4. maj 2018

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

En breaking nyhed om kvinder

På søndag er der parlamentsvalg i Libanon for første gang i ni år. Selv om det kan føles lidt langt væk, og sammenhængen med den politiske scene herhjemme er relativt svær at få øje på, så er den der faktisk. Hør engang: I det nuværende libanesiske parlament udgør kvinderne tre procent af de folkevalgte politikere. […]

Læs mere

Døgneren

1

Ingen Nobelpris i litteratur i år. Skandaløst eller bare ekstremt selvhøjtideligt? Det Svenske Akademi meddeler i en pressemeddelelse, at der ikke vil blive uddelt en Nobelpris i litteratur i 2018, men at de vil komme stærkt igen i 2019. Akademiet har gennem flere måneder været plaget af en #MeToo-relateret skandale, der involverer seksuelle overgreb, mulig økonomisk kriminalitet og offentlige skænderier. Det er første gang siden 1943, at prisen ikke bliver uddelt.

2

Iransk domstol bandlyser populær besked-app. Internetadgangen til Telegram, som er en meget benyttet besked-app i Iran, blev allerede efter dommen mandag lukket gradvist ned. Præsident Rouhani sagde ellers i forbindelse med de store demonstrationer i landet i december, at befolkningen gerne må kritisere styret, men hans regering har gennem flere måneder kæmpet for at få lukket app’en, som landets politiske hardlinere har set sig sure på.

3

Sergej Skripal blev forgiftet med op til 100 gram nervegas. Det siger Ahmet Üzümcü, der er leder af Organisationen for forbud mod kemiske våben (OPCW), i et interview med New York Times. Mængden af Novichok, som er udviklet af det sovjetiske militær, var stor nok til, at man kan antage, at det skulle bruges som våben mod den tidligere russiske agent, som i marts blev angrebet i den engelske by Salisbury.

4

Vulkanudbrud på Hawaii: 10.000 evakueres. I løbet af ugen har Hawaii oplevet hundredvis af jordskælv – nogle af dem er blevet målt til 5.0 på Richterskalaen – og det har betydet, at der er kommet sprækker i jorden flere steder på øen. Nu er Kilauea-vulkanen begyndt at røre på sig som følge af rystelserne, og 10.000 hawaiianere er nu evakueret af frygt for, at boligområder bliver ramt af flydende lava.

Nyhedsanalyse

Absolut elbæksk manifest

Som optakt til weekendens landsmøde i Alternativet har partistifter Uffe Elbæk skrevet et manifest, der udkommer i dag: Selvbevidst kalder han skriftet for en opfølger til Oprør fra Midten, som bl.a. filosoffen Villy Sørensen skrev i 1978. Og det er faktisk ikke helt forkert: Tankerne i Det Næste Danmark er lige så utopisk-pragmatisk og tværpolitisk-yderligtgående som dengang.

Uffe Elbæk, politiker og politisk leder af partiet Alternativet.

Af Lars Trier Mogensen
Afskaf ejendomsretten til jord. Fri fra jobbet hvert 10. år med et ‘nysgerrighedsår’ til efteruddannelse. Opsplitning af finans- og banksektoren. Men også nul skat for iværksættervirksomheder. Efter en periode med vigende meningsmålinger slår Alternativet tilbage med en stribe konkrete forslag, der på én og samme tid får partiet til at virke lidt mere parti-agtigt og […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Den er fed

Forleden skrev en så godt som frafalden læser til os. Han var blandt andet irriteret over, at vi nogle gange begrunder vores henvisninger til videoer og musik med sådan noget som ”X er altså for fed” og ”det her nummer er da meget godt, synes vi. Køb pladen!” Læseren, der var lige ved at forlade os efter to år som trofast abonnent, har en pointe. Det kan godt blive for letkøbt, og det er naturligvis særligt problematisk, hvis det, vi henviser til, er noget argt lort. Men vi tillader os nu at gøre det alligevel – bare en gang imellem. For pokker, det er jo bare pop. Til læseren: Tak fordi du skrev og tak fordi du blev! Og nu til noget helt andet: Popsangeren Sia og dj’en Diplo er gået sammen med den britiske musiker Labyrinth. Sammen kalder de sig LSD, og de har netop udsendt denne glimrende video til nummeret ‘Genius’. Den er fed. Køb pladen!

Historie om hvordan der tages mål til skræddersyede habitter med body scanner hos butikken Mond of Copenhagen. Her slips.

De otte menneskebilleder

I dag udkommer bogen Kampen om mennesket, hvor Frederik Stjernfelt, Finn Collin og David Budtz Pedersen præsenterer otte menneskebilleder, som præger tidens samfundsstrømninger. Zetland-journalisten Torben Sangild har dykket ned i menneskebillederne, som alle har en lang idehistorisk udvikling bag sig, og taler med Stjernfelt om dem. Og hvad er det så for menneskebilleder? Tja, vi har for eksempel Homo emotionalis i politik, som appellerer til folks følelser og repræsenterer populismen. Og så er der Homo oeconomicus, som er det menneskebillede, der har domineret den vestlige verden siden Murens Fald i 1989. Fordi Homo oeconomicus har fyldt så meget, har der ifølge Stjernfelt ”været en tendens til, at alle andre positioner er blevet samlet i én blok – altså dem, der var imod globalisering og vækstparadigmet”.

Statsbesøg af Belgiens Kong Philippe og Dronning Mathilde. Statsbanket på Christiansborg tirsdag aften d. 28. marts 2017, her gæster: Statsminister Lars Løkke Rasmussen med fru Solrun. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017)

Efter gensidig aftale

Det her er bare en lille artikel, men vi kan ikke lade være med at følge med i sagen om det møde med rektor på N. Zahles Gymnasieskole, hvor statsminister Løkke Rasmussen i rollen som helt private Lars optrådte som bisidder for sin hustru, Sólrun. Ekstra Bladet har gentagne gange skrevet, at hun blev fyret i forlængelse af mødet, men den udlægning har statsministeren forsøgt at gendrive. Nu har Sólruns advokat skrevet til Ekstra Bladet, at hun ikke blev fyret, men fratrådte sin stilling ”efter gensidig aftale”. ”Den her historie handler i bund og grund ikke om Sólrun, men om Lars Løkkes dømmekraft. Hvis Løkke-familien vil gøre Sólrun til hovedperson for at aflede opmærksomheden fra statsministerens ageren, så deltager vi gerne i en retssag,” siger chefredaktør Poul Madsen.

Venezuela's President Nicolas Maduro (C) speaks during an event regarding CLAP (Local Committees of Supply and Production) program, a Venezuelan government handout of basic food supplies, in Caracas, Venezuela March 12, 2018. Miraflores Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY

Mad: diktatorens politiske favoritredskab

Hvordan bruger autoritære regimer fødevarer til at kontrollere og manipulere befolkningen. BBC ser nærmere på fænomenet i to podcastepisoder, hvoraf det her er den første. Omkalfatringer i den globale økonomi kan betyde, at fødevarer som politisk redskab for diktatorer er under forandring. Og: En venezuelansk madskribent forklarer, hvad hendes lands madhistorie fortæller om den politiske situation. Nice.

European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici presents the EU executive's spring economic forecasts during a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium May 3, 2018. REUTERS/Francois Lenoir

Hvem er glade, vrede og triste over EU’s budgetplan?

EU’s nye budget… nogle er glade for det, andre hader det. Vores statsminister skrev forleden på Twitter, at det ikke kan være rigtigt, at europæiske skatteydere skal betale for Brexit. Han synes, vi skal prioritere ressourcerne: ”Big on big, small on small, should be our motto,” skrev han på engelsk. Nyhedsmagasinet Politico Europe har prøvet at se nærmere på det: ‘Hvem er glade, vrede og triste over EU’s budgetplan?’

Et sidste ord

Den amerikanske senator Marco Rubio, der også forsøgte sig som republikansk præsidentkandidat ved seneste primærvalg, føler sig fejlciteret i et politisk interview og antyder på Twitter, at det er, fordi skribenten er praktikant. Men hvad siger verdens mest berømte praktikant til det? Monica Lewinsky…

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12