af landet. Det fremgår ikke, om Qatar har afvist det ultimatum. Landene har afbrudt de diplomatiske forbindelser til Qatar og forbudt rejser til og fra landet. De beskylder Qatar for at yde støtte til terrorister i regionen og for forsøg på at etablere et tættere forhold til styret i Iran. De har blandt andet krævet, at Qatar skal lukke tv-stationen Al Jazeera, afbryde forbindelserne til Iran og lukke en tyrkisk base i landet.

5

Trumps tweet bliver til en dansk politisk sag. Trumps allerede verdenskendte tweet fra i går aftes, hvor han kropstackler en CNN-avatar, er nu blevet en politisk sag for regeringen, efter udenrigsminister Anders Samuelsen valgte at konfrontere præsidenten med et svar på tweetet, som han ikke fandt en præsident værdigt. Nu har Søren Espersen (DF) så konfronteret Anders Samuelsen med tweetet og kræver, at Lars Løkke kræver, at ministrene ikke tweeter. Og så blev det sommer i Danmark.

Nyhedsanalysen

En øde lejr

Sommeren over vender Føljeton tilbage til nogle af de serier, vi har bragt i løbet af det sidste års tid. Måske fik du dem læst, måske gjorde du ikke, men vi er vendt tilbage til dem, har givet dem en gennemskrivning og en opdatering – genbesøgt dem, så nye læsere kan stige på, og gamle kan få deres nysgerrighed stillet. I denne uge er Stine Ellerbæk vendt tilbage til den nu lukkede teltlejr for asylansøgere i Thisted, som hun løbende rapporterede fra gennem et år, fra lejren åbnede, til den lukkede.

Af Lasse Lavrsen
Krattet rundt om teltlejren er vokset så tæt, at det er svært at kigge ind. Men imellem tjørnene aner man stadig telte, her ni måneder efter de sidste beboere rømmede lejren. Teltene får nu minimal opmærksomhed fra Beredskabsstyrelsen, som er ansat af Udlændingestyrelsen til at vedligeholde stedet. Én mand bruger dagligt tre timer på at […]
Læs mere

Kulturudvalget

1905

Fra Assistenshuset og Laanekontorerne

Herman Bang – vort forbillede udi føljetonens kunst – er i dag på besøg hos pantefogeden og bekender sig vel nærmest til socialrealismen og feminismen i sin smukke og stenhårde beskrivelse af det fattige København i 1880’erne, der forsøger at pante sig igennem livet. Eller er det nu også kun de fattige, der kommer på besøg hos pantefogeden? Herman Bang tager ud og  undersøger sagen:

“Man tror vel i Almindelighed, at Laanekontorerne ere et Tilflugtssted for de Fattige, men dette er kun meget delvis sandt, og hvis de nogensinde have været det, ere de det ganske sikkert ikke længer.”

‘Argurmenter for mord’

Det er blevet sommer, og det er tid til sommerlæsning. Men nogle gange findes de bøger, som man gerne ville læse, slet ikke, eller også har man allerede læst alt. Derfor har Føljetons redaktion udtænkt en række titler, som burde have været der, og skabt en lækker forside, der passer til.  God læselyst hele juli.

Det bedste vi har læst

Mosul og Raqqa er faldet

Mosul og Raqqa er faldet

Der bliver stadig kæmpet i den irakiske by Mosul, men den tidligere IS-kontrolerede by er tabt for terrororganisationen. Irakiske soldater vinder frem, og civile flygter ud af røgen. Det samme gør sig gældende i den syriske by Raqqa, der har været det selvudnævnte kalifats hovedstad. Her har amerikanske allierede nu fået overtaget fra IS og tilbageholdt mere end 2.500 unge mænd, der menes at være militante IS-tilhængere.

Hvad så Paaaadbooooorg?!

Hvad så Paaaadbooooorg?!

Hatten af for journalist Christian Bennike for at kigge den anden vej end resten af landets journalister, der at dømme ud fra kulturmediernes dækning alle sammen var taget til Roskilde Festival for at skrive artikler, de ikke engang selv gad læse, om hvor fedt det var i regnen ude på Dyrskuepladsen. For i mellemtiden mødtes tusindvis af andre unge mennesker på en flyveplads lidt uden for Padborg til “Danmarks Hurtigste Bil”, der vel kan beskrives som en alternativ Roskilde Festival for alle, der er mere til biler, bajere og strip end indiemusik og rosé. Sådan beskriver Bennike det i hvert fald og har lavet en både rørende, sjov, kærlig og lynende velskrevet reportage fra abegildet, der var indhyllet i “dækrøg, bajere og patter”.

At tale fra stilheden

At tale fra stilheden

En anden dansk skribent, vi tager hatten af for, er tennis-køns-nørden Anders Haahr Rasmussen. Han skriver desværre så sjældent, men når han gør, er det sgu nok det mest interessante inden for journalistisk essayistik, der findes herhjemme. Når det så ovenikøbet handler om tennis, får det international klasse. Sådan er det med denne tekst om verdens bedste tennisspiller Roger Federer i anledningen af Wimbledon, der i dag går i gang. Som altid, når der er tale om hr. Haahr, handler den om meget mere end tennis – læs det, og lyt til hans smågeniale tennisprogram på Radio24syv, der også lægger fra land i dag. Hvis bare der var flere journalister som ham.

Germand Chancellor Angela Merkel (L) and French President Emmanuel Macron attend a ceremony for late German Chancellor Helmut Kohl at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on July 1, 2017. Kohl, who oversaw German reunification and was a driving force in Europe's integration, died on June 16 at age of 87. / AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG (Photo credit should read PATRICK HERTZOG/AFP/Getty Images)

Farvel til europæiske giganter

Farvel til europæiske giganter

To af moderne europæisk politiks allerstørste profiler blev fulgt til døren i denne weekend, da der var mindeceremoni for den tidligere tyske kansler Helmut Kohl, hvis kiste var svøbt i EU-flaget i Strasbourg, og nyheden om franske Simone Veils død blev offentliggjort af præsident Macron. Kohl blev 87, Veil 89. Den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton holdt en brobyggende og smuk tale for Kohl, og New York Times har skrevet en fin og oplysende nekrolog over Simone Veil, der var Auschwitz-overlever, legaliserede aborten i Frankrig og var den første kvinde, som blev præsident for EU-parlamentet.

Et sidste ord

Det er sommer, og så snart regnen stopper, og vinden lægger sig, er det tid til udendørs bordtennis. Vi elsker det. Men prøv engang at dvæle lidt ved bolden for en stund, inden du dasker den i bordet. Hvis du ser denne fascinerende video om, hvordan den er lavet, vil det helt sikkert give dig en følelse, der er helt speciel. Nyd det.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12